Οι Υπουργοί Ενέργειας ζητούν από την Κομισιόν επείγοντα μέτρα

Στόχος να διασφαλιστεί η παροχή ενέργειας το χειμώνα παρά τις στοχευμένες μειώσεις στην παροχή από τη Ρωσία

Με τους δικούς της ρυθμούς φαίνεται να κινείται η ΕΕ απέναντι στη λαίλαπα των τιμών ενέργειας, καθώς στη συνεδρίασή τους την περασμένη Παρασκευή οι Υπουργοί Ενέργειας της Ένωσης δεν έλαβαν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά ζήτησαν από την Κομισιόν να παρουσιάσει προτάσεις για την αντιμετώπιση των τιμών ενέργειας.

Του ειδικού μας συνεργάτη Βαγγέλη Αρεταίου

Οι υπουργοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο επίμαχο ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά έδωσαν πάντως πολιτικές κατευθύνσεις προς την Κομισιόν ώστε να επεξεργαστεί αναλόγως τις προτάσεις της, οι οποίες αναμένονται για τις ‪14 Σεπτεμβρίου.

Οι Υπουργοί Ενέργειας ζήτησαν από την Κομισιόν να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για επείγοντα μέτρα που να μπορούν να ληφθούν πριν το τέλος του μήνα με τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

Προτάσεις για επιβολή πλαφόν στα υπερκέρδη εταιρειών παραγωγής ενέργειας που παράγουν με χαμηλό κόστος και την έκτακτη συνεισφορά των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Αυτό σημαίνει ότι τα υπερκέρδη, πάνω από ένα πλαφόν που αναμένεται να προταθεί και να συμφωνηθεί, θα φορολογούνται και τα έσοδα αυτά θα διατίθενται στις χώρες-μέλη για να στηρίξουν νοικοκυριά και βιομηχανίες. Το θέμα αυτό είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, το θέμα όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη συναίνεση ανάμεσα στις χώρες-μέλη.

Προτάσεις για έκτακτες και προσωρινές παρεμβάσεις που να περιλαμβάνουν πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου. Δεν είναι ακόμα σαφές αν θα αφορούν πλαφόν μόνο για το ρωσικό φυσικό αέριο, που σήμερα αποτελεί μόνο το 9% των εισαγωγών σε αέριο της Ευρώπης, ή για όλο το φυσικό αέριο που εισάγεται, όπως προτείνουν η Ελλάδα, η Ιταλία και άλλες χώρες.

Προτάσεις μέτρων για συντονισμένη μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού σε όλη την ΕΕ και κυρίως τις ώρες αιχμής, οι οποίες είναι και οι πιο ακριβές. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνάντησης, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Τσέχος Υπουργός Ενέργειας, Γιόσεφ Σικέλα, είπε ότι για το θέμα της αναγκαστικής μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν αρχικά εθελοντικό, με τη δεσμευτική μείωση να εφαρμόζεται όταν είναι αναγκαίο, κατά τρόπο ανάλογο με το μέτρο που εφαρμόζεται για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Τέλος, προτάσεις για μέτρα για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της μειωμένης ρευστότητας για επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας.

Στον ορίζοντα παραμένει και η ιδέα της μεταρρύθμισης της δομής της αγοράς ηλεκτρισμού ώστε να μην εξαρτάται από τις τιμές ενέργειας, πρόταση που αναμένεται να αναπτυχθεί από την Κομισιόν στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Ο Τσέχος υπουργός είπε ότι το Συμβούλιο είναι έτοιμο να επεξεργαστεί τις προτάσεις με την ίδια ταχύτητα που έδειξε στην επεξεργασία των μέτρων του Ιουλίου, καθώς και να επανέλθει με νέα έκτακτη σύνοδο πριν το τέλος του μήνα.

Στόχος, όπως δήλωσε, είναι να διασφαλιστεί η παροχή ενέργειας το χειμώνα παρά τις στοχευμένες μειώσεις στην παροχή από τη Ρωσία, όπως το κλείσιμο του Nord Stream 1.

«Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση, ούτε θα είναι η τελευταία», είπε ο Γιόσεφ Σικέλα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας πάντως ότι «τώρα ξέρουμε ακριβώς ποιο δρόμο πρέπει να πάρουμε».

Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου και μέτρα από Κομισιόν

Όσον αφορά το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, η Κάντρι Σίμσον εξήγησε πως πρέπει η τιμή να μειωθεί και στην πηγή και πως κάτι τέτοιο θα απέτρεπε τη Ρωσία να συνεχίσει να κάνει κέρδη, ενώ μειώνει την παροχή.

Η Επίτροπος Ενέργειας είπε πάντως ότι ένα γενικό πλαφόν και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο που φτάνει στην Ευρώπη με πλοία (LNG) θα είχε δυσκολίες, καθώς αφορά μια παγκόσμια αγορά στην οποία η ΕΕ δεν έχει το απαραίτητο μέγεθος και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με εναλλακτικές.

Η Επίτροπος Σίμσον τόνισε πως ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να δει πως η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου θα αποτύχει και είπε πως αυτό ήταν το πνεύμα της συζήτησης.

Η Ευρωπαία Επίτροπος έδωσε και περισσότερες εξηγήσεις για την κατεύθυνση των μέτρων τα οποία είχε ανακοινώσει αρχικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στα οποία τώρα η Κομισιόν θα κληθεί να δώσει νομοτεχνικό περιεχόμενο: Να μειωθεί η κατανάλωση κατά έξυπνο τρόπο, με επικέντρωση στις ώρες αιχμής, μέσω ενός υποχρεωτικού στόχου τον οποίο τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν βάσει της κατάστασης σε κάθε χώρα.

Να αναπτυχθούν εργαλεία που να διασφαλίζουν τον δίκαιο διαμοιρασμό των επιπρόσθετων κερδών στον τομέα της ενέργειας που παράγεται με χαμηλό κόστος (ανανεώσιμες, πυρηνικά), προς όφελος ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κατά τρόπο που να μην αποθαρρύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων.

Να υπάρξει συνεισφορά αλληλεγγύης και από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που μπορεί να ανακατευθυνθεί σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Και να ληφθούν μέτρα για σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας και διευκόλυνσης της κρατικής στήριξης των εταιρειών με προβλήματα ρευστότητας, μέσω μεταξύ άλλων και προσαρμογών στο προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy