ΟΗΕ: Διερεύνηση των θανάτων αμάχων στην Μπούτσα το επόμενο βήμα

Το επόμενο βήμα είναι η διερεύνηση των θανάτων αμάχων στην Μπούτσα που αποκαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, είπε την Πέμπτη ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, που επισκέφθηκε την πόλη.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη Μπούτσα έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, ο Γκρίφιθς είπε ότι οι ερευνητές θα ερευνήσουν τους θανάτους αμάχων που αποκαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.


«Ο κόσμος είναι ήδη βαθιά σοκαρισμένος», είπε ο Γκρίφιθς, προσθέτοντας ότι «το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή ερευνών».

Ο Γκρίφιθς έφτασε στην Μπούτσα το απόγευμα της Πέμπτης, συνοδευόμενος από τον Αμίν Αουάντ, τον συντονιστή του ΟΗΕ για την κρίση στην Ουκρανία, για μια επίσκεψη τριών ωρών που περιελάμβανε μια στάση στον χώρο ενός ομαδικού τάφου που είχαν σκάψει οι Ουκρανοί κοντά σε μια εκκλησία.

Το ταξίδι του έγινε μια ημέρα αφότου επισκέφθηκε τη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους για να συζητήσει την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, περισσότερο από ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή.


Τα στοιχεία για δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις γύρω από το Κίεβο, για τις οποίες η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τα ρωσικά στρατεύματα, ισχυρισμούς που αρνήθηκε η Μόσχα, έχουν συγκλονίσει τον κόσμο και έχουν ωθήσει εκκλήσεις για νέες κυρώσεις κατά της  Μόσχας.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για τους θανάτους αμάχων, κατηγορώντας τις ουκρανικές αρχές για «ωμές και κυνικές προκλήσεις» στην Μπούτσα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.