ΟΗΕ: Εξαντλείται τον Ιανουάριο η έκτακτη βοήθεια προς το Πακιστάν μετά τις πλημμύρες

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι η επείγουσα επισιτιστική βοήθεια για τις κοινότητες που επλήγησαν από τις πλημμύρες στο Πακιστάν θα εξαντληθεί τον Ιανουάριο, καθώς οι εκκλήσεις τους για χρηματοδότηση κάλυψαν μόνο το ένα τρίτο του στόχου που είχε τεθεί.

Το Πακιστάν κτυπήθηκε από άνευ προηγουμένου βροχοπτώσεις εξαιτίας των μουσώνων το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα το ένα τρίτο της χώρας να είναι κάτω από το νερό.

Καταστράφηκαν δύο εκατομμύρια σπίτια και περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Είναι μεγάλη ανησυχία για εμάς να διασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για τους ανθρώπους που έχουν πληγεί », δήλωσε ο μόνιμος συντονιστής του ΟΗΕ για το Πακιστάν Τζουλιέν Χαρνέις, σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Ο ΟΗΕ είχε κάνει έκκληση για περισσότερα από 816 εκατομμύρια δολάρια, αλλά είπε ότι οι υπηρεσίες του και άλλες ΜΚΟ έχουν λάβει μόνο 262 εκατομμύρια δολάρια από διεθνείς χορηγούς.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ θα ξεμείνει από πόρους για το Πακιστάν στις 15 Ιανουαρίου, δήλωσε ο διευθυντής της αποστολής του στη χώρα, Κρις Κέι. «Έχουμε μια μεγάλη και ειλικρινά, νομίζω, πολύ σοβαρή κρίση μπροστά μας καθώς φτάνουμε στο 2023, εκτός αν λάβουμε την απαιτούμενη υποστήριξη», πρόσθεσε.

Ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται άμεση επισιτιστική βοήθεια θα αυξηθεί από τα τέσσερα εκατομμύρια σε 5,1 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είπε ο Κέι.

Μεταξύ οκτώ και εννέα εκατομμύρια άνθρωποι διαβιούν τώρα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι μουσώνες παρέσυραν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών και ενώ το νερό σε μεγάλες εκτάσεις έχει υποχωρήσει, πολλά σπίτια παραμένουν βυθισμένα, αφήνοντας οικογένειες να βρίσκουν καταφύγιο σε δρόμους και καταυλισμούς.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε και για φαινόμενα παιδικής εργασίας, γάμους ανηλίκων και εμπορία ανθρώπων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy