ΟΗΕ: Η καταστολή πρέπει να σταματήσει στο Ιράν

Φωτογραφία αρχείου.

Τα ΗΕ καλούν το Ιράν να τερματίσει την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων

Η αιματηρή καταστολή των ειρηνικών διαδηλωτών στο Ιράν πρέπει να σταματήσει, επέμεινε την Πέμπτη ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ σε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού, όπου οι χώρες κλήθηκαν να συζητήσουν την «επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και να καθορίσουν εάν απαιτείται διεθνής έρευνα υψηλού επιπέδου.

Η συνάντηση, που ζητήθηκε από τη Γερμανία και την Ισλανδία με την υποστήριξη περισσότερων από 50 χωρών, ακολουθεί δύο μήνες διαδηλώσεων στο Ιράν που προκλήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, μετά τη σύλληψή της για φερόμενη παραβίαση των κανόνων της χώρας για την μαντήλα.

“Καλώ τις αρχές αμέσως να σταματήσουν τη χρήση βίας και παρενόχλησης εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών”, είπε ο Τουρκ, στην πρώτη ομιλία του στο συμβούλιο από τότε που έγινε ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα , τον περασμένο μήνα.

«Η περιττή και δυσανάλογη χρήση βίας πρέπει να τερματιστεί», είπε, προειδοποιώντας ότι το Ιράν βρίσκεται σε «μια πλήρη κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Προέτρεψε το 47μελές συμβούλιο να υπερψηφίσει τη διεξαγωγή έρευνας.

Ο Τουρκ είπε ότι έχει προσφερθεί να επισκεφθεί το Ιράν από τότε που ανέλαβε τη θέση του τον περασμένο μήνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy