ΟΗΕ: Οι περιορισμοί που επέβαλαν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες προκαλούν μία νέα περίοδο κρίσης

epa09937868 Afghan women hold a placard reading in Dari 'Dont take women hostage' during a protest against Taliban's order for Afghan women to wear all-covering burqa while in public in Kabul, Afghanistan, 10 May 2022. As per a decree issued by the Taliban's Supreme Commander Haibatullah Akhunzada on 07 May, Afghan women must wear an all-covering burqa while in public, warning the male guardians of the women that they will be held accounta?ble by law if women do not follow the new restrictions. EPA/STRINGER

Η διπλωματική αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν προειδοποίησε ότι η χώρα, που έχει πληγεί διαχρονικά από τον πόλεμο εισέρχεται σε μία νέα περίοδο κρίσης.

Η προειδοποίηση αυτή ακολουθεί την απαγόρευση που επιβλήθηκε από την – εκ των πραγμάτων – κυβέρνηση των Ταλιμπάν για τον αποκλεισμό των γυναικών από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά και από την απαγόρευση της εργασίας τους σε υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά από την επίκληση ζητημάτων που σχετίζονται με την ισλαμική μαντίλα (χιτζάμπ).

Σήμερα, η Αποστολή Βοήθειας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) ανακοίνωσε ότι οι απαγορεύσεις θα πλήξουν όλους τους Αφγανούς.

Αρκετοί οργανισμοί και υπηρεσίες προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΗΕ, έχουν αναστείλει την υλοποίηση προγραμμάτων βοήθειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες αποφάσεις των Ταλιμπάν.

Ο υψηλόβαθμος απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάρκους Ποτζέλ, συναντήθηκε πρόσφατα με τον Υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης των Ταλιμπάν Νέντα Μοχάμαντ Ναντίμ, ζητώντας την άμεση άρση των απαγορεύσεων.

Ο Ναντίμ θεωρείται ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται στο στενό κύκλο του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, ο οποίος υπερασπίστηκε δημόσια την απαγόρευση συμμετοχής των γυναικών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Οι Ταλιμπάν έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα των γυναικών από τον Αύγουστο του 2021 που ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, ενώ έχουν αρνηθεί να επιδείξουν ελαστικότητα παρά τη διεθνή κατακραυγή που δέχονται. Τα νεαρά κορίτσια, αλλά και οι γυναίκες, έχουν πλέον αποκλειστεί σε ουσιαστικό βαθμό από τη δημόσια ζωή.

Στο μεταξύ, η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν θεωρείται ασταθής, μετά από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία την προηγούμενη χρονιά και την αποχώρηση των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ η οικονομία τελεί υπό κατάρρευση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy