ΟΗΕ: Οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου

Οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία, οι οποίες περιλαμβάνουν συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων και ισοπέδωση πολιτικών υποδομών, μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, δήλωσε ο ΟΗΕ την Παρασκευή.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει αδιακρίτως κατοικημένες περιοχές, σκοτώνοντας πολίτες και καταστρέφοντας νοσοκομεία, σχολεία και άλλες αστικές υποδομές, ενέργειες που μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», δήλωσε η Ravina Shamdasani, εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Παρασκευή.

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Μισέλ Μπασελέ, δήλωσε ότι «κατά τη διάρκεια αυτών των οκτώ εβδομάδων, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο όχι απλώς αγνοήθηκε, αλλά φαινομενικά παραμερίστηκε».

Στην πόλη Bucha, κοντά στο Κίεβο, μια αποστολή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τεκμηρίωσε ότι 50 άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ άλλων και με συνοπτική εκτέλεση, είπε ο Σαμντασάνι.

Η αποστολή του ΟΗΕ “έχει επίσης τεκμηριώσει αυτό που φαίνεται να είναι η χρήση όπλων αδιακρίτως αποτελεσμάτων, προκαλώντας απώλειες αμάχων και ζημιές σε πολιτικά αντικείμενα, από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας”, είπε.

Από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 20ης Απριλίου, η αποστολή του ΟΗΕ έχει τεκμηριώσει και επαληθεύσει ότι 2.345 άμαχοι σκοτώθηκαν και 2.919 τραυματίστηκαν, ανέφερε.

«Γνωρίζουμε ότι οι πραγματικοί αριθμοί θα είναι πολύ μεγαλύτεροι καθώς έρχονται στο φως οι φρικαλεότητες που προκαλούνται σε περιοχές έντονων μαχών, όπως η Μαριούπολη», είπε η Bachelet.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.