ΟΗΕ: Το Σουδάν πρέπει να θέσει τέλος στην καταστολή, να επιτρέψει την πρόσβαση σε παρατηρητές

Οι σουδανικές αρχές πρέπει να επιτρέψουν στους παρατηρητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα την πρόσβαση στη χώρα, να σταματήσουν την «καταστολή» εναντίον των διαδηλωτών και να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του διαδικτύου στη χώρα, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Η υπηρεσία της έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες περισσότεροι από 100 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν στη διάρκεια μιας επίθεσης των δυνάμεων ασφαλείας σε μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Άμυνας στις 3 Ιουνίου, είπε.

Η εξέγερση στο Σουδάν «αντιμετωπίστηκε με στυγνή καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας αυτό τον μήνα», δήλωσε η Μπατσελέτ στην ομιλία της κατά την έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Το στρατιωτικό συμβούλιο που ασκεί την εξουσία στο Σουδάν δήλωσε χθες πως η Αιθιοπία και η Αφρικανική Ένωση πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να μεσολαβήσουν ανάμεσα στο στρατιωτικό συμβούλιο και σ’ έναν συνασπισμό της αντιπολίτευσης για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα.

Οι στρατηγοί και η αντιπολίτευση αντιπαρατίθενται για εβδομάδες σχετικά με το ποια μορφή πρέπει να λάβει η μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν μετά την ανατροπή από τον στρατό του επί σειράν ετών προέδρου Όμαρ αλ-Μπασίρ στις 11 Απριλίου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.