ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τα 3,3 εκατ. οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Πάνω από 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν φύγει από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, είπε ο ΟΗΕ το Σάββατο, ενώ σχεδόν 6,5 εκατομμύρια θεωρούνται ότι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, είπε ότι 3.328.692 Ουκρανοί έχουν φύγει από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου, με ακόμα 58.030 επιπλέον, μετά την ενημέρωση της Παρασκευής.

«Ο κόσμος εξακολουθεί να φεύγει, επειδή φοβούνται από βόμβες, βομβαρδισμούς και αδιάκριτη καταστροφή», είπε ο Filippo Grandi, επικεφαλής της UNHCR. «Η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τον φόβο. Μόνο το τέλος του πολέμου μπορεί να τον σταματήσει».

Περίπου το 90% αυτών που έχουν φύγει είναι γυναίκες και παιδιά. Οι Ουκρανοί άντρες ηλικίας 18-60 είναι επιλέξιμοι για στρατιωτική κλήση και δεν μπορούν να αποχωρήσουν. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) του ΟΗΕ είπε επίσης ότι μέχρι την Τετάρτη, 162.000 υπήκοοι τρίτων χωρών είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Επιπλέον, εκατομμύρια ανθρώπων έχουν φύγει από τα σπίτια τους αλλά εξακολουθούν να παραμένουν εντός των συνόρων της Ουκρανίας. Περίπου 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμούνταν ότι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Ουκρανίας μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΜ.

Η UNHCR αρχικά εκτίμησε ότι τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να φύγουν από την Ουκρανία, αλλά την περασμένη βδομάδα είπε ότι ο αριθμός μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Πριν τη διένεξη, ο πληθυσμός της Ουκρανίας ήταν 37 εκατομμύρια στις επαρχίες που τελούσαν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, εξαιρουμένης της προσαρτημένης στη Ρωσία Κριμαίας και των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών στα ανατολικά.

Σύμφωνα με την UNHCR οι Ουκρανοί πρόσφυγες κατανέμονται ως εξής:

Πολωνία: έξι στους δέκα Ουκρανούς πρόσφυγες ή 2.010.693 άνθρωποι μέχρι τώρα, έχουν διασχίσει τα πολωνικά σύνορα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της UNHCR. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μπαίνουν στην Ουκρανία από την Πολωνία, οι περισσότεροι από τους οποίους επιστρέφουν για να πολεμήσουν, αλλά και άλλοι που θέλουν να φροντίσουν τους ηλικιωμένους συγγενείς τους ή να φέρουν μέλη της οικογένειάς τους στην Πολωνία.

Αλλά, πολλοί από αυτούς που φτάνουν από την Ουκρανία στη γειτονική Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία ταξιδεύουν πιο μακριά σε άλλα κράτη στην ευρωπαϊκή ζώνη Σέγκεν. «Υπολογίζουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει προχωρήσει προς άλλες χώρες», είπε η UNHCR.

Ρουμανία: η UNHCR είπε ότι πάνω από μισό εκατομμύριο Ουκρανοί μπήκαν στη Ρουμανία. Περίπου 518.269 έχουν φτάσει στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων που μπήκαν από τη Μολδαβία για να φτάσουν σε κράτος μέλος της ΕΕ. Η μεγάλη πλειοψηφία θεωρείται ότι προχώρησε προς άλλες χώρες εντός της ΕΕ.

Μολδαβία: η UNHCR είπε ότι 359.056 Ουκρανοί διέσχισαν τα σύνορα προς αυτό το κράτος που δεν ανήκει στην ΕΕ και βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία. Είναι το πιο κοντινό σύνορο προς τη μεγαλύτερη πόλη-λιμάνι, την Οδησσό. Πολλοί Ουκρανοί φεύγουν από τις συγκρούσεις μέσω της Μολδαβίας, ενός μικρού κράτους 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, που είναι από τα πιο φτωχά στην Ευρώπη, για να προχωρήσουν δυτικά προς τη Ρουμανία και άλλες χώρες παραπέρα.

Ουγγαρία: οι Ουκρανοί πρόσφυγες που διέσχισαν τα σύνορα προς την Ουκρανία ανέρχονται σε 299.273. Η Ουγγαρία έχει πέντε συνοριακούς σταθμούς με την Ουκρανία και σε αρκετές παραμεθόριες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Zahony, οι τοπικές αρχές έχουν μετατρέψει τα δημόσια κτίρια σε κέντρα έκτακτης ανάγκης για πρόσφυγες.

Σλοβακία: συνολικά 240.009 Ουκρανοί πέρασαν από τα συντομότερα σύνορα της χώρας με τη Σλοβακία.

Ρωσία: περίπου 184.563 πρόσφυγες αναζήτησαν καταφύγιο στη Ρωσία. Επιπρόσθετα, η UNHCR είπε ότι 50.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα της Ρωσίας από τις φιλορωσικές επαρχίες Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, μεταξύ 21 και 23 Φεβρουαρίου.

Λευκορωσία: 2.548 πρόσφυγες κατέφυγαν στη Λευκορωσία, αναφέρει η UNHCR .

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.