Οικογένειες δεν μπορούν να παρέχουν ούτε τα βασικά στα παιδιά τους

Σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική ευημερία των παιδιών, διαπιστώνει το Hope for Children

 

Πολλές είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική ευημερία των παιδιών από την πανδημία του κορονοϊού και θα γίνουν ακόμη πιο αισθητές τους επόμενους μήνες, δήλωσε η διευθύντρια ανθρωπιστικού τομέα του Hope For Children, Άντρια Νεοκλέους.

Η κα Νεοκλέους σημείωσε ότι κατά την περίοδο της καραντίνας υπήρξε αύξηση στα θέματα βίας και κυρίως στο διαδίκτυο. Εξήγησε ότι την περίοδο αυτή αυξήθηκε ιδιαίτερα και η χρήση του διαδικτύου, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό έβγαλε στην επιφάνεια το κενό που υπάρχει στην εκπαίδευση των παιδιών. Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να εντοπίζουν τους κινδύνους και να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το διαδίκτυο.

Η διευθύντρια ανθρωπιστικού τομέα του Hope For Children ανέφερε επίσης ότι ο οργανισμός δέχεται τηλεφωνήματα από οικογένειες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Όπως σημείωσε, πολλοί γονείς έχασαν τη δουλειά τους ελέω κορoνοϊού, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να παρέχουν ούτε τα βασικά στα παιδιά τους. Εξήγησε με αυτό τον τρόπο ότι ο οργανισμός δεν παρέχει μόνο ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, αλλά και υλική.

Η κα Νεοκλέους έδωσε συμβουλές σε γονείς και εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση και καθοδήγηση σε ενδεχόμενα προβλήματα που αφορούν τα παιδιά. Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που υπάρχουν ώστε να μπορέσουν να συμβουλευτούν και να καθοδηγηθούν για ενδεχόμενα προβλήματα με τα παιδιά τους. Η διευθύντρια σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση στα τηλεφωνήματα της γραμμής του οργανισμού, αναφέροντας ότι ίσως να μην αυξήθηκαν τα περιστατικά αλλά αυξήθηκε η αναφορά τους, γεγονός που καθίσταται πολύ σημαντικό. Πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντική είναι η εκπαίδευση των παιδιών για τη σωστή χρήση του διαδικτύου. Για τον οργανισμό, πρόσθεσε, είναι υψίστης σημασίας η ανάπτυξη προγραμμάτων στα σχολεία τα οποία θα εφοδιάζουν τα παιδιά με δεξιότητες για να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν. Η κα Νεοκλέους σημείωσε ότι μολονότι υπάρχουν δράσεις από τον οργανισμό μέσα στα σχολεία, υπάρχει άμεση ανάγκη να ενταχθούν στη διδαχτική ύλη μαθήματα που θα βοηθούν τα παιδιά σε θέματα πρόληψης, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, αλλά και κακοποίησης.

Η Άντρια Νεοκλέους ανέφερε επίσης ότι ο οργανισμός έχει ήδη στείλει συστάσεις στην κυβέρνηση και ξεκίνησε μια σειρά επαφών με τα πολιτικά κόμματα για να μεταφέρει τους προβληματισμούς του. Όπως είπε, θεωρεί απαραίτητο να ληφθούν υπόψιν οι επιπτώσεις στην ψυχική ευημερία των παιδιών στο πλάνο ανάκαμψης της κυβέρνησης που πρέπει να κάνει.

Στόχος του οργανισμού είναι η δημιουργία ή η επέκταση των μηχανισμών στήριξης των οικογενειών και των παιδιών που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.