Οικονομία αλυσοδεμένη με δύο κλειδαριές

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η οικονομία της Κύπρου είναι αλυσοδεμένη με δύο κλειδαριές. Η πρώτη αφορά τα επιτόκια και τις χρεώσεις των τραπεζών και η δεύτερη τον τομέα της ενέργειας.

Πρόκειται για δύο παραμέτρους που αποτελούν τον μεγαλύτερο βραχνά σχεδόν για όλα τα νοικοκυριά και πολύ περισσότερο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο μέσος όρος του κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας είναι στην Κύπρο 2,94% σε σύγκριση με 2,66% στην ευρωζώνη. Επίσης, το αντίστοιχο ποσοστό στις επιχειρήσεις είναι 3,64%, σε σύγκριση με 2,72% στην ευρωζώνη, δηλαδή τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο πληρώνουν πολύ περισσότερα σε σχέση με τους κατοίκους σε άλλες χώρες της ευρωζώνης τόσο για την απόκτηση στέγης όσο και για να κάνουν μια επένδυση.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στον τομέα της ενέργειας. Ενδεικτικές είναι οι αναφορές στην έκθεση της Κομισιόν ότι «η Κύπρος έχει µία από τις υψηλότερες τιµές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ», ενώ παράλληλα «συγκαταλέγεται στα κράτη-µέλη µε τις υψηλότερες εκποµπές αερίων θερµοκηπίου».

Ο μόνος από τους υποψηφίους για την προεδρία της Δημοκρατίας ο οποίος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που δίνουν απαντήσεις στις ανησυχίες των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Είναι ο μόνος ο οποίος κατέθεσε ρεαλιστικές και απόλυτα μετρήσιμες προτάσεις, οι οποίες μπορούν να ξεκλειδώσουν την αλυσοδεμένη σήμερα κυπριακή οικονομία. Συγκεκριμένα, κατέθεσε προτάσεις για μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού, μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 9% για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, άμεση εισαγωγή φυσικού αερίου για εγχώρια κατανάλωση, επιδότηση μέχρι 100% της δαπάνης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και κλιμακωτή επιδότηση στις υπόλοιπες οικιακές μονάδες με βάση τα εισοδηματικά τους κριτήρια. Πρότεινε επίσης τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν στο θέμα του στεγαστικού, αξιοποίηση κρατικής γης ώστε να ανεγερθούν οικιστικές μονάδες σε προσιτές τιμές, πλήρη απόδοση της ΑΤΑ με βάση τη διακύμανση του πληθωρισμού και διεύρυνσή της για όλους τους εργαζομένους κ.τ.λ.

Από την άλλη πλευρά, οι δύο υποψήφιοι οι οποίοι προέρχονται από το χώρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τις δύο κλειδαριές που κρατούν αλυσοδεμένη οικονομία. Ενδεχομένως δεν είναι στις προτεραιότητές τους. Εξάλλου στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ τα μόνα μέτρα τα οποία λήφθηκαν για τα δύο πιο πάνω θέματα ήταν η στήριξη των τραπεζών αντί των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων και η προστασία των υπερκερδών στον τομέα της ενέργειας.

Ο Πρόεδρος ο οποίος θα εκλεγεί τον Φεβρουάριο του 2023 θα παραμείνει στην εξουσία για πέντε χρόνια. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Και σίγουρα δεν υπάρχουν άλλες αντοχές για εκποιήσεις και υπερχρεώσεις από τη μια πλευρά και υπερκέρδη από την άλλη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy