Οικονομία και ανεργία θεωρεί ως βασικά προβλήματα η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών

Η ασφάλεια/τρομοκρατία έρχεται τέταρτο ζήτημα με μόλις 5,7%, ακολουθώντας την πανδημία που καταγράφει 11,1%.

 

Του ειδικού μας συνεργάτη
Ευάγγελου Αρεταίου

Καθώς πλησιάζουν νέες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σταθερή υποχώρηση της δημοτικότητάς του, ενώ παράλληλα μειώνονται σταθερά και τα ποσοστά του ΑΚΡ και των εθνικιστών συμμάχων του, του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).

Επιπλέον, έγκριτες δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τους Τούρκους πολίτες είναι η οικονομία και η ανεργία, ενώ τα ζητήματα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής βρίσκονται πολύ χαμηλά στις ανησυχίες του κόσμου.

Οι τάσεις αυτές στις δημοσκοπήσεις έρχονται σε αντίθεση με το αφήγημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο η χώρα και το κράτος απειλούνται από εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς.

Μέσα στο κλίμα αυτό, βετεράνοι αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική δεν είναι πλέον αρκετές για να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών από την οικονομία και θεωρούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα χρειαστεί να καταφύγει σε κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό στην εξωτερική του πολιτική για να συσπειρώσει και πάλι τους υποστηρικτές του.

Χάνει δημοτικότητα ο Ερντογάν, βρίσκεται στο 46%

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της έγκριτης εταιρείας Metropol, τον Φεβρουάριο η δημοτικότητα του Τούρκου Προέδρου βρισκόταν στο 46% και είναι σε σταθερή σχεδόν μείωση μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, αυξάνεται στο 47,8% το ποσοστό των πολιτών που δεν θεωρούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αποτελεσματικός.

Η τάση αυτή της υποχώρησης της δημοτικότητας του Τούρκου Προέδρου είναι ουσιαστικά σταθερή από τον περασμένο Μάρτιο, στην αρχή της πανδημίας, όπου το ποσοστό υπέρ του ήταν 55,8% και σύμφωνα με αναλυτές στην Κωνσταντινούπολη η τάση αυτή φαίνεται ότι δύσκολα θα ανατραπεί.

Σύμφωνα με μελέτη, με βάση τις 15 πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, που δημοσιεύθηκε στον τουρκικό Τύπο τη βδομάδα που πέρασε, το ΑΚΡ βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό με 36%, ενώ στις τελευταίες εκλογές είχε λάβει 42%, και οι εθνικιστές του ΜΗΡ έχουν πέσει στο 8%, κάτω από το όριο του 10% που απαιτείται ώστε ένα κόμμα να εισέλθει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Οι τάσεις αυτές για το ΑΚΡ και το ΜΗΡ θεωρούνται από αναλυτές ότι δύσκολα θα ανατραπούν και αποδίδουν τη δυσκολία αυτή στην κατάσταση της οικονομίας.

Απαισιοδοξία για την οικονομία

Σύμφωνα με την έγκριτη μελέτη TurkiyeRaporu, που δημοσιεύθηκε πριν μια βδομάδα, τον Φεβρουάριο το 71% των πολιτών εκτιμούσε ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι «πολύ κακή» και «κακή», καταγράφοντας μια άνοδο σε σχέση με τον Ιανουάριο. Τον περασμένο Ιούλιο το ποσοστό αυτό ήταν 52%, στη συνέχεια ανέβηκε τον Νοέμβριο στο 73% για να μειωθεί ελαφρά στο 68% τον Ιανουάριο, πριν ανέβει πάλι. Αξιοσημείωτο είναι το ότι το 54% των ψηφοφόρων του ΑΚΡ και του ΜΗΡ θεωρούν ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι «πολύ κακή» και «κακή», καταγράφοντας έτσι και στατιστικά την αυξανόμενη δυσκολία των υποστηρικτών του καθεστώτος να αντιμετωπίσουν τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, αλλά και τη μείωση των ποσοστών των δύο κομμάτων.

Η έρευνα καταγράφει μια σημαντική μείωση του ποσοστού όσων θεωρούν ότι σε ένα χρόνο η οικονομία θα είναι «πολύ χειρότερη», από 57% τον Ιανουάριο σε 43% τον Φεβρουάριο, αλλά την ίδια ώρα αυξάνεται το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η κατάσταση της οικονομίας θα είναι η ίδια, από 19% τον Ιανουάριο σε 24% τον Φεβρουάριο.

Κόπωση του επίσημου αφηγήματος;

Η ίδια μελέτη καταγράφει ότι ενώ το 42,4% των πολιτών θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της Τουρκίας είναι η οικονομία και το δεύτερο σημαντικότερο είναι η ανεργία, με 22,2%, η ασφάλεια/τρομοκρατία έρχεται τέταρτο ζήτημα με μόλις 5,7% ακολουθώντας την πανδημία που καταγράφει 11,1%. Η εξωτερική πολιτική θεωρείται ως το σημαντικότερο πρόβλημα της Τουρκίας μόνο από το 0,2% των Τούρκων πολιτών, επιβεβαιώνοντας όσους αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν ότι οι περιπέτειες στην εξωτερική πολιτική δεν βρίσκουν πια παρά περιορισμένη απήχηση στους πολίτες. Χαρακτηριστική των δυναμικών κόπωσης του επίσημου αφηγήματος αλλά και των διαφοροποιήσεων στους κόλπους της κυβερνητικής συμμαχίας είναι η καταγραφή σύμφωνα με την οποία μόλις το 8,8% των ψηφοφόρων του ΑΚΡ θεωρεί ότι η ασφάλεια/τρομοκρατία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, ενώ το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται στο 16,7% για τους ψηφοφόρους του ΜΗΡ, αν και παραμένει και για αυτούς σχετικά χαμηλό. Τόσο για το ΑΚΡ όσο και για το ΜΗΡ, η εξωτερική πολιτική βρίσκεται στο τέλος της ιεράρχησης των προβλημάτων με 0%. Το ίδιο χαμηλά βρίσκεται η εξωτερική πολιτική και σε σχέση με τις ηλικίες, καθώς εκτός από τις ηλικίες 55-64, που 1,4% θεωρεί την εξωτερική πολιτική ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, σε όλες τις άλλες ηλικίες, συμπεριλαμβανομένων και των 18-24, η εξωτερική πολιτική είναι στο 0%.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy