Οικονομία: τα δύσκολα τώρα αρχίζουν

Της Ελένης Μαύρου

Η παγκόσµια οικονοµία αντιµετωπίζει για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα µία από τις µεγαλύτερες προκλήσεις. Μία πρωτοφανή υγειονοµική κρίση που θα αφήσει πίσω διεθνώς, αλλά και στην Κύπρο, σοβαρές πληγές. Κυριότερες η υπερχρέωση του δηµοσίου τοµέα και των επιχειρήσεων, η άνοδος της ανεργίας, των ανισοτήτων και της φτώχειας. Φυσιολογικά, τώρα, µε τους µαζικούς εµβολιασµούς, η πανδηµία θα υποχωρεί, η οικονοµία θα πάρει µπρος. Θα επανέλθουν όµως όλα στην προηγούµενη κανονικότητα;

Οι πρώτες διεθνείς µελέτες δείχνουν ότι το 15-20% των εταιρειών που έκλεισαν δεν θα ξανανοίξουν. Η εικόνα στην Κύπρο δεν διαφέρει πολύ από τον υπόλοιπο κόσµο. Κάντε µια βόλτα στα κέντρα των πόλεων, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, και θα δείτε πολλά καταστήµατα να έχουν βάλει λουκέτο! Μάλιστα, σε κάποια από αυτά µαζεύονται κάτω από τις πόρτες οι φάκελοι µε τους απλήρωτους λογαριασµούς. Πόσα περιουσιακά στοιχεία θα περισώσουν αυτοί οι ιδιοκτήτες αν έχουν βάλει υποθήκες για δάνεια; Οι υπάλληλοί τους πού θα βρουν δουλειά όταν η απασχόληση έχει συρρικνωθεί δραµατικά σε όλους σχεδόν τους τοµείς; Και όσοι έχουν ακόµα δουλειά πώς θα τα βγάλουν πέρα όταν οι µισθοί πέφτουν δραµατικά;

Χρειάζεται λοιπόν άµεσα µια στρατηγική οικονοµικής µεγέθυνσης που θα στοχεύει στην ανακούφιση και στήριξη των αδύναµων κοινωνικών οµάδων και της µεσαίας τάξης, µε κινητήρια δύναµη τις αυξήσεις των εισοδηµάτων των εργαζοµένων.

Άµεσα, χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις για τη ρύθµιση του ιδιωτικού χρέους. Αποφάσεις χρειάζονται άµεσα και για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των µικρών και µεσαίων. Τέλος, χρειάζονται άµεσα ρυθµίσεις που να θωρακίζουν την κοινωνική συνοχή και την εργασιακή ειρήνη -υποχρεωτική εφαρµογή των συµφωνηµένων συλλογικών συµβάσεων, διαµόρφωση κατώτατου µισθού και εργασιακών δικαιωµάτων για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συµβάσεις και άλλα.

Καθοριστικές όµως θα είναι οι αποφάσεις για επανεκκίνηση της εθνικής οικονοµίας. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη δέσµη µέτρων για την ανάκαµψη της Ε.Ε. ∆εν είναι λίγοι βέβαια οι αναλυτές που εκτιµούν ότι η φιλόδοξη ονοµασία της δέσµης (Next Generation EU – Επόµενη Γενιά ΕΕ) στην πραγµατικότητα παραπέµπει σε µία µελλοντική «κοινότητα χρέους» -οι επόµενες γενιές δηλαδή θα φορτωθούν το κόστος της πανδηµίας.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, τα έργα και µεταρρυθµίσεις που θα χρηµατοδοτηθούν από το Ταµείο Ανάκαµψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2021 – 2026 εγκρίθηκαν προχθές από το Υπουργικό Συµβούλιο και έχουν συνολικό κόστος περίπου 1,25 δισεκατοµµύρια ευρώ από τα οποία 300 εκατοµµύρια περίπου αναµένεται να παραχωρηθούν υπό µορφή δανείου.

Το αν η δέσµη αυτών των έργων και µεταρρυθµίσεων θα αποτελέσει το έναυσµα για επανεκκίνηση της οικονοµίας εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από την αλλαγή οικονοµικής φιλοσοφίας. Το κυριότερο: κατά πόσον αυτή η κυβέρνηση, που έχει συνδεθεί µε σωρεία σκανδάλων και προκλητική κακοδιαχείριση των δημοσίων οικονοµικών, θα αφήσει στο παρελθόν οικονοµικές επιλογές που στηρίχθηκαν στην αρπαχτή και το πρόσκαιρο κέρδος, θα αφήσει πίσω τις πολιτικές λιτότητας.

Επιτρέψτε µου να αµφιβάλλω. Η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη – Συναγερµού έδειξε στην πράξη ότι δεν µπορεί να δώσει αυτή την προοπτική.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.