Οικονομικές ανισότητες και περιβαλλοντική κρίση

Βασικές προκλήσεις οι οικονομικές ανισότητες και η περιβαλλοντική κρίση

«Οι οικονομικές ανισότητες και η περιβαλλοντική κρίση αποτελούν σήμερα βασικές προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφερε στη δική του ομιλία ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ. Ο Χάρης Πολυκάρπου σημείωσε ότι «το να αγνοεί κανείς αυτά τα φαινόμενα, το να υποβαθμίζει τη σημασία τους όταν αξιολογεί την πορεία της οικονομίας, το να τα θεωρεί επουσιώδη και έξω από τα πλαίσια της κυπριακής οικονομίας είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο, όχι μόνο για την κοινωνία αλλά για τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Χρειάζεται λοιπόν να δούμε την πορεία της κυπριακής οικονομίας υπό το πρίσμα των οικονομικών ανισοτήτων, της περιβαλλοντικής κρίσης και των τεχνολογικών εξελίξεων. Χρειάζεται να κινηθούμε πέραν από την οπτική οικονομικής μεγέθυνσης και να βάλουμε στους στόχους πολιτικής ζητήματα που αφορούν άμεσα και ευθέως τη καθημερινότητα των σύγχρονων κοινωνιών».

Ο Χ. Πολυκάρπου προχώρησε σε μια σειρά από διαπιστώσεις:

Ενώ η συνολική παραγωγή βρίσκεται στο υψηλότερο διαχρονικά σημείο, με τη σημερινή οικονομική πολιτική τα οφέλη δεν επιμερίζονται στην πλειοψηφία της κοινωνίας. Ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων βρίσκεται σε ανασφάλεια και αβεβαιότητα ένεκα του ψηλού ιδιωτικού χρέους αλλά και των μειωμένων εισοδημάτων.

Ειδικότερα, το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα με την παραχώρηση υπηκοοτήτων έχει δημιουργήσει οφέλη για μια μικρή μερίδα της οικονομίας. Ταυτόχρονα, η ραγδαία μεγέθυνση του τομέα των κατασκευών δημιουργεί ξανά φαινόμενα «φούσκας» με αποτέλεσμα η χώρα να είναι ακόμα πιο ευάλωτη στους διεθνείς κινδύνους.

Η συνολική ανισότητα στην κατανομή του πλούτου στην Κύπρο εξακολουθεί να είναι αυξημένη, αφού ο πλούτος συγκεντρώνεται δυσανάλογα στο πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών.

Η αδυναμία υλοποίησης των στόχων που τίθενται για την αναχαίτηση της κλιματική αλλαγής, όπως για παράδειγμα η αποτυχία στους στόχους για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποδηλώνουν την ανεπάρκεια του υφιστάμενου αναπτυξιακού μοντέλου να στραφεί προς μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον.

Το σημερινό πρόγραμμα

Κατά τις σημερινές εργασίες του 1ου Οικονομικού Φόρουμ θα μιλήσει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ (9:15 π.μ.) και θα διεξαχθεί συζήτηση για τη θεματική ενότητα «Οικονομική κρίση στην Ευρώπη και η επίδραση στην ανάπτυξη και στο εισόδημα». Εισηγητές θα είναι η Ana Oliveira (οικονομολόγος από την Πορτογαλία) και η Δρ Caoimhe Archibald (μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας).