Οικονομική ενίσχυση και στήριξη Τατάρ από Τουρκία για τις προεδρικές εκλογέςΜε πρωτοσέλιδες αναφορές και σχόλια καλύπτει ο σημερινός τουρκοκυπριακός Τύπος (27.05.20) την λεγόμενη «Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας μεταξύ ΤΔΒΚ και Τουρκίας» που υπέγραψαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ.

Κάτω από τον τίτλο «Νέα συμφωνία με την υποτελή διοίκηση», η Afrikaγράφει ότι θα ελέγχεται αυστηρά η έγκαιρη υλοποίηση των όρων της «συμφωνίας» και τριμελείς τεχνικές αντιπροσωπείες που θα συσταθούν σε όλα τα «υπουργεία» θα υποβάλλουν μηνιαίες εκθέσεις στην Άγκυρα.

Η Detayαναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Στήριξη Άγκυρας στον Τατάρ κατά το μπαϊράμι!»

Στο κύριο σχόλιο της, η Kıbrısγράφει ότι η Τουρκία έκανε το αναμενόμενο παρέχοντας στήριξη στους Τουρκοκύπριους και ότι το σημαντικό τώρα είναι να αρχίσουν να έρχονται γρήγορα τα κονδύλια. Σημειώνοντας ότι με την χθεσινή «συμφωνία» θα πάρουν ανάσα τα οικονομικά του καθεστώτος μέχρι το τέλος του έτους, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τώρα η λεγόμενη κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ» πρέπει να παράγει και να εφαρμόσει «υγιείς και ρεαλιστικές πολιτικές» για αέναη ανάπτυξη της οικονομίας «χωρίς να θέσει την Άγκυρα σε θέση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ΤΔΒΚ».

Σε σχόλιό του στην Yeni Düzenο αρθρογράφος Σαμί Όζοσλου επισημαίνει ότι χθες έμαθαν από το επίσημο πρακτορείο της Τουρκίας, το Ανατολή, ότι θα υπογραφόταν μια τέτοια «συμφωνία». «Δεν εκπλαγήκαμε. Σε τέτοια κατάσταση βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας-ΤΔΒΚ και εκείνοι που μας διοικούν δεν ενοχλούνται», σημειώνει ο αρθρογράφος υποστηρίζοντας ότι ο Τατάρ χάρηκε σαν να έπαιρνε δώρο για το μπαϊράμι και φαίνεται ότι και ο ίδιος ενημερώθηκε για το θέμα από το πρακτορείο Ανατολή.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, όσοι επικεντρώνονται μόνο στο οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας παραγνωρίζοντας τα υπόλοιπα τμήματα, «προσπαθούν να κρύψουν πολλές πραγματικότητες από αυτή την κοινότητα». «Διότι η πλευρά της Τουρκίας λέει ‘θα δώσω χρήματα’, αλλά έχει όρους», αναφέρει ο Όζοσλου επισημαίνοντας ότι η «συμφωνία» έχει και παραρτήματα, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα για να έρθουν χρήματα.

Σημειώνοντας ότι σε αυτά τα παραρτήματα περιέχονται όλες οι μέχρι σήμερα απαιτήσεις της Τουρκίας, ο αρθρογράφος αναφέρει:

«Μάλιστα από αυτή την συμφωνία προέκυψε και μια μορφή που ονομάζεται ARMA την οποία ακούσαμε πρώτη φορά. Τι είναι, λέει, αυτό το ARMA; Σημαίνει, λέει, Μέσο Συνεργασίας για τις Υποδομές και τον Πραγματικό Τομέα. Ποιος και πότε το ετοίμασε; Ο Θεός ξέρει! Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες. Υπάρχει ένα κείμενο συμπληρωματικό που δεν ανακοινώθηκε. Εκεί γράφει τι περιέχει. Χρειάζεται να γνωρίζουμε εμείς; Όχι φυσικά. Είναι αρκετό να το ξέρει η Αντιπροσωπεία Βοήθειας που υπάγεται στην Πρεσβεία της Τουρκίας, δηλαδή με το νέο της όνομα, το Γραφείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας. Άλλωστε τι λέει το κείμενο που υπέγραψε ο Τατάρ; Αν το εγκρίνει η Αντιπροσωπεία Βοήθειας… Δηλαδή δεν είναι ο πρωθυπουργός, αλλά οι συμμετέχοντες στις αντιπροσωπείες που θα λάβουν τις αποφάσεις. Μπορεί να είναι παραπλανητικό να κοιτάζει κανείς τον αριθμό 2 δισεκατομμύρια 288 εκατομμύρια και να λέει ‘δίνει χρήματα η Τουρκία’. Το ουσιαστικό είναι το κομμάτι του τι δίνουν οι δικοί μας. Τι απέμεινε άλλωστε;»

Εξάλλου σε άρθρο του επίσης στηνYeni Düzen, ο Τζενκ Μουτλούγιακαλί γράφει ότι ένας «βουλευτής» ρώτησε γιατί η «κυβέρνηση» κράτησε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή την υπογραφή του «πρωτοκόλλου» και την ημερομηνία που θα γινόταν αυτό. «Ο λόγος είναι πολύ απλός. Δεν το ήξεραν», απαντά ο δημοσιογράφος προσθέτοντας ότι επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι δεν το ήξεραν τόσο από «υπουργούς» όσο και από ανώτατους αξιωματούχους της «τεχνικής αντιπροσωπείας».

Καταλήγει αναφέροντας το εξής ο αρθρογράφος: «Τι ενδιαφέρουσα χώρα είμαστε, έτσι δεν είναι; Όλοι, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον υπουργό οικονομικών, μαθαίνουν από είδηση ενός πρακτορείου ότι θα υπογραφεί ένα νέο πρωτόκολλο. Αλλά είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου. Αρκεί να υπάρξει υπογραφή. Αρκεί να υπάρξει τελετή. Μας αρκεί και αυτό!»