Καραμπινάτες παρανομίες εντός των περιοχών «Natura 2000» στον Ακάμα εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία, αφού «φύτρωσαν» οκέλες και τουριστικές αναπτύξεις (κέντρα εστίασης και αναψυχής) σε απαγορευμένες περιοχές.
Μάλιστα η υπόθεση θυμίζει τα «χρυσά» διαβατήρια, καθώς, όπως αναφέρεται σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, και σ’ αυτή την περίπτωση τέθηκαν περιορισμοί από την κυβέρνηση στην πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε στοιχεία και πληροφορίες.
Σημειώνεται επίσης ότι για το θέμα η Ελεγκτική Υπηρεσία «σκοπεύει να ενημερώσει την ΕΕ», ενώπιον της οποίας ήδη βρίσκονται σειρά από διαδικασίες επί παραβάσει για το ευρύτερο θέμα του Ακάμα.
Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
• Εντός των περιοχών «Natura 2000» ανεγέρθηκαν παράνομα κέντρα εστίασης και αναψυχής (εστιατόρια και αναψυκτήρια) και κατοικίες, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παραβιάσεις αυτές ελέγχονται και από πλευράς τήρησης των προνοιών των Οδηγιών των Οικοτόπων και Πτηνών.
• Ο καθορισμός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής διαφοροποιήθηκε σημαντικά από τα προβλεπόμενα στις αρχικές μελέτες. Αναφέρεται μάλιστα ότι «από εξέταση της πραγματικής κατάστασης, όσον αφορά στον κορεσμό των υφιστάμενων πολεοδομικών ζωνών στην περιοχή, προέκυψαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, εύλογα ερωτηματικά σε σχέση με την ανάγκη επέκτασης, τα οποία τέθηκαν ενώπιον του Πολεοδομικού Συμβουλίου αλλά δεν απαντήθηκαν».
• Μέχρι σήμερα δεν έχουν επιτευχθεί πλήρως τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά στην περιβαλλοντική διαχείριση της Χερσονήσου Ακάμα.
• Παρά το ότι δαπανήθηκαν τουλάχιστον 3,7 εκατ. ευρώ σε μελέτες και πολλές εργατοώρες, αυτές είτε δεν αξιοποιήθηκαν πλήρως ή ακόμα και καθόλου. Σημειώνεται επίσης ότι τα κυριότερα θέματα που άπτονται της προστασίας, διαφύλαξης και διατήρησης της περιοχής παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα.
• Υπήρξε έλλειψη δημόσιας πρόσβασης στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα. Αναφέρεται μάλιστα ότι «προκαλεί απορία το πώς οι αρμόδιες Αρχές δέχτηκαν και μπόρεσαν να αξιολογήσουν ένα σχέδιο χωρίς να έχουν πρόσβαση στο πρωτογενές κείμενο και πώς αξιολόγησαν το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα μέσω των σχετικών πληροφοριών που παρέχονται στη σχετική Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης. Σημειώνεται επίσης ότι αυτό είναι αντίθετο από τις πρόνοιες της Σύμβασης του Aarhus και της σχετικής Οδηγίας της ΕΕ.
• Κατά τις περιβαλλοντικές αξιολογήσεις του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου δεν τηρήθηκαν οι πρόνοιες της Οδηγίας της ΕΕ για τους Οικότοπους.
• Όπως και στην περίπτωση των «χρυσών» διαβατηρίων, τέθηκαν περιορισμοί από την κυβέρνηση στην πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε στοιχεία και πληροφορίες. Αναφέρεται μάλιστα ότι «η Ελεγκτική Υπηρεσία μας σκοπεύει να ενημερώσει σχετικά με το θέμα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η υπονόμευση της ανεξαρτησίας ενός Ανώτατου Ελεγκτικού Ιδρύματος άπτεται του κράτους δικαίου επί του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει πλέον ετήσια έκθεση αξιολόγησης των κρατών-μελών».
Ιδιοκτήτες γης στον Ακάμα: Επιζητούν συνάντηση με Γενικό Ελεγκτή και κάνουν λόγο για σκάνδαλο όσον αφορά τις περιβαλλοντικές μελέτες
Καθορισμό συνάντησης με τον Γενικό Ελεγκτή επιζητούν τα μέλη του συνδέσμου ιδιοκτητών γης Ακάμα για να του επιδώσουν τεκμήρια τα οποία όπως υποστηρίζουν αποδεικνύουν σκάνδαλο όσον αφορά τις περιβαλλοντικές μελέτες που έγιναν για την χερσόνησο.
Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης Ακάμα Σάββας Χατζημηνάς, επισήμανε ως παραπλανητική τη διατύπωση στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ότι από το 1989 έχουν υπάρξει προσφυγές από ιδιοκτήτες γης σχετικά με τις αποφάσεις για Λευκή Ζώνη και μείωση των συντελεστών δόμησης και έχουν χάσει στο δικαστήριο.
Όπως εξήγησε κανένα κυπριακό δικαστήριο δεν πήρε αποφάσεις για το θέμα των αποζημιώσεων, εφόσον προσφυγές έγιναν μόνο για το θέμα που αφορούσε τις ζώνες.
Ο κ. Χατζημηνά είπε επίσης ότι την ερχόμενη βδομάδα θα δοθούν τα τεκμήρια αυτά στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί.
Κλείτος Παπαστυλιανού: Ξεκάθαρη προσπάθεια αποφυγής πολιτικού κόστους από την κυβέρνηση
Από τον Σεπτέμβριο είχε δοθεί προθεσμία για ολοκλήρωση και δημοσιοποίηση του σχεδίου για τον Ακάμα, αλλά αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται αυτό το σχέδιο, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο επιστημονικός και διοικητικός λειτουργός της Ομοσπονδίας περιβαλλοντικών οργανώσεων Κλείτος Παπαστυλιανού.
Εκτίμησε ότι διαπιστώνεται ξεκάθαρη προσπάθεια αποφυγής πολιτικού κόστους από την κυβέρνηση.
Πρόσθεσε ότι τα πορίσματα της περιβαλλοντικής αρχής είναι το κατ’ ελάχιστον για την προστασία της περιοχής του Ακάμα και την αποφυγή μη αναστρέψιμων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Χαρακτήρισε άξιον απορίας το πως κλήθηκαν δυο επιτροπές να αξιολογήσουν ένα τοπικό σχέδιο χωρίς αυτό να τους έχει δοθεί και αυτό, τόνισε, συνιστά σαφώς παραβίαση του περιβαλλοντικού κεκτημένου της ΕΕ και της εναρμονιστικής νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης, ανέφερε, στον Ακάμα υπάρχει πλήθος παρανομιών, αυθαίρετων επεμβάσεων και παράνομων κατασκευών οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί εδώ και τουλάχιστον δυο δεκαετίες.
Πολύ σημαντικό, πρόσθεσε ο κος Παπαστυλιανού, είναι ότι αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις ισχύουσες διαδικασίες παράβασης οι οποίες αφορούν και τον Ακάμα.
Ανέφερε μάλιστα ότι δύο από αυτές βρίσκονται πολύ κοντά σε παραπομπή στο ΕΔΑΔ και αυτό που πρέπει να απασχολήσει, υπογράμμισε, είναι το τι θα γίνει στην περίπτωση επιβολής οποιωνδήποτε κυρώσεων.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου
