Οκτάι και Ερτουγρούλογλου αντιδρούν στη δήλωση ΕΕ για απόφαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών

Οι δηλώσεις της ΕΕ σχετικά με την αποδοχή του ψευδοκράτους ως μέλους παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών είναι άκυρες για εμάς, δήλωσε σε ανάρτησή του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο κ. Οκτάι πρόσθεσε πως το ψευδοκράτος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, «είναι το πιο φυσικό της δικαίωμα να συνάπτει σχέσεις και να συναναστρέφεται με τα φιλικά και αδελφά τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα». Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του τουρκοκυπριακού «λαού» και του πραγματικού εκπροσώπου του που είναι το ψευδοκράτος, συμπλήρωσε.

Η δήλωση του Εκπροσώπου της ΕΕ είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ενωση τάσσεται ενάντια σε κάθε είδους δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού», ανέφερε σε δική του γραπτή δήλωση ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. «Δεν είναι δουλειά της ΕΕ, η οποία δεν μπορεί καν να περάσει τον λόγο της στα κράτη μέλη της, να απορρίπτει τις δηλώσεις της Τουρκίας που ανακοινώνουν την απόφαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) ή να προειδοποιεί τα κράτη μέλη της οργάνωσης».

Η ΕΕ, πρόσθεσε, πρέπει να τερματίσει μια ώρα αρχύτερα την πολιτική επιβολής τιμήματος, άσκησης πιέσεων και περιορισμού των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι άσκησαν την ελεύθερη βούλησή τους υπέρ της λύσης δύο κρατών. Σε περίπτωση που συνεχίσει την υφιστάμενη στάση της η ΕΕ, ως «κυβέρνηση» έχουν την αποφασιστικότητα να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους μαζί της και να προβούν σε νέες ρυθμίσεις, κατέληξε.

Στη Διακήρυξη της Σαμαρκάνδης που υπογράφηκε από τους Προέδρους της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, της Κιργισίας και του Ουζμπεκιστάν, τονίζεται ότι «θεωρούν τους Τουρκοκύπριους ως μέρος του τουρκικού κόσμου και χαιρετίζουν το καθεστώς παρατηρητή της τδβκ» – όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος – στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Μεταξύ άλλων, στη διακήρυξη επισημάνθηκε ότι οι χώρες μέλη και οι χώρες παρατηρητές του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας των χωρών μελών σύμφωνα με τους γενικά αποδεκτούς κανόνες και αρχές του διεθνούς δικαίου, ιδίως τον σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του απαραβίαστου των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις, και τονίστηκε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχιστούν οι κοινές τους προσπάθειες με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μέσω της προώθησης πρωτοβουλιών που σχετίζονται με το εμπόριο, τις μεταφορές, τις επενδύσεις και την περιφερειακή συνδεσιμότητα.

«Απάτη» το καθεστώς παρατηρητή λέει το ΚΚΔ

Αποτελεί απάτη η «ανάδειξη της τδβκ σε μέλος-παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΔ. Υπενθύμισε ότι 18 χρόνια μετά το «ναι» που ψήφισε η τουρκοκυπριακή κοινότητα στο δημοψήφισμα του 2004 στο Σχέδιο Ανάν και την παραχώρηση του καθεστώτος του «παρατηρητή μέλους» ως «τουρκοκυπριακό κράτος» στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας την ίδια χρονιά, ανακοινώθηκε στο κοινό ότι αποκτήθηκε και πάλι το καθεστώς του παρατηρητή μέλους σε διεθνή οργανισμό.

«Η αποδοχή της τδβκ ως ‘μέλος-παρατηρητής’ του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών μετά από πολλά χρόνια και ο χαρακτηρισμός της ως σημαντική διπλωματική νίκη και βήμα προς την αναγνώριση της τδβκ είναι προκλητική και αποτελεί μεγάλη εξαπάτηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το σενάριο που παρουσιάζεται ως «λύση δύο κρατών» έχει βάλει την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε μια δίνη που απομονώνει, εξαθλιώνει και οδηγεί στο να καταστούμε επαρχία [της Τουρκίας], καταλήγει η ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy