Οκτάι: Θα ανοίξει η περίκλειστη Αμ/ωστος ανεξαρτήτως κόστους

Επιθυμία της Τουρκίας είναι η περίκλειστη Αμμόχωστος να αποδοθεί μια ώρα αρχύτερα στην οικονομία της λεγόμενης ΤΔΒΚ, δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ στον παράνομο Bayrak  brtk) ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος  σημείωσε ότι, όποιο και αν είναι το κόστος, η Τουρκία θα σταθεί δίπλα στην «ΤΔΒΚ» σε σχέση με τα βήματα που η «κυβέρνηση» του καθεστώτος προγραμματίζει να κάνει στο θέμα της περίκλειστης Αμμοχώστου και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αμμόχωστος

Αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν παραμένει κλειστή η Αμμόχωστος για άλλα 45 χρόνια, ο Οκτάι ισχυρίστηκε τα εξής:

«Σκεφτείτε τους ανθρώπους της Αμμοχώστου, τα παιδιά που βρίσκονται ακριβώς δίπλα [Σημείωση μεταφραστή: Δίπλα στην περίκλειστη πόλη]. Ποιο είναι το φταίξιμό τους; Δεν έχουν την δυνατότητα να επωφεληθούν από την θάλασσα που βρίσκεται εδώ; Ποιο το φταίξιμο των επιχειρηματιών ξενοδόχων που βρίσκονται εκεί; Σκεφτείτε, αυτό το μέρος ήταν το ζωτικό σημείο της οικονομίας της Κύπρου. Εσείς θα κλείσετε αυτό το ζωτικό σημείο της οικονομίας, μετά θα εφαρμόσετε εμπάργκο και πέραν από αυτό αναφέρομαι στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όχι σε κάτι άλλο, το δικαίωμα της συγκοινωνίας είναι μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ακόμα και αυτό θα το περιορίσετε και μετά θα πείτε ‘συνέχισε να κρατάς κλειστό το έδαφος σου και κάθισε να συμφωνήσουμε αν μια μέρα μου έρθει η όρεξη. Τι θα κάνεις; Θα γίνεις μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σε δεχτεί ως μέλος σε μια παράνομη διάσταση με τρόπους που δεν είναι νόμιμοι ως ένα παραχαϊδευμένο παιδί. Και μετά οι Τούρκοι της Κύπρου που βρίσκονται στον βορρά σε αυτή την πλευρά θα περιμένουν να γίνει το κέφι αυτών των κυρίων, αυτών των κυριών για να γυρίσουν να τους κοιτάξουν, να ενδιαφερθούν».

Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» δεν θα δεχτούν πλέον την όποια χρονοτριβή στις διαπραγματεύσεις, ο Οκτάι είπε: «Αν θα συζητηθεί κάτι, να γίνει αμέσως τώρα, αλλιώς το Βαρώσι πρέπει να ανοίξει το συντομότερο». Πρόσθεσε και το εξής:

«Επιθυμία μας είναι να αποδοθεί το Βαρώσι ξανά στην οικονομία μια ώρα αρχύτερα με τον τρόπο που αναφέρει η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ, με τον τρόπο που αναφέρει ο κ. πρωθυπουργός, να υλοποιηθεί ξανά εκείνη η δυνατότητα που είναι ένα από τα ζωτικά σημεία της οικονομίας της ΤΔΒΚ και να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία που αφορά το να είναι πιο φωτεινό το μέλλον των παιδιών. Είναι χρήσιμο να γίνει μια ώρα αρχύτερα. Δεν λέμε αύριο, λέμε σήμερα. Τόσο ξεκάθαρα το λέμε».

 

Ανατολική Μεσόγειος

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που διεξάγονται στην Ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Οκτάι επανέλαβε την θέση ότι αν υπάρχει πλούτος στην περιοχή, αυτός ανήκει στην κοινότητα που ζει εκεί και πρέπει να μοιραστεί με δίκαιο τρόπο. Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά άλλαξε την στάση της μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή και την επικέντρωση του ενδιαφέροντος όλου του κόσμου στο σημείο αυτό. Ισχυρίστηκε ότι ειδικά μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι «θα το βρω, θα το εξορύξω, είναι δικό μου, δεν θεωρώ ότι έχουν δικαίωμα σε αυτό οι Τούρκοι της Κύπρου».

Υποστηρίζοντας ότι έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες και γι’ αυτό πρέπει να πάρουν το μερίδιό τους, ο Οκτάι ισχυρίστηκε τα εξής:

«Αν δεν έχετε πρόθεση για κοινές έρευνες, το λέω για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αν δεν έχετε πρόθεση να το μοιραστείτε με ρους Τούρκους της Κύπρου, τότε εμείς ως Τουρκία είπαμε ότι θα μεταφέρουμε εκεί όλη μας την πείρα χωρίς δισταγμό προς την κατεύθυνση των οικονομικών συμφερόντων και δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ, θα την μοιραστούμε, και δεχόμαστε να ψάξουμε τους φυσικούς και όταν βρεθούν να τους εκμεταλλευτούμε μαζί αν χρειαστεί. Η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ το προσέγγισε θετικά αυτό. Επομένως έδωσε άδεια για διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαιο στην Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ). Η ΤΔΒΚ είναι μια χώρα την οποία αναγνωρίζουμε επισήμως. Επομένως, οι συμφωνίες που συνάπτουμε μεταξύ μας είναι για εμάς συμφωνίες που ισχύουν σε διεθνή διάσταση. Επομένως, διεξάγουμε τις έρευνές μας στη βάση αυτών των συμφωνιών».

Υπενθυμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανέστειλε τις έρευνες τις μέχρι το 2021 προβάλλοντας ως δικαιολογία τον Covid-19, ο Οκτάι ισχυρίστηκε: «Επιθυμία μας είναι αυτή η διαδικασία να τους δώσει την ευκαιρία να επαναξιολογήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή από πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής άποψης. Να σκεφτούν με λογική και επομένως να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του νησιού στην περιοχή, τον φυσικό πλούτο με την συμπερίληψη των Τούρκων της Κύπρου που ζουν στο νησί».

Ο Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο με την «άδεια» που της παραχώρησε η «ΤΔΒΚ» και ζήτησε τον δίκαιο διαμοιρασμό των πόρων ανάμεσα στις δύο κοινότητες που ζουν στο νησί. Υποστήριξε και το εξής:

«Ελπίζω η ελληνοκυπριακή πλευρά να σκεφτεί με λογική σε αυτή την διαδικασία του Covid-19 και να πορευτεί στον δρόμο του διαμοιρασμού του πλούτου που βρίσκεται στην περιοχή. Εμείς θα πάμε μέχρι τέλους σε σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων των Τούρκων της Κύπρου και είναι ξεκάθαρο το μήνυμά μας προς την διεθνή κοινότητα πάνω σε αυτό το θέμα. Οι αρμόδιοι υπουργοί μας έχουν διαβιβάσει αυτό το μήνυμα σε όλες τις πλατφόρμες».

 

Τουρισμός- Οικονομία – Covid-19

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του τουρισμού (05.06.20, brtk), ο Οκτάι υποστήριξε ότι μπορούν να μετατρέψουν τα κατεχόμενα σε πόλο έλξης στην περιοχή. «Θα το μετατρέψουμε σε ένα τέτοιο νησί που θα γίνει η Σιγκαπούρη της περιοχής», υποστήριξε προσθέτοντας: «Όμως δεν μπορούμε να πάμε πουθενά με τόσο υπερπροστατευτικές προσεγγίσεις και κανόνες».

Σημειώνοντας ότι εργάζονται εδώ και πολύ καιρό μαζί με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Τατάρ και την «κυβέρνησή» του, Ο Οκτάι είπε ότι κοιτάζουν την «ΤΔΒΚ» ως σύνολο και ότι η προσέγγιση που έχει τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Έρντογαν είναι στο πλαίσιο του πού μπορούν να οδηγήσουν μαζί την «ΤΔΒΚ».

Υποστήριξε ότι το «πρωτόκολλο» που υπέγραψαν πρόσφατα είναι κυρίως οικονομικό και πρόσθεσε ότι εργάστηκαν πολύ στενά και συνεργάστηκαν σε όλα τα θέματα με τον Τατάρ και την «κυβέρνησή» του.

Αναφερόμενος στην πανδημία του Covid-19, ο Οκταί είπε ότι επικρατεί αβεβαιότητα στον κόσμο και υποστήριξε ότι σε ένα περιβάλλον που ακόμα και χώρες οι οποίες αναφέρονται ως «υπερδυνάμεις» έχουν σαστίσει μη ξέροντας τι να κάνουν, η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» διεξήγαγαν έναν αγώνα που αποτελεί παράδειγμα για τον κόσμο. Ανάφερε ότι η Τουρκία όχι μόνο διαχειρίστηκε την πανδημία στην ίδια την χώρα, αλλά έστειλε και βοήθεια σε 102 χώρες. Πρόσθεσε και το εξής: «Υπήρχε μια ήρεμη Τουρκία, η οποία εργαζόταν κατά τρόπο που ετοίμαζε τους πολίτες της για ένα πιο ισχυρό μέλλον χωρίς να πανικοβάλλεται και ταυτόχρονα δεν άφησε ποτέ μόνη την ΤΔΒΚ σε αυτή την διαδικασία. Είδαμε ότι η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ επιλήφθηκε με σοβαρότητα της διαδικασίας του Covid-19 και την διαχειρίστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία […] Με αυτή την ευκαιρία συγχαίρω τον κ. πρωθυπουργό και την κυβέρνηση».

Υπενθυμίζοντας ότι η πανδημία σταμάτησε τα γρανάζια της οικονομίας σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Οκτάι είπε ότι αυτή την στιγμή άρχισε η διαδικασία της ομαλοποίησης. Σημειώνοντας ότι σε αυτή την διαδικασία προσπαθούν να ορθοποδήσουν ένα σύστημα που στέκεται στα πόδια του κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά κάνοντας τα γρανάζια της οικονομίας, της βιομηχανίας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης να δουλέψουν, ο Οκτάι ισχυρίστηκε: «Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε μόνη την ΤΔΒΚ και σε αυτή την διαδικασία. Δεν θα αφήσουμε την ΤΔΒΚ να έρθει στην ανάγκη κανενός. Επομένως, και αυτή η οικονομική συμφωνία ήταν σε αυτό το πλαίσιο όλων των εργασιών που κάνουμε με την κυβέρνηση».

Είπε ότι το «πρωτόκολλο» περιλαμβάνει «συμφωνία» ύψους 2 δισεκατομμυρίων 288 εκατομμυρίων ΤΛ και ότι παράλληλα με τα έξοδα για την άμυνα περιλαμβάνει και 277 εκατομμύρια ΤΛ αναφορικά με τα έξοδα που γίνονται για αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την αναζωογόνηση της οικονομίας.  Εξηγώντας ότι με τον όρο «ανάπτυξη της ΤΔΒΚ» εννοούν ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, ο Οκτάι επεσήμανε ότι τα βασικά έσοδα του καθεστώτος προέρχονται από τον τουρισμό και την εκπαίδευση. Σημείωσε και το εξής:

«Η ΤΔΒΚ έχει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια έσοδα από τον τουρισμό και 850 εκατομμύρια δολάρια από την εκπαίδευση. Αν δεν ήταν ο Covid-19 ο στόχος μας για το 2020 θα ήταν πολύ διαφορετικός, θα ήταν πολύ διαφορετικός για την ΤΔΒΚ. Είχαμε στόχο να διπλασιάσουμε σχεδόν τους αριθμούς. Γι’ αυτό αναπτύξαμε το μοντέλο μεταβίβασης στην ΤΔΒΚ όλων των εμπειριών της Τουρκίας. Όταν ξέσπασε ο  Covid-19 αναγκαστήκαμε να αναθεωρήσουμε».

Σημειώνοντας ότι στις «οικονομικές συμφωνίες» που είχαν γίνει στο παρελθόν υπήρξαν κενά στο θέμα της εφαρμογής και προβλήματα στην αποδοτικότητα των έργων, ο Οκτάι εξήγησε το λεγόμενο Μοντέλο ARMA (Μέσο Οικονομικής Συνεργασίας για τις Υποδομές και τον Πραγματικό Τομέα Τουρκίας-«ΤΔΒΚ») υποστηρίζοντας ότι επιθυμία τους είναι να καλύπτονται γρήγορα τα ελλείμματα στον «προϋπολογισμό» του καθεστώτος και να διοχετεύουν σχεδόν το σύνολο του ποσού στις υποδομές και την πραγματική οικονομία για ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ».

«Το μοντέλο που ονομάζεται ARMΑ είναι η μετατροπή του ποσού που διοχετεύεται στις υποδομές και τον πραγματικό τομέα σε έργα και η υλοποίηση αυτών των έργων σε απόλυτο βαθμό. Ο σκοπός με το μοντέλο ARMA είναι η μεταβίβαση της εμπειρίας της Τουρκίας στην ΤΔΒΚ στην βάση των τομέων [της οικονομίας]», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Τουρκία επιθυμεί «δομική μεταρρύθμιση» στα κατεχόμενα και ότι «αντί να πνίγουμε τους επενδυτές στην γραφειοκρατία, να τους ανακουφίσουμε όσο γίνεται».

Υποστήριξε ότι στα κατεχόμενα υπάρχει μια «αφύσικη γραφειοκρατία» και ότι η «βουλή» πρέπει να ανοίξει τον δρόμο όσων επιθυμούν να επενδύσουν εκεί. «Όποτε ερχόμαστε εδώ το συζητάμε αυτό ξεκάθαρα. Υποχρεούμαστε να ανοίξουμε τον δρόμο των επενδυτών. Μπορούμε να μετατρέψουμε την ΤΔΒΚ σε πόλο έλξης. Μπορούμε να την μετατρέψουμε σε ένα τέτοιο νησί που να γίνει η Σιγκαπούρη της περιοχής. Όμως, με τόσο υπερπροστατευτικές προσεγγίσεις και κανόνες δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Αναφερόμαστε σε δομική μεταρρύθμιση. […]», είπε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υποστηρίζοντας ότι το γεγονός πως είναι βραχύβιες οι «κυβερνήσεις» στα κατεχόμενα αποτελεί το μεγαλύτερο μειονέκτημα της υλοποίησης των δομικών μεταρρυθμίσεων, «όμως αυτό μπορεί να μετατραπεί και σε πλεονέκτημα». «Σε αυτό το πλαίσιο εργάζεται ο κ. Ερσίν και οι εταίροι του στην κυβέρνηση», υποστήριξε.

 

Η βλάβη στον αγωγό μεταφοράς νερού

Απαντώντας σε ερώτηση για την βλάβη στον αγωγό μεταφορά νερού από την Τουρκία τα κατεχόμενα, ο Οκτάι είπε ότι παρακολουθούν από κοντά την διαδικασία και ότι η επιδιόρθωση θα ολοκληρωθεί εντός 2-3 μηνών. Σημειώνοντας ότι υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα νερού στο φράγμα στα κατεχόμενα γι’ αυτό το διάστημα, ο Οκτάι υποστήριξε ότι δεν θα αφήσουν χωρίς νερό τους «πολίτες της ΤΔΒΚ». Ισχυρίστηκε ότι με το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία καλύφθηκαν οι ανάγκες για πόσιμο νερό στα κατεχόμενα και τώρα είναι αποφασισμένοι να περάσουν στο θέμα της άρδευσης κυρίως στην περιοχή Μόρφου.

 

Μεταφορά Ηλεκτρισμού

Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται και οι εργασίες στο θέμα μεταφοράς ηλεκτρισμού με καλώδια στα κατεχόμενα, ο Οκτάι υποστήριξε: «Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο δίδει σημασία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας και μας ρωτάει συχνά γι’ αυτό. Εργαζόμαστε πάνω σε εναλλακτικές μερικών διαφορετικών σχεδίων. Θα το ανακοινώσουμε όταν ξεκαθαρίσει. Ο ελληνοκυπριακός τομέας και κυρίως η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, προσπαθούν να εμποδίσουν αυτό το έργο. Να δώσει ο Θεός να τελειώσουμε αυτό το έργο μιαν ώρα αρχύτερα και να λύσουμε ριζικά το πρόβλημα της ενάργειας».

(Ι/Τσ.)

 

Τατάρ: «Θα επιταχυνθούν οι εργασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων»

Η Vatan γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί η «ανάπτυξη της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο τύπου Σιγκαπούρης και η ΤΔΒΚ να καταστεί κέντρο έλξης. Αυτό είναι το όραμά μας και πρέπει να στηριχθεί από την Τουρκία και τον Τουρκοκυπριακό λαό», είπε.

Σε γραπτή ανακοίνωση της λεγόμενης πρωθυπουργίας, ο Τατάρ εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάϊ στον παράνομο Bayrak σχετικά με το θέμα των Βαρωσίων. Ο Τατάρ ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται και θα επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες που καταβάλλονται για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. «Συνεχίζονται οι προσπάθειες που άρχισαν από το υπουργείο εξωτερικών για το άμεσο άνοιγμα των Βαρωσίων. Για να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια, θα συσταθεί και μια επιτροπή στην πρωθυπουργία η οποία θα αποτελείται από γραφειοκράτες και εμπειρογνώμονες», δήλωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία και οι αδελφικές σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες, όπως είπε, στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την αγάπη και την αλληλεγγύη,  ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής: «Δεν πρέπει να ξεχνούμε τις συνεργασίες που γίνονται και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για σφετερισμό των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο βασικός τους στόχος είναι να καταργήσουν την ΤΔΒΚ, να αποκόψουν τις σχέσεις μας με την Τουρκία, να αποσύρει η Τουρκία τα στρατεύματα της από την Κύπρο, να διαβρωθεί και να μηδενιστεί το σύστημα εγγυήσεων και να τεθεί η Κύπρος υπό την δική τους ηγεμονία προκειμένου να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς στην Ανατολική Μεσόγειο που θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα».

Αξιολογώντας τις δηλώσεις Οκτάϊ σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις που έγιναν και ισχυρίστηκε ότι η «κυβέρνηση» είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με την Τουρκία για να ληφθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες αποφάσεις και για τα δύο ζητήματα.

Για το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι προσπάθειες για το θέμα αυτό σταμάτησαν εξαιτίας του αγώνα για καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19 αλλά πρόσθεσε ότι οι εργασίες θα επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα. «Έγιναν όλες οι νομικές ρυθμίσεις που χρειάζονται και θα προχωρήσουμε σε βήματα για να ολοκληρωθούν και όλες οι τεχνικές εργασίες», ισχυρίστηκε.

Στη συνέχεια επανέλαβε την ανάγκη για δημιουργία μιας «δυνατής οικονομίας που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ΤΔΒΚ» και υπογράμμισε ότι η «μητέρα πατρίδα» Τουρκία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό τους. «Ο τουρκοκυπριακός λαός δικαιούται να έχει ένα πιο ψηλό βιοτικό επίπεδο και δικαιούται να ζει μέσα σε ευημερία και γαλήνη», είπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy