Οκτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας

Οκτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως λόγω διαταραχής ή προβλήματος ψυχικής υγείας, δήλωσε σήμερα η Διευθύντρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, του Υπουργείου Υγείας,  Άννα Παραδεισιώτου, η οποία σημείωσε ότι τα παγκόσμια ερευνητικά δεδομένα είναι δυστυχώς ανησυχητικά.

Μιλώντας στην ημερίδα «Οι νέοι και η ψυχικοί υγεία σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η κ. Παραδεισιώτου είπε πως στο ηλικιακό φάσμα 15 – 29 έτη ζωής η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου  είναι η αυτοκτονία, και για κάθε άτομο που αυτοκτονεί αντιστοιχούν άλλα 20 που αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν.

Αναφερόμενη περαιτέρω σε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κ. Παραδεισιώτου είπε ότι το 20% των παιδιών και των εφήβων σε κάθε πολιτισμικό παρουσιάζουν διαταραχή ή πρόβλημα ψυχικής υγείας, για να συμπληρώσει ότι οι μισές διαταραχές πρωτοεμφανίζονται από την ηλικία των 14 χρόνων.

Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι οι αν οι ψυχικές διαταραχές δεν τύχουν έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις σε σχέση με το στίγμα την κοινωνική απομόνωση, τη δυσμενή διάκριση και την προσβασιμότητα στο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης.

«Όλες αυτές οι παράμετροι καταδεικνύουν σοβαρή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το 90% των ατόμων που πάσχουν από σχιζοφρένεια να δηλώνουν καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων»,  είπε η Διευθύντρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Συνεπώς, υπογράμμισε, «είναι σημαντικό οι ευάλωτοι νέοι να εντοπίζονται έγκαιρα και να παίρνουν τη φροντίδα που χρειάζονται, ώστε να μην καταλήγουν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές».

Επιπλέον, η κ. Παραδεισιώτου αναφέρθηκε στην ανισότητα κατανομής εξειδικευμένου προσωπικού ψυχικής υγείας, λέγοντας ότι στις φτωχές χώρες το ποσοστό των ψυχιάτρων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους μπορεί να μην υπερβαίνει το 0,05% και στους νοσηλευτές το 0,45%, ενώ στις πλούσιες χώρες μπορεί να είναι 170 φορές μεγαλύτερο ως προς τους ψυχιάτρους και 70 φορές μεγαλύτερο ως προς τους νοσηλευτές.

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, είπε πως το ποσοστό των ψυχιάτρων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους αγγίζει περίπου το 7%, ενώ στην ΕΕ ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 16%.

Σε μήνυμα του, το οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Ψυχίατρος των Ιατρικών Υπηρεσιών, Γιώργος Μικελλίδης, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε ότι «υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση της σπουδαιότητας να βοηθηθούν οι νέοι και να οικοδομήσουν τη ψυχική ανθεκτικότητα από τις πρώτες ηλικίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σημερινού κόσμου».

«Αποδεικτικά στοιχεία είναι ότι η αυξανόμενη προώθηση της προστασίας της υγείας των εφήβων, η οποία φέρνει οφέλη όχι μόνο στην υγεία των εφήβων, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, αλλά και στην οικονομία και την κοινωνία, με υγιείς νεαρούς ενήλικες ικανούς να συνεισφέρουν περισσότερο ως εργατικό δυναμικό στο μέλλον για παράδειγμα», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι «η πρόληψη αρχίζει με την καλύτερη κατανόηση, ούτως ώστε να βοηθήσει να χτίσει την πνευματική ανθεκτικότητα από μια νεαρή ηλικία και να αποτρέψει την ψυχική αγωνία και την ασθένεια μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενήλικων».

Ο Πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Γουλιάμος, είπε πως «το τέλος της εφηβείας και τα πρώτα ενήλικα χρόνια σηματοδοτούνται με σημαντικές αλλαγές, όπως η αλλαγή σχολείου ή ο αποχωρισμός από την οικογένεια για σπουδές ή για σκοπούς εργασίας», για να προσθέσει πως «ο ραγδαίος μεταβαλλόμενος κόσμος μέσα στον οποίο ζουν τα νεαρά άτομα μπορεί, παράλληλα, με τα σημαντικά οφέλη να προκαλέσει επιπλέον ψυχική επιβάρυνση».

«Για παράδειγμα», είπε, «το διαδίκτυο παρέχει πάρα πολλά οφέλη στους νέους αλλά η χρήση του εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και προκλήσεις».

Πρόσθεσε πως «η μελέτη και συζήτηση αυτών των θεμάτων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους νέους μας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy