Οκτώ στους δέκα δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση στην πάταξη της διαφθοράς

Οι περισσότεροι φοβούνται αντίποινα αν προβούν σε καταγγελία

 

Οκτώ στους δέκα δεν εμπιστεύονται τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πάταξη της διαφθοράς, ενώ οι περισσότεροι δεν είναι πρόθυμοι ούτε να προβούν σε καταγγελία σε περίπτωση που περιπέσει στην αντίληψή τους οποιοδήποτε κρούσμα, επειδή φοβούνται πιθανά αντίποινα.

Μελέτη της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) αποτυπώνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα επί της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Σημειώνεται ότι η Transparency είναι η οργάνωση η οποία κατήγγειλε την Κύπρο στην Κομισιόν για το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων. Η καταγγελία υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2018 και αποτέλεσε τον προπομπό για την έκθεση της Κομισιόν, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2019 και η οποία οδήγησε με τη σειρά της στη διαδικασία επί παραβάσει.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα της νέας μελέτης της Transparency είναι τα ακόλουθα:

• 65% των Κυπρίων θεωρούν ότι υπήρξε αύξηση της διαφθοράς τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Σημειώνεται μάλιστα ότι πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Επισημαίνεται επίσης ότι το 28% θεωρούν ότι η διαφθορά παρέμεινε στα ίδια επίπεδα τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ μόνο 5% θεωρούν ότι υπήρξε βελτίωση.

• 80% δεν εμπιστεύονται τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πάταξη της διαφθοράς. Επίσης, είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, όπου ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 49%.

• 68% πιστεύουν ότι η κυβέρνηση διευθύνεται από μεγάλα συμφέροντα. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά τη Σλοβενία (70%) και τη Βουλγαρία (68%). Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 53%.

• 76% φοβούνται ότι σε περίπτωση που προβούν σε καταγγελία για θέματα διαφθοράς, θα υποστούν αντίποινα. Επίσης, είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, όπου ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 45%.

• 72% θεωρούν ότι οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν στην πάταξη της διαφθοράς.

• 34% δηλώνουν ότι χρησιμοποίησαν προσωπικές διασυνδέσεις κατά τους τελευταίους 12 μήνες προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τη Δημόσια Υπηρεσία.

• 48% πιστεύουν ότι τα περισσότερα ή όλα τα στελέχη της προεδρίας της κυβέρνησης είναι διεφθαρμένοι. Σημειώνεται επίσης ότι το αντίστοιχο ποσοστό για τη Βουλή είναι 51%, για τις κρατικές υπηρεσίες 47%, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση 37%, για τη Δικαιοσύνη 27%, για τις επιχειρήσεις 38%, για τις τράπεζες 39% και για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις 23%.

Η Transparency αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει την οδηγία της ΕΕ σε σχέση με την προστασία πληροφοριοδοτών. Καλεί επίσης την κυβέρνηση να δώσει πρόσβαση στο κοινό στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων εταιρειών χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Ακόμη, ζητά να διερευνηθούν οι καταχρήσεις του προγράμματος των «χρυσών» διαβατηρίων, αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν καινούργιες. Επιπρόσθετα, καλεί την ΕΕ να ολοκληρώσει τη διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της χώρας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy