Λαβύρινθος χωρίς άκρη οι διαδικασίες

Άλλοι δέκα μήνες τουλάχιστον και υπό προϋποθέσεις χρειάζονται για να προκηρυχθούν οι προσφορές για την ανάπλαση του δρόμου Δερύνειας – Σωτήρας, αφού οι διαδικασίες αποδεικνύονται λαβύρινθος χωρίς άκρη. Τα άσχημα νέα προκύπτουν από απαντητική επιστολή του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσου, σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη. Η απάντηση του κ. Καρούσου είναι πολύ πρόσφατη αφού φέρει ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2020 και ο υπουργός παραπέμπει πλέον την προκήρυξη των προσφορών τον ερχόμενο Οκτώβριο αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι ακόμα και αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι αμφισβητούμενο ένεκα των διαδικασιών που εκκρεμούν. Τα δεδομένα αυτά σημαίνουν ότι η προκήρυξη των προσφορών θα καθυστερήσει τουλάχιστον τρία χρόνια σε σύγκριση με τους αρχικούς υπολογισμούς για ένα έργο το οποίο επείγει, όπως έχουν καταστήσει σαφές οι Δήμοι Δερύνειας και Σωτήρας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, μολονότι η μελέτη οδοποιίας είναι ουσιαστικά ολοκληρωμένη, δεν μπορεί να προκηρυχθεί διαγωνισμός επειδή εκκρεμούν οι μελέτες ύδρευσης και άρδευσης οι οποίες έχουν ανατεθεί στις δύο Τοπικές Αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν αναθέσει αυτή την εργασία σε ιδιώτες μελετητές. Οι μελέτες αυτές ζητήθηκαν επιπροσθέτως από το Τμήμα Περιβάλλοντος λόγω του ότι ο δρόμος επηρεάζει περιοχή Natura 2000, παρά τη λίμνη Παραλιμνίου.

Οι Δήμοι Δερύνειας και Σωτήρας έχουν εξασφαλίσει παράταση από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων μέχρι τον Απρίλιο του 2020 για να ολοκληρώσουν αυτές τις μελέτες.

Σημαντική εκκρεμότητα είναι η κατασκευή λιμνών κατακράτησης για το σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, λόγω της χωροθέτησης μιας εκ των τριών λιμνών κατακράτησης παρά τη Λίμνη Παραλιμνίου που έχει χαρακτηριστεί “NATURA 2000”, το Τμήμα Περιβάλλοντος απαιτεί να γίνει Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.

Αυτή η Έκθεση αναμενόταν στα μέσα Ιανουαρίου 2020, αλλά ήδη καθυστερεί ενώ για να ολοκληρωθεί η εξέτασή της, χρειάζονται τρεις μήνες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτει ο κ. Καρούσος.

Για να προχωρήσει ο λεπτομερής σχεδιασμός των τριών Λιμνών Κατακράτησης αναμένεται να ολοκληρωθεί η γεωλογική μελέτη της οποίας ανάδοχος είναι ο Δήμος Δερύνειας.

Ο δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, δήλωσε στη “Χ” ότι οι επιπρόσθετες μελέτες που ανατέθηκαν στους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας θα είναι έτοιμες το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, στην τελευταία συνάντηση των Τοπικών Αρχών με τον υπουργό στις 20 Δεκεμβρίου 2019, ξεκαθάρισε ότι απαίτηση είναι μόλις ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες μελέτες, το Τμήμα Περιβάλλοντος να τις εξετάσει σε διάστημα δύο εβδομάδων, κάτι στο οποίο φέρεται να δεσμεύτηκε το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει ζητήσει την υποβολή μελέτης στο στάδιο screening για τη χωροθέτηση μιας λίμνης κατακράτησης εκτός των ορίων της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης της Λίμνης Παραλιμνίου. Το θέμα του συστήματος απορροής των ομβρίων υδάτων θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, καθώς στόχος είναι να αποτραπεί η ροή μολυσμένου νερού στη λίμνη μέσω φιλτραρίσματος, εξ ου και η απόφαση για χωροθέτηση της λίμνης κατακράτησης εκτός ορίων της προστατευόμενης ζώνης.

 

Δημόσια παρουσίαση του έργου τον Μάρτη

Η δεύτερη μεγάλη εκκρεμότητα είναι οι απαλλοτριώσεις. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, τα σχέδια που αφορούν το οδικό δίκτυο είναι ολοκληρωμένα από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει επιβεβαιώσει την ορθότητά τους. Εκκρεμεί μόνο η εκτίμηση του ύψους των απαλλοτριώσεων, η οποία θα είναι έτοιμη τον Ιανουάριο 2020, όπως διαβεβαιώνει. Αναφορικά με τις απαλλοτριώσεις των ιδιωτικών τεμαχίων όπου θα χωροθετηθούν οι λίμνες κατακράτησης, επιβεβαιώθηκε από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ότι χρειάζονται περίπου ένα μήνα όταν τους αποσταλούν τα σχέδια. Περαιτέρω, προγραμματίζεται τον Μάρτη του 2020 δημόσια παρουσίαση του όλου έργου που θα περιλαμβάνει και τις κατασκευαστικές φάσεις του.

“Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί για κατασκευή περί τις αρχές Οκτωβρίου 2020, νοουμένου ότι θα συμπληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες και ολοκληρωθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες”, σημειώνει ο Γ. Καρούσος. “Απαίτησή μας είναι να προκηρυχθούν οι προσφορές εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος”, σχολίασε σχετικά ο δήμαρχος Δερύνειας.