Οκτωβριανή Επανάσταση και διδάγματα για το σήμερα

Του Νεοκλή Συλικιώτη*


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤο 2017 συμπληρώνονται 100 χρόνια από το ιστορικής σημασίας γεγονός που σημάδεψε τον αγώνα των λαών για απελευθέρωση από την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Αυτή η επέτειος είναι μια ευκαιρία να συλλογιστούμε ακόμα μια φορά για τα μαθήματα, τα συμπεράσματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή την τεράστια νίκη της ανθρωπότητας και του ανθρωπισμού.

Παρόλο που οι παραλληλισμοί μεταξύ διαφορετικών ιστορικών περιόδων περικλείουν τον κίνδυνο υπεραπλούστευσης, εντούτοις οι τρέχουσες διεθνείς συνθήκες παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στον ξεσηκωμό της εργατικής τάξης. Οι δεκάδες πολεμικές συρράξεις και ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου.

Η περιβαλλοντική απειλή για την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη μας. Οι εκρηκτικές ανισότητες. Η εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Φτώχεια, πείνα, καταστροφή, ένδεια και ανεργία για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ο φαύλος κύκλος του δανεισμού που υπονομεύει την κυριαρχία δεκάδων κρατών. Η κρίση του πολιτικού συστήματος στις αναπτυγμένες καπιταλιστικά κοινωνίες. Η ενδυνάμωση του εθνικισμού και του φασισμού. Όλα αυτά επαναβεβαιώνουν τα δομικά αδιέξοδα του καπιταλισμού, δείχνοντας και πάλι την αναγκαιότητα και τη διαχρονικότητα του σοσιαλισμού ως ένα νέο βήμα για την ιστορία της ανθρωπότητας.

Η ΕΕ δείχνει τώρα περισσότερο από ποτέ το μιλιταριστικό, ξενοφοβικό, ρατσιστικό και αντεργατικό της πρόσωπο. Σπρώχνει προς την κατεύθυνση μιας ταχείας ανάπτυξης ενωσιακών στρατιωτικών δομών και σύζευξης και συνέργειάς τους με το ΝΑΤΟ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προωθείται μια «επενδυτική ώθηση» για τη βιομηχανία όπλων και το μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια ώρα η Ένωση σχεδιάζει ένα κοινό ταμείο για την άμυνα, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια κοινή ενωσιακή αμυντική πολιτική.

Όσον αφορά την κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην ΕΕ, η φτωχοποίηση των εργαζομένων και η διάλυση του κοινωνικού κράτους οδηγούν σε ένα κοινωνικό και οικονομικό ντάμπιγκ. Τα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα καταργούνται, οδηγώντας στη μαζική ανεργία, τη φτώχεια και την έλλειψη πραγματικής δημοκρατίας. Το κούρεμα  συντάξεων και κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί πλέον καθημερινότητα για τους πολίτες της ΕΕ.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση απέδειξε πως ο σοσιαλισμός είναι και δίκαιος και εφικτός. Έδειξε πως μπορεί να αποτελέσει τη λύση των μεγάλων οικονομικών και εθνικών προβλημάτων. Πως μπορεί να απελευθερώσει τεράστιες αναπτυξιακές παραγωγικές δυνάμεις. Πως μπορεί να καταφέρει τεράστια βήματα μπροστά στη ζωή των ανθρώπων. Πως μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια για το μέλλον των εργαζομένων.

Μπορεί να εξαφανίσει την αβεβαιότητα κατά πόσο κάποιος θα έχει δουλειά, σπίτι, εκπαίδευση και υγεία. Μπορεί να γυρίσει σελίδα στην ανθρώπινη ιστορία αναφορικά με τις σχέσεις των φύλων και τη θέση της γυναίκας. Πως μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο τύπο διεθνών σχέσεων βασισμένων στην ειρήνη και την αλληλεγγύη.

Η συνεισφορά της ΕΣΣΔ στη νίκη κατά του χιτλεροφασισμού, την κατάρρευση της αποικιοκρατίας, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την ενδυνάμωση των εργατικών κινημάτων στις καπιταλιστικές χώρες είναι αδιαμφισβήτητη. Οι νέες γενιές πρέπει να γνωρίζουν αυτή την ιστορική αλήθεια.

Σήμερα η μόνη εναλλακτική στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η ΕΕ και οι παγκόσμιες οικονομικές ελίτ είναι ένα ενωμένο μαζικό εργατικό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα, βασισμένο σε μαζικές κινητοποιήσεις. Τα αριστερά, εργατικά και κομμουνιστικά κόμματα έχουν χρέος να συνεχίσουν την πάλη τους για ειρήνη, αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για δίκαιη ανακατανομή του πλούτου, για κοινωνική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Ενάντια σε μια μιλιταριστική ΕΕ και ένα στρατιωτικοποιημένο κόσμο. Ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον νεο-φασισμό που αναγεννάται στην Ευρώπη. Για ειρηνική συμβίωση των λαών του κόσμου με σεβασμό και αλληλεγγύη.

*Μέλος ΠΓ ΑΚΕΛ, ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Αποσπάσματα ομιλίας που έγινε στα πλαίσια του διεθνούς Φόρουμ Κομμουνιστικών, Αριστερών και Εργατικών κομμάτων στη Μόσχα με τίτλο «Οκτώβρης 1917: Ανατροπή για τον σοσιαλισμό» για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei