ΟΚΥπΥ: Επιλογή περιστατικών από τον ιδιωτικό τομέα – «Δεν έχουν κλίνες»

ΟΚΥπΥ: Δεν πρέπει να γίνεται επιλογή περιστατικών από τον ιδιωτικό τομέα - Δεν έχει διαθέσιμες κλίνες ο ιδιωτικός τομέας την ίδια ώρα που βουλιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία

Για κρίσιμη και εύθραυστη περίοδο έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ο Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν τους 225 και αυτό καταγράφεται για δυο συνεχόμενες μέρες. Ο κ. Χαριλάου εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα υπάρξει μείωση των εισαγωγών.

Επίσης είπε ότι υπάρχει συμφόρηση στα δημόσια νοσηλευτήρια αλλά προς το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη προς το παρόν γιατί υπάρχει σχέδιο δράσης που είναι σε εφαρμογή και προνοεί την ανάπτυξη πέραν των 300 κλινών σε κοινούς θαλάμους και γύρω στις 65 κλίνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επίσης είπε ότι πέραν των ασθενών με COVID-19 νοσηλεύονται και μεγάλος αριθμός ασθενών με άλλες παθήσεις.

Για το Remdesevir, ο κ. Χαριλάου είπε ότι δεν είναι φάρμακο για αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά χρησιμοποιείται σε ήπια περιστατικά. Πρόσθεσε δεν υπήρξε έλλειψη αλλά όπως είπε δεν υπήρχαν μεγάλες ποσότητες. Πρόσθεσε ότι οι παραγγελίες γίνονται από το Υπουργείο Υγείας σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πανάκριβο φάρμακο το οποίο είναι περιζήτητο στην παγκόσμια αγορά. Σημείωσε ότι έγιναν οι παραγγελίες και ήρθαν τα φάρμακα χθες βράδυ για να διανεμηθούν άμεσα σε όλα τα νοσηλευτήρια. Πρόσθεσε ότι δεν κινδύνεψε η ζωή του καθενός.

Δεν έχει κλίνες ο ιδιωτικός τομέας!

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας θα έχει στη 1:30 το μεσημέρι ο ΟΚΥΠΥ για το θέμα της διοχέτευσης ασθενών που δεν πάσχουν από κορωνοϊό από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της επιβάρυνσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων από τα αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι δεν πρέπει να γίνεται επιλογή περιστατικών από τον ιδιωτικό τομέα.

Τόνισε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει διαθέσιμες κλίνες προσθέτοντας ότι για τις λιγοστές κλίνες που έχει γίνεται επιλογή των περιστατικών και υπάρχουν προϋποθέσεις. Ο κ. Χαριλάου εξέφρασε δε ανησυχία για το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζονται στον ιδιωτικό τομέα περιστατικά με χρόνια προβλήματα αλλά και οι ηλικιωμένοι ασθενείς, λέγοντας ότι όλα τα περιστατικά καταλήγουν μέσω των Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Όπως είπε, αυτά τα περιστατικά έχουν μακρύ χρόνο διαμονής και δεν αδειάζουν εύκολα οι κλίνες. Επίσης είπε ότι ο ΟΑΥ έχει ρόλο στο να εξεύρει κλίνες σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας για να μην αφεθεί κανένας πολίτης χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Για τα πολυανθεκτικά μικρόβια, ο Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο μοναδικός χώρος που δεν έχει μικρόβια είναι αυτός που δεν έχει ασθενείς. Επίσης είπε ότι δε θα στείλουν άτομα με πολυανθεκτικά μικρόβια που πολλές φορές μεταφέρθηκαν από αλλού και αναφέρθηκε στο περιστατικό με τη ψευδομονάδα και το πρόβλημα που υπήρξε με τους ασθενείς με καταρράκτη. Επίσης σημείωσε ότι πολλά περιστατικά που έχουν χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα και έχει περάσει ο χρόνος αποζημίωσης από τον ΟΑΥ τα περιστατικά αυτά αποστέλλονται στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Συνεννόηση μεταξύ δημόσιου-ιδιωτικού τομέα

Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι το τι τύπου περιστατικά ασθενών μπορούν να μεταφερθούν από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ. Ο Μάριος Καραϊσκάκης δήλωσε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι δεν γίνεται να αποστέλλεται περιστατικό χωρίς να υπάρχει επικοινωνία, συντονισμός και να ελεγχθεί αν το περιστατικό μπορεί να τύχει χειρισμού στο τμήμα που θα μεταφερθεί. Επίσης είπε ότι δεν είναι ότι δεν θέλουν να δέχονται περιστατικά από τα δημόσια νοσηλευτήρια αλλά τόνισε ότι οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι γεμάτες με διασωληνωμένους. Πρόσθεσε ότι τους τελευταίους δυο μήνες περίπου το 50% και σε κάποιες περιπτώσεις το 70% των κλινών είναι σε αδράνεια και περιμένουν περιστατικά από τον ΟΚΥΠΥ.

Ο Μάριος Καραϊσκάκης σημείωσε ακόμα ότι υπάρχουν περιστατικά με πολυανθεκτικά μικρόβια, τα οποία αν μεταφερθούν σε μονάδες στον ιδιωτικό τομέα τότε θα μολυνθούν όλες οι μονάδες της Κύπρου. Αυτή τη στιγμή πρόσθεσε, υπάρχει cluster στις Εντατικές του Νοσοκομείου Λευκωσίας λέγοντας ότι πολλά από τα περιστατικά που θέλουν να μεταφέρουν στον ιδιωτικό τομέα είναι επικίνδυνα να μολύνουν και τις υπόλοιπες εντατικές. Παράλληλα είπε ότι το θέμα με τα χρονίζοντα περιστατικά χρίζουν αποκατάστασης και όχι νοσηλείας, υποδεικνύοντας ότι το κράτος πρέπει να φροντίσει για τη δημιουργία κέντρων αποκατάστασης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Καραϊσκάκης απέρριψε τα περί ανταγωνισμού και αντιπαράθεση με τον ΟΚΥΠΥ, λέγοντας ότι περνάμε και θα περάσουμε δύσκολες μέρες τις επόμενες εβδομάδες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.