Ο ΟΚΥΠΥ θα εντάξει 10 νέους γιατρούς από την Ελλάδα, στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών , όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Υγείας της Βουλής.
Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε κατά τη συνεδρία και τη δυσφορία του για την στάση των συντεχνιών, οι οποίες δεν δέχθηκαν, όπως είπε, την ένταξη και ειδικευόμενων γιατρών στις Πρώτες Βοήθειες, ενώ την ίδια ώρα εργάζονται οι ειδικευόμενοι σε κλινικές των νοσοκομείων.

Το μόνο που συμφώνησαν οι συντεχνίες, είπε, είναι η αύξηση των επιδομάτων των γιατρών, τα οποία σήμερα φθάνουν στα 1200 ευρώ.
Εξέφρασε επίσης δυσφορία για το ότι δεν κατέστη δυνατό να λειτουργήσει ο θεσμός των εφημεριών για τους προσωπικούς γιατρούς, από τον ΟΑΥ, ώστε να μειωθούν οι επισκέψεις στις Πρώτες Βοήθειες.
Σημείωσε ότι το 70% των επισκέψεων, δεν αφορούν επείγοντα περιστατικά.
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, τόνισε ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και υπέδειξε ότι αυξήθηκαν οι απολαβές των γιατρών του δημοσίου κατά 50%.

Επικρίσεις κατά των συντεχνιών για τα νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου εξέφρασε και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥΠΥ Γιώργος Καρροτσάκης, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είναι εκτελεστικός μόνο κατ’ όνομα είπε, αφού δε μπορεί να προσλάβει ή να προάγει γιατρούς, λόγω των αντιδράσεων των συντεχνιών, οι οποίες, κατά τον ίδιο, δεν δέχονται καμία αλλαγή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κωστάκης Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι σε επόμενη συνεδρία θα κληθούν και οι συντεχνίες.
Ο Υπουργός Υγείας παρουσιάζοντας την πορεία του ΓΕΣΥ τις πρώτες 100 μέρες ανέφερε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος.
Ήδη, είπε, εντάχθηκαν 1600 γιατροί και το 90% των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων και των φαρμακείων, ενώ στο συνταγολόγιο υπάρχουν 1150 φάρμακα τα οποία καλύπτουν όλες τις ασθένειες.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου χαρακτήρισε υπερβολικούς τους ισχυρισμούς ότι οι προσωπικοί γιατροί πληρώνονται υπερβολικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός, ο μέσος όρος ασθενών ανά γιατρό είναι 1300 και λαμβάνουν κατά μέσο όρο 135 χιλιάδες ευρώ, ενώ οι προσωπικοί γιατροί του δημοσίου λαμβάνουν κατά μέσο όρο 110 χιλιάδες ευρώ, χωρίς να έχουν έξοδα για ιατρείο και προσωπικό.

Σημείωσε ότι προκηρύχθηκαν 400 νέες θέσεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.
Ο πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο ο διάλογος με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις.

Γνωστοποίησε ότι στο νοσοκομείο Αμμοχώστου θα γίνει τον επόμενο χρόνο επέκταση για να αποκτήσει επιπλέον 30 κλίνες, ενώ στην Αθηένου ολοκληρώνεται η παράδοση του Κέντρου Υγείας για να εξυπηρετεί ολόκληρη την περιοχή.

Ο κ. Καροτσάκης είπε ότι ο ΟΚΥΠΥ αναγνωρίζει τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Σημείωσε επίσης ότι η νομοθεσία που αφορά την αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων έχει ελλείψεις και χρειάζεται εκσυγχρονισμό επειδή ο ΟΚΥΠΥ δεν έχει απόλυτο έλεγχο στο προσωπικό. Αυτό, είπε, στερεί τη δυνατότητα στον ΟΚΥΠΥ να έχει άποψη και να μπορεί να αξιολογεί το προσωπικό.
Υποστήριξε επίσης ότι κάποιες συντεχνίες κατηγορούν συνεχώς τους εκτελεστικούς διευθυντές ωσάν και εκείνοι είναι που προκαλούν τα προβλήματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κωστάκης Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι σε επόμενη συνεδρία θα κληθούν και οι συντεχνίες.

Ο Υπουργός Υγείας παρουσιάζοντας την πορεία του ΓΕΣΥ τις πρώτες 100 μέρες ανέφερε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος.  Ήδη, είπε, εντάχθηκαν 1600 γιατροί και το 90% των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων και των φαρμακείων, ενώ στο συνταγολόγιο υπάρχουν 1150 φάρμακα τα οποία καλύπτουν όλες τις ασθένειες.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου χαρακτήρισε υπερβολικούς τους ισχυρισμούς ότι οι προσωπικοί γιατροί πληρώνονται υπερβολικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός, ο μέσος όρος ασθενών ανά γιατρό είναι 1300 και λαμβάνουν κατά μέσο όρο 135 χιλιάδες ευρώ, ενώ οι προσωπικοί γιατροί του δημοσίου λαμβάνουν κατά μέσο όρο 110 χιλιάδες ευρώ, χωρίς να έχουν έξοδα για ιατρείο και προσωπικό. Σημείωσε ότι προκηρύχθηκαν 400 νέες θέσεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Ο πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο ο διάλογος με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις.

Ο Αλέκος Σταμάτης Πρόεδρος του ΟΚΥΠΥ, ανέφερε ότι σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία στηρίζονται σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, όπως η ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία, γι’ αυτό και δεν προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς οι αλλαγές. Με την λειτουργία νέων δομών από τον ΟΚΥΠΥ, θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Γιώργος Γεωργίου ΑΚΕΛ: το ΓΕΣΥ είναι πλέον στη ζωή των Κυπρίων και αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του Κυπριακού λαού. Χρειάζεται να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού. Δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα.
Τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται επί ξυρού ακμής, υπάρχει υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Απουσιάζουν βασικές υποδομές που προκαλούν ταλαιπωρία στους ασθενείς και διαιωνίζονται προβλήματα στα ΤΑΕΠ.
Οι περικοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στοίχησαν σε μεγάλο βαθμό στη Δημόσια Υγεία και τα κρατικά νοσηλευτήρια όπως είναι σήμερα δε μπορούν να αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ.

Το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση να ενεργήσουν άμεσα για στήριξη των νοσοκομείο, διαφορετικά οι ευθύνες θα βαραίνουν τους ίδιους.

Γ. Προκοπίου (ΔΗΚΟ): Το ΓΕΣΥ είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να στηριχθεί για να επιτύχει.
Τα κρατικά νοσηλευτήρια δυστυχώς ακόμα έχουν σοβαρά προβλήματα με ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομή, αναλώσιμα και εξοπλισμό.
Ικανοποίηση για τη δέσμευση του Υπουργού ότι δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης των κρατικών νοσοκομείων.

Μ. Σιζόπουλος ΕΔΕΚ: προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και τα προβλήματα τα βιώνουν οι ασθενείς.
Στον κρατικό τομέα, τα προβλήματα είναι καθημερινά, υποστελέχωση, έλλειψη εξοπλισμού, αδυναμία παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην περιφέρεια και τεράστιες λίστες αναμονής.
Στον τομέα των προσωπικών γιατρών είναι εμφανή τα προβλήματα με την καθυστέρηση για να δουν ασθενείς, καταχρήσεις, έλλειψη φαρμάκων κα.
Αυτά δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην παροχή ψηλού επιπέδου περίθαλψη στους ασθενείς.
Είτε το Υπουργείο θα λάβει δραστικά μέτρα, είτε θα είναι υπεύθυνοι για ότι προκύψει, κυρίως στα δημόσια νοσηλευτήρια.