ΟΚΥπΥ-ΠΑΣΥΚΙ-ΠΑΣΥΔΥ: Ως «κόρη οφθαλμού» τα δημόσια νοσηλευτήρια

Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γιατρούς των δημοσίων νοσηλευτηρίων αλλά και αυτά που απασχολούν τον ΟΚΥπΥ τέθηκαν στο τραπέζι των χθεσινών ξεχωριστών συναντήσεων του Οργανισμού με τις συντεχνίες της ΠΑΣΥΚΙ και του κλάδου γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπο Χαριλάου συζητήθηκαν διάφορα θέματα που απασχολούν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τον Οργανισμό. Έχει ξεκινήσει, πρόσθεσε, ένας δομημένος διάλογος, ο οποίος θα συνεχιστεί καθώς τέθηκαν αρκετά ζητήματα. Ο κ. Χαριλάου τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει κοινή αντίληψη ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να είναι οικονομικά αυτονομημένα και να διαφυλαχτούν ως «κόρη οφθαλμού».

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, επισήμανε πως τα ζητήματα που τέθηκαν ήταν ιδιαίτερα πολλά, ως εκ τούτου, δεν ήταν δυνατό να συζητηθούν όλα αναλυτικά. Ο κ. Κούμας ανέφερε πως η ΠΑΣΥΚΙ έθεσε περίπου είκοσι διαφορετικά θέματα και τόνισε πως το γεγονός ότι συσσωρεύτηκαν τόσα πολλά ζητήματα σημαίνει ότι η επικοινωνία μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, δεν ήταν η αναμενόμενη. Η συσσώρευση τόσων θεμάτων, συνέχισε, έχει επιφέρει προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια με την ευθύνη, όπως είπε, για τη μη έγκαιρη διαβούλευση να ανήκει αποκλειστικά στον ΟΚΥπΥ.

Σημείωσε ότι ο Οργανισμός ενημέρωσε πως σύντομα θα καταθέσει επίσημη πρόταση για το θέμα της παροχής υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Όπως είπε, όταν έρθει η πρόταση θα μελετηθεί και θα συζητηθεί.

Ο κ. Κούμας υπογράμμισε ότι η ΠΑΣΥΚΙ προειδοποίησε για μέτρα αν δεν επιλυθούν δύο συγκεκριμένα ζητήματα. Πρώτο η απόδοση δεδουλευμένων, βάσει συμφωνίας με τον ΟΚΥπΥ, που αφορά τις εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες ειδικών ιατρών. Σημείωσε ότι ο ΟΚΥπΥ απάντησε πως θα αποκαταστήσει το λάθος εντός του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε. Επιπλέον, τέθηκε το θέμα των οργανογραμμάτων του ιατρικού προσωπικού και της διασύνδεσης με τα της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με την ΠΑΣΥΚΙ να τονίζει πως δεν μπορεί να αποδεχτεί απώλεια θέσεων εργασίας και του συστήματος ανέλιξης.

Σημειώνεται ότι προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τον κλάδο ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.