ΟΚYπΥ: Θα λάβουμε υπόψιν τις ανησυχίες και θα…διορθωθούμε

Εκνευρισμός των κομμάτων για την απαράδεχτη κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια -Πυρο ομαδόν κατά Υπουργείου και ΟΚυΠΥ


Τα όσα λέχθηκαν χθες στη βουλή για το ΓΕΣΥ θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και ο ΟΚΥΠΥ θα προχωρήσει στη διόρθωση τους τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος του οργανισμού Χαράλαμπος Χαριλάου. Τόνισε ότι όλα μπορούν να ρυθμιστούν αλλά την ίδια στιγμή, υπογράμμισε, όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Το πρόβλημα είπε στα δημόσια νοσηλευτήρια δεν αφορά κυρίως τη στελέχωση τους καθώς έχουν γίνει πολλές προσλήψεις, ωστόσο, πρόσθεσε, στο επιχειρησιακό επίπεδο υπάρχουν πολλά να γίνουν για αναβαθμίσεις, σημειώνοντας ότι και υπάρχει ο σχεδιασμός.

Ο κύριος Χαριλάου είπε ότι θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια ανήκουν στον Κύπριο πολίτη και πρέπει, είπε, όλοι να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ανέφερε ακόμη πως εάν υπάρχουν οποιαδήποτε κενά στο θέμα της επικοινωνίας του ΟΚΥΠΥ με τα δημόσια νοσηλευτήρια και τους γενικούς διευθυντές των διευθύνσεων θα διορθωθούν.

Όσον αφορά τη διαμαρτυρία για το νοσοκομείο Αμμοχώστου που είναι το νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid, ο κύριος Χαριλάου είπε ότι η σχετική απόφαση έχει ληφθεί από το κράτος και όχι από τον ΟΚΥΠΥ και επιπρόσθετα, σημείωσε, όλα τα νοσοκομεία εμπλέκονται στο θέμα καθώς έχουν δώσει θαλάμους για τον κορονοϊό. Διαφορετική προσέγγιση, σημείωσε, εξυπακούει περισσότερο κόστος και στελέχωση.

Διαλυμένη η σχέση γιατρών και διευθυντικής ομάδας στο Νοσοκομείο Λάρνακας

Εντελώς διαλυμένη είναι η σχέση των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας με τη διοικητική και διευθυντική ομάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία του νοσηλευτηρίου. Όπως πληροφορούμαστε, ομάδα 14 γιατρών εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι διευθυντές κλινικών, απέστειλαν στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 επιστολή στον Υπουργό Υγείας με την οποία, με εξαιρετικά δραματικό τόνο, ζητούν επειγόντως παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Οι 14 γιατροί περιγράφουν εικόνα πλήρους ρήξης στην επαγγελματική σχέση με τους τρεις επικεφαλής της διοίκησης του νοσοκομείου σε διοικητικό και επιστημονικό επίπεδο, ξεκαθαρίζοντας στον Κωνσταντίνο Ιωάννου ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας.

Είναι το δεύτερο τέτοιο ομαδικό διάβημα γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας προς τα ανώτερα δώματα της διοίκησης, αφού είχε προηγηθεί επιστολή παρόμοιου περιεχομένου 13 διευθυντών κλινικών τον περασμένο Ιούλιο προς τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Έχοντας διαπιστώσει ότι όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά έχει επιδεινωθεί, οι γιατροί απευθύνονται πλέον απευθείας στον πολιτικό προϊστάμενο. Στην επιστολή κατονομάζεται η τριμελής διευθυντική-διοικητική ομάδα στην οποία οι γιατροί καταλογίζουν βαρύτατες ευθύνες για την πλήρη ρήξη στις σχέσεις των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα, οι 14 υπογράφοντες αναφέρονται σε διώξεις γιατρών με ψευδή δεδομένα και αντιδεοντολογική συμπεριφορά εναντίον γιατρών.

“Υπάρχουν άτομα που κατηγορούν ότι το 70% των γιατρών και το 90% των νοσηλευτών του νοσοκομείου είναι επιστημονικά άχρηστα”, καταγγέλλουν χαρακτηριστικά οι γιατροί. Όπως σημειώνουν, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι ψευδείς, όπως τις χαρακτηρίζουν, τοποθετήσεις του εκτελεστικού διευθυντή του ΟΚΥπΥ, Γιώργου Καροτσάκη, για έρευνα από τον Γενικό Ελεγκτή για τα τεκταινόμενα στο Αναισθησιολογικό Τμήμα.

Η καταγγελία κατά του κ. Καροτσάκη για ψευδή επίκληση έρευνας από τον Γενικό Ελεγκτή έγινε πρόσφατα από την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών και επαναλαμβάνεται στην επιστολή προς τον υπουργό από τους γιατρούς. Όπως έχει καταγγείλει η ΠΑΣΥΚΙ, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Λάρνακας-Αμμοχώστου επικαλέστηκε έρευνα του Γενικού Ελεγκτή για το Αναισθησιολογικό Τμήμα για να προσπαθήσει να εκμαιεύσει μαρτυρίες από γιατρούς, ωστόσο η συντεχνία των γιατρών διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια έρευνα.

Η δραματική κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής όπου τέθηκαν επί τάπητος τα τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης, κυρίως στο Αναισθησιολογικό και στο Καρδιολογικό Τμήμα, αλλά και οι κάκιστες σχέσεις των γιατρών με τη διοίκηση. Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα, η κατάσταση είναι έκρυθμη και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των ασθενών και παράλληλα σε δοκιμασία τους θεράποντες γιατρούς, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν σε ένα μη αποδεκτό επιστημονικό περιβάλλον.

Η κα Σάββα έθεσε προ των ευθυνών τους, τους υπεύθυνους για τη λειτουργία του νοσοκομείου καταγγέλλοντας ότι οι ασθενείς έχουν γίνει έρμαιο της ανευθυνότητας των υπευθύνων.

Η ηγεσία του ΟΚΥΠΥ πρέπει να τοποθετηθεί όσον αφορά το θέμα των προβλημάτων με στο γενικό νοσοκομείο Λάρνακας, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας.

Υπογράμμισε ότι η ΠΑΣΥΚΙ δεν θέλει να καλύψει κανένα και αναμένει τα πορίσματα της πειθαρχικής έρευνας που έχει διαταχθεί. Απέρριψε καταγγελίες ότι γιατροί εγκατέλειψαν το πόστο τους σημειώνοντας ότι υπάρχουν πρωτόκολλα για τις ώρες εργασίας των γιατρών.

Τόνισε ότι τα προβλήματα στο νοσοκομείο Λάρνακας είναι πολυεπίπεδα και πρέπει να εξεταστούν, ζητώντας τη διασφάλιση σωστής άσκησης της ιατρικής.

Προειδοποίησε ότι θα συνεχιστούν οι παραιτήσεις γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας τους.

Πηγή του κακού για το ΓΕΣΥ χαρακτήρισε το υπουργείο υγείας, και εκείνους που το καλύπτουν, τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, κάνοντας λόγο για κοντραπάντο και εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Μιλώντας στην Πρωϊνή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι παίζουν παιγνίδι για να προωθήσουν το πολυασφαλιστικό και κάποιοι τους κάνουν πλάτες για να ξεπουληθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια.
Υπενθύμισε ότι το κόμμα του είχε υποδείξει τα προβλήματα που θα προέκυπταν με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και είχε κατακριθεί.
Τόνισε ότι οι γιατροί που έχουν συμβληθεί με το ΓΕΣΥ πρέπει να πληρώνονται με βάση τους ασθενείς που εξετάζουν και όχι με τη λίστα, ενώ επισήμανε ότι τίποτε δεν έγινε για την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενώ πρόσθεσε οι λίστες αναμονής μεταφέρθηκαν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Απαράδεκτη κατάσταση που πρέπει να σταματήσει χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν στα δημόσια νοσηλευτήρια και την ασυνεννοησία που φαίνεται να υπάρχει, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου.
Τόνισε ότι κάποιοι από τους παρόχους πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην πληρώνουν το τίμημα οι ασθενείς.
Σημείωσε ότι παρατηρούνται κενά, παραλήψεις, εκμετάλλευση και λάθη στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Τόνισε ότι πρέπει ΟΑΥ και ΟΚΥΠΥ να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων αυτών και εάν χρειαστεί να αλλάξουν κανονισμοί και νομοθεσία για να καταστεί το σύστημα υγείας πιο λειτουργικό.

Πιο ανήσυχοι για την πορεία του ΓΕΣΥ είναι οι βουλευτές μετά τη χθεσινή συνεδρία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, σημειώνοντας ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι προ των πυλών κατάρρευσης.

Χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους τόνισε ότι το υπουργείο υγείας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει οδικός χάρτης λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων και διερωτήθηκε εάν κάποιοι ετοιμάζουν την κατάρρευση των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να τα εξαγοράσουν κάποιοι άλλοι και τόνισε ότι το ΑΚΕΛ θα σταθεί εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια.

Πρέπει τόνισε η κυβέρνηση να καταθέσει το όραμα της και να αναλάβει τις ευθύνες της για τη σωστή εφαρμογή του ΓΕΣΥ, διαφορετικά θα βρεθούμε προ εκπλήξεων και ανακατατάξεων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Γιατροί, ασθενείς και πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να ενώσουν δυνάμεις στην προσπάθεια για τη διάσωση του ΓΕΣΥ και τον εντοπισμό των παθογενειών του, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ασθενών Μάριος Κουλούμας. Κατήγγειλε επίσης προσπάθεια ετερόκλητων συμμαχιών για αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ και μετατροπής του σε πολυασφαλιστικό.

Πρέπει όλοι να αναλάβουν δράση και να διορθωθούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, τόνισε γιατί με όλα όσα εντοπίζονται τα δημόσια νοσηλευτήρια οδηγούνται σε κατάρρευση.
Επισήμανε ότι ο ΟΚΥΠΥ δεν μπορεί να παρέμβει εάν εντοπίζονται πειθαρχικά παραπτώματα στα δημόσια νοσηλευτήρια και πως μόνο η ΕΔΥ μπορεί να το πράξει και να διατάξει έρευνα.

Λυπηρό χαρακτήρισε το γεγονός ότι δεν έγινε κατορθωτό ακόμη να λειτουργήσει σωστά το ΓΕΣΥ και να αποτελέσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια τον βασικό πυλώνα του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ο πρόεδρος της συντεχνίας νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης.

Πρόσθεσε ότι ο κλάδος θα μεταφέρει τις ανησυχίες και τις προτάσεις του σε συνάντηση που θα έχει με τον ΟΚΥΠΥ την ερχόμενη βδομάδα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας παροχής περίθαλψης στα δημόσια νοσηλευτληριας
Όσον αφορά την κατάσταση στο νοσοκομείο Αμμοχώστου το οποίο έχει καθοριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον ΚΟΒΙΤ ο κύριος Αργυρίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να καθοριστεί ένας όροφος για την θεραπεία και τη νοσηλεία από τον κορονοϊό και να διευκρινιστεί ότι δεν μπορεί όλο το νοσοκομείο να αφορά μόνο περιστατικά της νόσου.

Δεν εφαρμόζεται το ΓΕΣΥ που ψήφισε η βουλή αυτή τη στιγμή, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, καθώς, τόνισε, παρατηρείται αμέλεια και κακοδιαχείριση όλου του συστήματος.
Εάν συνεχίσουν οι καταχρήσεις και η κακοδιαχείριση, είπε, το σύστημα θα καταρρεύσει καθώς θα παρουσιαστεί πρόβλημα οικονομίας.

Η βουλή είπε ψήφισε σφαιρικό προϋπολογισμό ο οποίος όμως δεν εφαρμόζεται, ενώ υπάρχει έλλειψη ελέγχου και εποπτείας και παρόλο που όλοι το γνωρίζουν δεν κάνουν τίποτε. Σχεδόν όλοι οι θεσμοί του κράτους, υπογράμμισε, παρουσιάζουν προβλήματα.

Ο κύριος Παπαδόπουλος τόνισε επανειλημμένα ότι το ΓΕΣΥ που εφαρμόζεται τώρα δεν είναι αυτό που ψήφισε η βουλή.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News