Όλα ανοιχτά για το Brexit

Σε αναμονή βρίσκονται οι Κυπριακές Αρχές ενόψει των εξελίξεων σχετικά με το Brexit, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, παρά την πολιτική βούληση που φαίνεται να δείχνουν οι Βρετανοί για την όσο πιο ομαλή διατήρηση σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, όλα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις τελικές αποφάσεις της βρετανικής πολιτικής ηγεσίας για το πώς θα αποχωρήσουν από την ΕΕ.

«Δεν άλλαξε κάτι» όσον αφορά τη βούληση της Βρετανίας σε σχέση με τις επιπτώσεις ενός σκληρού, χωρίς συμφωνία, Brexit στην Κύπρο, ανέφερε στη «Χ» ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, ΓΓ του Υπουργείου Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Οι αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια των Βρετανών, καθώς για την ΕΕ ισχύει η Συμφωνία Βρετανίας – ΕΕ του Νοεμβρίου του 2018, την οποία όμως απορρίπτει το βρετανικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο «όσο δεν λαμβάνονται αποφάσεις ή δεν εγκρίνεται η Συμφωνία του Νοεμβρίου, όλα μπορούν να αλλάξουν», είπε ο κ. Κορνηλίου. Από την άλλη τόνισε πως «υπάρχει η πολιτική βούληση για εποικοδομητική στάση και από τις δύο πλευρές» κυπριακή και βρετανική, για μια ομαλή μετάβαση σε κάθε περίπτωση. «Είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών», ξεκαθάρισε, ακόμη και αν σε κάποια σημεία μπορεί να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση. Βέβαια, υπογράμμισε ο κ. Κορνηλίου, η Δημοκρατία και τα άλλα κράτη – μέλη δεν διαπραγματεύονται με το Ην. Βασίλειο μόνα τους, αλλά ως 27.

Υπενθυμίζουμε πως πριν από την αντικατάσταση της βρετανικής κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, από αυτήν του Μπόρις Τζόνσον, υπήρχε δεδομένη η βρετανική βούληση για υλοποίηση ορισμένων διασφαλίσεων ακόμη και στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit, όπως για τους φοιτητές που θα ξεκινούσαν να φοιτούν μέχρι την ημερομηνία του. Υπήρξε μάλιστα ισχυρή ένδειξη πολιτικής βούλησης, ούτως ώστε να διασφαλιστούν πρόνοιες αμοιβαιότητας στο ζήτημα της διακίνησης. Τότε υπήρχε συγκεκριμένα η βούληση για την παραχώρηση δικαιωμάτων διαμονής μέχρι και 90 ημερών, τόσο στη Βρετανία όσο και στην Κύπρο, αλλά και συνολικά στην ΕΕ. Από την άλλη η κυβέρνηση Τζόνσον ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα εφαρμόσει πιο αυστηρούς κανόνες στη διακίνηση Ευρωπαίων μετά το Brexit.

Είχαν επίσης δοθεί υποσχέσεις για τους πολίτες της ΕΕ ή του ΗΒ που ήδη διαμένουν μόνιμα σε ΗΒ και ΕΕ αντίστοιχα, ούτως ώστε τα κράτη μέλη (και το ΗΒ) να προχωρήσουν σε διασφάλιση των δικαιωμάτων των αντίστοιχων υπηκόων που είχαν μόνιμη διαμονή πριν την ημερομηνία εξόδου. Ακόμη και για το ζήτημα των βάσεων, η βρετανική κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει σε ανακοίνωσή της πως «είτε υπάρχει συμφωνία είτε όχι, η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Κυπριακή Δημοκρατία για να ελαχιστοποιήσουμε οποιαδήποτε διαταραχή στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις».

Η προσπάθεια του Τζόνσον να αναγκάσει την ΕΕ σε αναθεώρηση της Συμφωνίας του Νοεμβρίου και οι δηλώσεις του πως είναι έτοιμος να εφαρμόσει ένα σκληρό Brexit, είχαν δημιουργήσει ανησυχίες για ένταση των όποιων πιθανών επιπτώσεων από την έξοδο της Βρετανίας.

Δημήτρης Παλμύρης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy