Όλα επί τάπητος στο Δ.Σ. ΡΙΚ μετά την παραίτηση Φοινικαρίδη

Εγγράφει θέμα στη Βουλή το ΑΚΕΛ για τις παρεμβάσεις στο Κρατικό Ίδρυμα

Διερεύνηση του περιστατικού μέχρι τέλους και καταλογισμό ευθυνών πρόκειται να ζητήσουν κατά τη σημερινή συνεδρίαση μέλη του Δ.Σ. του ΡΙΚ μετά την πρωτοφανή υπόθεση παρέμβασης να μην τοποθετηθεί τηλεφωνικά την περασμένη Παρασκευή στην εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα» ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου και να «κοπεί» πέντε λεπτά πριν βγει στον αέρα.

Η παρέμβαση που έγινε, όπως πληροφορούμαστε, από διευθυντή Ειδήσεων του ΡΙΚ οδήγησε τον παρουσιαστή και δημοσιογράφο της εκπομπής Ντίνο Φοινικαρίδη να υποβάλει παραίτηση από την εκπομπή και να ζητήσει να του ανατεθούν άλλα καθήκοντα. Μάλιστα, όπως μας λέχθηκε, η παραίτησή του είχε γίνει δεκτή, ωστόσο μετά τον απόηχο και τη γνωστοποίηση του συμβάντος ο ίδιος δέχεται πιέσεις να την αποσύρει.

Το συμβάν που αποκάλυψε χθες η «Χαραυγή» επιβεβαίωσε με δήλωσή του και ο ίδιος ο κ. Ευσταθίου, ο οποίος γνωστοποίησε ότι το βράδυ ο δημοσιογράφος του τηλεφώνησε και του εξέφρασε τη λύπη του.

Με ανάρτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι «η απαράδεκτη ενέργεια πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής» και το ΑΚΕΛ θα εγγράψει αυτεπάγγελτο θέμα ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Εξάλλου, χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Γιώργος Φράγκος, ήταν καλεσμένος στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ για να μιλήσει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας δεδομένων των γεγονότων, όμως ακύρωσε την παρουσία του καταγγέλλοντας το συμβάν. «Συνιστά παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας», σημείωσε.

Επίσης, σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ σημειώνει πως η καταγγελία αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από κρούσματα άνωθεν παρεμβάσεων, λογοκρισίας εκπομπών και μεροληπτικής συμπεριφοράς από πλευράς του ΡΙΚ επί της παρούσας διακυβέρνησης.

Η Έφη Ξάνθου, συντονίστρια της Επιτροπής Εσωτερικών του Κινήματος Οικολόγων, ανέφερε πως «είναι τρομερό πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας και ιδιαίτερο πλήγμα για την αντικειμενικότητα του κρατικού καναλιού, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν τον δημοσιογράφο Ντίνο Φοινικαρίδη να έχει παραιτηθεί από τη θέση του μετά από παρέμβαση ανώτερου στελέχους του ΡΙΚ στο πρόγραμμά του. Είναι δε ιδιαίτερα ανησυχητική η καταγγελία αυτή, αφού υπονοείται όχι μόνο παρέμβαση της διοίκησης του Ιδρύματος στην Ελευθεροτυπία, αλλά και τουλάχιστον και ενός πολιτικού κόμματος στο περιστατικό αυτό. Μας θλίβει η πιθανότητα να έχει συμβεί αυτή η παρέμβαση και καλούμε το Ίδρυμα να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του και σε ποιες ενέργειας θα προβεί για να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία των συντακτών και παρουσιαστών του».

Τόσο το ΑΚΕΛ και Οικολόγοι όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών ζητούν όπως το ΡΙΚ πάρει θέση για το περιστατικό που οδήγησε στην παραίτηση του δημοσιογράφου Ντίνου Φοινικαρίδη.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.