Όλα έτοιμα για τις πρώτες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας

«Στη Λευκορωσία όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Περιμένουμε τις δύο αντιπροσωπείες» αναφέρει σε ανάρτησή του Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας και έχει εικόνα το τραπέζι όπου θα καθήσουν οι δύο αντιπροσωπείες.

Ξεκινούν οσονούπω οι «χωρίς όρους» διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία στην πόλη Γόμελ της Λευκορωσίας.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Εβγκένι Γενίν, δήλωσε χθες ότι οι συνομιλίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα το πρωί, τοπική ώρα.

Οι δύο αντιπροσωπείες βρίσκονται στη Λευκορωσία από χθες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η αντιπροσωπεία αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας και άλλων φορέων, συμπεριλαμβανομένης της προεδρικής διοίκησης. Ο βοηθός του Προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ηγείται της αντιπροσωπείας.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία προσφεύγει κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο. «Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για την παραποίηση της έννοιας της γενοκτονίας, προκειμένου να δικαιολογήσει μια επίθεση. Αιτούμαστε να ληφθεί μια επείγουσα απόφαση που θα καλεί να διακόψει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της αμέσως και αναμένουμε να ξεκινήσουν δίκες την επόμενη εβδομάδα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Λίγο μετά, η Γενική Εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, είπε στο Ukrainian TV ότι η χώρα της θα αποδείξει σε μια δίκαιη δίκη ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας «βασικός εγκληματίας πολέμου» του 21ου αιώνα. Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων έφθασε τις 368.000 Τις 368.000 έφθασαν οι πρόσφυγες που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες στην Ουκρανία, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής την Πέμπτη, καταφεύγοντας σε γειτονικές χώρες και ο αριθμός τους «συνεχίζει να αυξάνεται», έγινε σήμερα γνωστό από τα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτός ο αριθμός «βασίζεται σε στοιχεία που διατέθηκαν από τις Αρχές των χωρών» υποδοχής, υπογραμμίζει η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε ένα tweet. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μεταξύ αυτών έχει πάει στην Πολωνία, όπου οι Αρχές μετρούν περίπου 156.000 Ουκρανούς να έχουν φθάσει εκεί από την Πέμπτη, την έναρξη της εισβολής από τα ρωσικά στρατεύματα. Τη χθεσινή ημέρα, οι συνοριοφύλακες ανέφεραν ότι καταμέτρησαν 77.300 ανθρώπους, οι οποίοι έφθασαν στην Πολωνία από την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.