Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ψηφοφορία της Κυριακής

Οι εκλογείς προτρέπονται να ψηφίζουν με τις πένες που παρέχονται στους εκλογικούς θαλάμους, καθώς χρησιμοποίηση άλλου χρώματος, πέραν του μπλε και του μαύρου, θα καταστήσει το ψηφοδέλτιό τους άκυρο.

Την ημέρα των εκλογών θα υπάρχουν μέσα στους εκλογικούς θαλάμους διαθέσιμες πένες, χρώματος μπλε ή μαύρου, για να χρησιμοποιήσουν οι εκλογείς κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Ψηφοδέλτια συμπληρωμένα με άλλο χρώμα πένας θα θεωρηθούν άκυρα. Ως εκ τούτου, οι εκλογείς προτρέπονται χρησιμοποιούν τις διαθέσιμες πένες, για προστασία της ψήφου τους.

Ο εκλογέας δεν έχει παρά να τοποθετήσει ένα από τα επιτρεπόμενα σημεία «+» ή «χ» ή «√» μέσα στο μεγάλο τετράγωνο, που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής του ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, στις εκλογικές περιφέρειες που κατέρχονται τέτοιοι υποψήφιοι, αν επιλέξει να ψηφίσει ανεξάρτητο υποψήφιο.


 >>>Μάθε που ψηφίζεις!<<<


Επίσης, ο εκλογέας μπορεί, αν θέλει να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένους υποψήφιους του συνδυασμού της εκλογής του, σημειώνοντας σταυρό προτίμησης μέσα στο μικρό τετραγωνάκι, που βρίσκεται δίπλα από το όνομά τους.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των σταυρών προτίμησης, ο εκλογέας που ψηφίζει στη

Λευκωσία δικαιούται να σημειώσει σε υποψηφίους του συνδυασμού της εκλογής του μέχρι 5 σταυρούς προτίμησης

  • στη Λεμεσό μέχρι 3
  • στην Αμμόχωστο μέχρι 3
  • στη Λάρνακα μέχρι 2
  • στην Πάφο μέχρι 1
  • στην Κερύνεια μέχρι 1.

Τονίζεται ότι η σημείωση σταυρών προτίμησης δεν είναι υποχρεωτική, ούτε και είναι υποχρεωμένος ο εκλογέας να τοποθετήσει όλους τους σταυρούς προτίμησης, που προβλέπονται στο Νόμο. Σημειώνεται, ότι η τυχόν τοποθέτηση περισσότερων σταυρών προτίμησης, από τον αριθμό που προβλέπει ο Νόμος, καθιστά τους σταυρούς προτίμησης άκυρους, αλλά η ψήφος που δόθηκε στο συνδυασμό θεωρείται έγκυρος.

Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο

Ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να θεωρηθεί άκυρο όταν δεν είναι σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα στο εξωτερικό του μέρος, εάν δεν μπορεί να εξακριβωθεί απ΄ αυτό η θέληση του εκλογέα, όπως: π.χ. το λευκό ψηφοδέλτιο, όταν ο εκλογέας ψηφίζει δύο ή περισσότερους συνδυασμούς ή ένα συνδυασμό και ένα ανεξάρτητο υποψήφιο ή δύο ανεξάρτητους υποψηφίους, στην περίπτωση της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας, όταν ο εκλογέας σημειώσει οποιαδήποτε άλλα σημεία ή αριθμούς ή γράμματα, εκτός από εκείνα που καθορίζονται στο Νόμο, δηλ. «+» ή «χ» ή «√» και όταν φέρει οποιοδήποτε σημείο ή χαρακτηριστικό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην αναγνώριση της ταυτότητας του εκλογέα.

Σχετικά με τα λευκά ψηφοδέλτια, ο Γενικός Έφορος Εκλογών διευκρίνισε ότι βάσει της ισχύουσας Νομοθεσίας τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα, αλλά αυτά καταμετρούνται και καταχωρούνται χωριστά, για στατιστικούς σκοπούς.

 

 

Αυτοί δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης

Για τους σταυρούς προτίμησης, ο Έφορος γνωστοποίησε πως όλοι οι υποψήφιοι, όλων των εκλογικών περιφερειών, χρειάζονται απαραίτητα σταυρό προτίμησης, πλην των ακόλουθων:

Αβέρωφ Νεοφύτου (Πρόεδρος ΔΗΣΥ-Λευκωσία), Άντρος Κυπριανού (ΓΓ ΑΚΕΛ– Λευκωσία), Νικόλας Παπαδόπουλος (Πρόεδρος ΔΗΚΟ-Λευκωσία), Μαρίνος Σιζόπουλος (Πρόεδρος ΕΔΕΚ-Λεμεσός), Γιώργος Λιλλήκας (Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών-Λευκωσία), Χρίστος Χρίστου (Πρόεδρος ΕΛΑΜ-Λευκωσία), Μιχαήλ Μηνάς (Επικεφαλής ΟΑΔ-Λευκωσία) και Σταύρος Ιωάνου Αλαμπρίτης (Πρόεδρος Κ.Κ. Σημαία-Λευκωσία).

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.