Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι συχνή δερματική πάθηση, πάσχουν 80-120 εκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως. Συχνότερη εμφάνιση της είναι στην ηλικία των 15 και των 35 ετών, προσβάλει όμως και παιδιά μικρότερα των 10 ετών.

Δεν είναι μεταδοτική ούτε κληρονομική αλλά υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εμφανιστεί στα παιδιά των οποών οι γονείς τους πάσχουν από ψωρίαση. Είναι χρόνια νόσος με εξάρσεις και υφέσεις.

Τι προκαλεί την ψωρίαση;
Ενεργοποιούνται λανθασμένα τα Τ λεμφοκύτταρα, σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και το ανοσοποιητικό σύστημα. Στην ψωρίαση τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται πάρα πολύ γρήγορα. Ο φυσιολογικός κύκλος είναι περίπου 45 ημέρες, ενώ στην ψωρίαση είναι στις 4 ημέρες. Τα κύτταρα του δέρματος δεν αποβάλλονται από το σώμα κι συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος δημιουργώντας λέπια.

Ποια τα αίτια που ενεργοποιούν την ψωρίαση;
Ένα από τα αίτια είναι το στρες το οποίο δημιουργεί και ανεπάρκεια στο ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλα αίτια οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, μετά από τραυματισμό, μετά από μηχανικό ερεθισμό, μετά από ηλιακό έγκαυμα και μετά από λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (αντιυπερτασικά, Λίθιο κ.α). Τον χειμώνα η ψωρίαση φουντώνει.

Ποια είναι τα είδη της ψωρίασης;
1. Συχνότερη η Ψωρίαση κατά πλάκας, προκαλεί κοκκινωπές πλάκες, καλυμμένες από αργυρόχρωμα λέπια. Εμφανίζεται στα γόνατα, στους αγκώνες, στο κάτω μέρος της πλάτης, στο τριχωτό της κεφαλής αλλά και οπουδήποτε στο δέρμα. Η φαγούρα μπορεί να είναι έντονη. Επηρεάζει τα νύχια των χεριών και των ποδιών δημιουργώντας μικροσκοπικά κοιλώματα, ή λέπτυνση ή ακόμα καταστροφή ή και διάλυση του νυχιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται προσοχή, να μην θεωρηθεί μυκητίαση.

2.Η Σταγονοειδής ψωρίαση: εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά και έφηβους, δημιουργεί μικρές κόκκινες κηλίδες / σαν σταγόνες στο δέρμα. Εμφανίζεται μετά από μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη του ρινοφάρυγγα και υποχωρεί μετά από λίγους μήνες ή βδομάδες.

3. Η Φλυκταινώδης ψωρίαση: εμφανίζεται στις παλάμες και στα πέλματα ή μπορεί να επεκταθεί και σε όλο το σώμα. Εμφανίζει κόκκινο δέρμα και λευκές πυώδης φουσκάλες.

4. Η Ερυθροδερμική ψωρίαση: είναι η σπανιότερη μορφή, επεκτείνεται σε ολόκληρο το σώμα, το δέρμα είναι ερυθρό και καλύπτεται από λεπτά άσπρα λέπια.

5. Η Ανάστροφη ψωρίαση εμφανίζεται κυρίως στις μηρογεννητικές πτυχές και στις μασχαλιαίες κοιλότητες.

6. Η Ψωριατική αρθρίτιδα: Είναι μια χρόνια κατάσταση. To 10-30% των ασθενών με ψωρίαση, αναπτύσσουν Ψωριατική αρθρίτιδα σε διάστημα 1-10 ετών μετά την εμφάνιση της δερματικής βλάβης.
Τα πρώτα σημάδια: οι αρθρώσεις το πρωί είναι πρησμένες, άκαμπτες και μερικές φορές επώδυνες. Θεραπεία ψωρίασης; Η θεραπεία εξατομικεύεται. Η θεραπευτική επιλογή εξαρτάται από τον τύπο της ψωρίασης, την σοβαρότητα της νόσου, από το ιστορικό του ασθενή, την ηλικία του, την ψυχολογική του κατάσταση και την επίδραση της νόσου στην ποιότητα ζωής του.

Σήμερα υπάρχουν πολλές δυνατότητες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, όπως:

1.Τοπικές θεραπείες: κερατολυτικές, ενυδατικές, κορτικοστεροειδή, καλσιποτριόλη (Dovonex), καλσιποτριόλη & βηταμεθαζόνη (Dovobet, Xamiol), ταζαροτένη (Zorac), pimecrolimus(Elidel), tacrolimus (Protopic).

2. Συστηματικές θεραπείες (Ρετινοειδή – Μεθοτρεξάτη – Κυκλοσπορίνη)

3. Βιολογικές θεραπείες (efalizumab. etanercept, infliximab, Adalimumab secukinumab)

4α.Φωτοθεραπεία με PUVA

4β Θεραπεία με ακτίνες Laser

4γ. Θεραπεία BEMER & SLTBEMER ( Φυσική Αγγειακή θεραπεία με LED μονοχρωματικό κόκκινο φως στα 660 nm). Νέα θεραπευτική μέθοδος, επιστημονικά αποδεδειγμένη χωρίς περιορισμούς και παρενέργειες μπορεί να βοηθήσει όλες τις μορφές ψωρίασης ακόμη και την Ψωριατική αρθρίτιδα.

Δρα άμεσα στην μικροκυκλοφορία, αυξάνοντας την αγγειοκίνηση και ισορροπώντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξάνει την ΑΤΡ, παράγει τις πρωτεΐνες επισκευής. Αλκαλοποιεί τον οργανισμό. Διαλύει τις ελεύθερες ρίζες. Τροφοδοτεί όλον τον οργανισμό με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες και δημιουργεί καλύτερη αιμάτωση, οξυγόνωση, ταυτόχρονα απομακρύνει τις άχρηστές ουσίες από τον οργανισμό μας. Οι δερματικές βλάβες της ψωρίασης βελτιώνονται με την θεραπευτική μέθοδο BEMER, ακόμη και η Ψωριατική αρθρίτιδα, καταπραΰνονται οι πόνοι και εξαλείφονται οι φλεγμονές.

Το BEMER μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή επιτυγχάνονται άμεσα αποτελέσματα, γιατί αυξάνεται η απορρόφηση και δραστικότητα των φαρμάκων λόγο της αιμάτωσής κ της οξυγόνωσης. Με τον συνδυασμό του μονοχρωματικού κόκκινου φωτός στα 660nm εξαλείφονται οι δερματικές βλάβες και έχουμε άμεση βελτίωση ακόμη και ίαση της ψωρίασης.

Δρ. Ανδρούλλα Σπίριτου Κοντίδου M.D.
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος
Αισθητική Δερματολογία Δερματοχειρουργική
Ιδιωτικό Νοσοκομείο Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, Λεμεσός
99608889

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy