Όλα πρέπει να βγουν στο φως και όλων οι ευθύνες να καταλογιστούν

ΑΚΕΛ: Εκκωφαντική η σιωπή της κυβέρνησης για τα τεκταινόμενα στις Κεντρικές Φυλακές

Η επιστολή της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης προς τη Νομική Υπηρεσία, η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες γύρω από τις Κεντρικές Φυλακές αποτελούν το έναυσμα των ερευνών που ξεκίνησε η Νομική Υπηρεσία. 

Αυτό δήλωσε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας, Γ. Σαββίδης, κληθείς να σχολιάσει τους λόγους για την έναρξη δεύτερης ποινικής έρευνας για τη διακίνηση ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων εντός των Κεντρικών Φυλακών. Έρευνα για την οποία φαίνεται να έχει ενοχληθεί η Διεύθυνση των Φυλακών. Η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους και η ανώτερη λειτουργός, Αθηνά Δημητρίου, δήλωσαν μέσω του δικηγόρου τους ότι έχουν οριστικά αποφασίσει όπως ζητήσουν να μετακινηθούν από τις Κεντρικές Φυλακές μετά την ολοκλήρωση και των δύο ερευνών που διεξάγονται, ανεξαρτήτως των συμπερασμάτων που θα προκύψουν από αυτές. Επίσης, η διευθύντρια των Φυλακών δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο υποβολής παραίτησής της από τη Δημόσια Υπηρεσία.

Θεωρούν δε ότι έχει αρχίσει η αποδόμησή τους ως Διεύθυνσης των Φυλακών, επειδή «τόλμησαν» να υποβάλουν καταγγελία εναντίον ενός ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας για πράξεις διαφθοράς και διαπλοκής.

Επισημαίνουν ακόμη ότι θα ήταν πιο σωστό η δεύτερη ποινική έρευνα να γίνει μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και σημειώνουν ότι «δυνατό να δημιουργήσει προβλήματα στη διερεύνηση, την επάρκεια και αντικειμενικότητα τής υπό εξέλιξη έρευνας».

Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας, σχετικά με την ενδεχόμενη παραίτηση της κας Αριστοτέλους, ανέφερε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πράξει αυτό που νομίζει σωστό. Πρόσθεσε ότι η Νομική Υπηρεσία ενήργησε και την πρώτη φορά άμεσα, όταν η κα Αριστοτέλους και η κα Δημητρίου υπέβαλαν τις δικές τους καταγγελίες εναντίον αξιωματικού της Αστυνομίας, διορίζοντας ποινικό ανακριτή.

«Κάρφωσε» τη Διεύθυνση των Φυλακών

Επίσης, ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στη δεύτερη έρευνα είναι η πρόσφατη απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας για τις 24 κατηγορίες που έλαβαν χώρα από βαρυποινίτη στις Κεντρικές Φυλακές, δημοσιεύματα και πληροφορίες των τελευταίων ημερών, αλλά και «μια επιστολή από την Υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία περιλάμβανε και μία έκθεση της Αστυνομίας για διάφορα ζητήματα που αφορούν το θέμα των Φυλακών».

Το ερώτημα που εγείρεται όμως είναι γιατί δεν ενημέρωσε προηγουμένως η Υπουργός τον Γενικό Εισαγγελέα, αφού πολλά γεγονότα ήταν σε γνώση της εδώ και αρκετό καιρό. Επίσης, γιατί δεν ενήργησε προηγουμένως, αυτεπάγγελτα η Νομική Υπηρεσία, αφού πολλά από τα συμβάντα ήταν επίσης σε γνώση της;

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «κάθε έρευνα για τα κακώς κείμενα στις Κεντρικές Φυλακές και ιδιαίτερα για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα που διαπράττονται εκεί είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Όλα πρέπει να βγουν στο φως και ολονών οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν». Ωστόσο, σημειώνει, δεν περνά απαρατήρητη η εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης του Συναγερμού.

Το ΑΚΕΛ πάντως έχει ήδη ζητήσει την εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής για την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy