Όλα τα ’χε η Μαριορή, τα γυναικολογικά της έλειπαν

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Ακόμα ένα ευτράπελο και περίεργο ζήτημα προέκυψε για τους 300 ειδικούς αστυνομικούς με 28μηνη εκπαίδευση και με όρους εντολής την εκτέλεση βοηθητικών και υποστηρικτικών καθηκόντων για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Πράσινη Γραμμή.

Συγκεκριμένα, μέσα στις προϋποθέσεις και τα κριτήρια ήταν όπως οι Συμβασιούχες Ειδικές Αστυνομικοί προσκομίζουν ιατρική γνωμάτευση από γυναικολόγο, με το δικαιολογητικό ότι δεν αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα… γυναικολογικής φύσης. Ναι, όπως το ακούσατε! Αν είναι ποτέ δυνατόν. Και να ήταν μόνο αυτό; Δεν υπήρχε οποιαδήποτε διευκρίνιση σε ποια γυναικολογικά προβλήματα αναφέρονται αυτά τα κριτήρια.

Άξιον απορίας είναι για ποιο λόγο και πώς αυτά τα κριτήρια μπορούν να διασυνδέονται με την ενάσκηση των καθηκόντων για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής από τις γυναίκες. Αποτέλεσμα αυτού; Από τη μια να δημιουργηθούν πολλά ερωτήματα για το σκεπτικό της συμπερίληψης του κριτηρίου και από την άλλη να προκληθούν έντονες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και συνδικαλιστικές οργανώσεις που έκαναν λόγο για σεξιστική και απαράδεκτη πρόνοια. Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση έκανε το θαύμα της και κατάφερε να ξεσηκώσει την κοινωνία για μια πρόνοια που προσβάλει κατά κόρον το γυναικείο φύλο. Πρόκειται για διάκριση μεταξύ των φύλων.

Πάντως, στο μυαλό μου έρχεται ένα παράδειγμα και το θέτω επί τάπητος για προβληματισμό. Δηλαδή, αν μια γυναίκα αντιμετωπίζει προβλήματα με πολυκυστικές ωοθήκες ή έχει δυσκολίες κατά την έμμηνο ρύση (η γνωστή περίοδος), αυτό μπορεί να είναι προϋπόθεση και να κριθεί «ακατάλληλη» στην εκτέλεση των καθηκόντων της; Τι προβλήματα μπορεί, δηλαδή, να προκαλέσουν οι κύστες στην ωοθήκη, που θα είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της γυναίκα συμβασιούχος. Τότε γιατί δεν ζητήθηκε να προσκομίζουν ιατρικό χαρτί και οι άνδρες; Είναι μια διάκριση εις βάρος των γυναικών, μια απαράδεκτη κίνηση, το σκεπτικό της οποίας είναι δύσκολο να το αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε.

Μετά, όμως, από τις έντονες αντιδράσεις πολιτών και οργανώσεων, όπως της ΠΕΟ, οι αρμόδιοι φορείς προσπάθησαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απάλειψη της συγκεκριμένης πρόνοιας. Το θέμα όμως δεν είναι να βρίσκονται λύσεις εκ των υστέρων και μετά από αντιδράσεις. Δηλαδή, τι θα γινόταν στην περίπτωση που δεν αντιδρούσε ο κόσμος; Θα υπήρχε πρόνοια για πρόσληψη γυναικών συμβασιούχων ότι θα έπρεπε να έχουν μαζί τους και χαρτί από τον γυναικολόγο τους; Όλα τα ’χε η Μαριορή, τα γυναικολογικά της έλειπαν!

Συνεπώς, είναι μεν μια πρόνοια προκλητική, αλλά και άνευ ουσίας, αν αναλογιστεί κανείς με ποιο τρόπο μπορεί να επηρεάζεται η ικανότητα των γυναικών από αυτά τα προβλήματα. Οι αρμόδιοι πάντως και όσοι συνέβαλαν στη σύνταξη αυτών των κριτηρίων πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy