Όλα τα κόμμα τα πλην του ΔΗΣΥ ψήφισαν αναστολή εκποιήσεων για δικαιούχους του «Εστία»

Αναστολή των εκποιήσεων για όσους πληρούν τα κριτήρια του σχεδίου «Εστία» μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2019, αλλά και σειρά τροποποιήσεων στη βασική νομοθεσία με σκοπό την προστασία των δανειοληπτών, ενέκρινε κατά πλειοψηφία (πλην του ΔΗΣΥ) χθες η Ολομέλεια της Βουλής.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο θα τεθούν σε εφαρμογή και πότε, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ετοιμάζει αναπομπή των πιο πάνω νομοθετημάτων, όπως έπραξε σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις. Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση των νέων νομοθετημάτων ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης υπέδειξε ότι οι εκποιήσεις αυξήθηκαν δραματικά μετά την τελευταία αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, η οποία έγινε πέρσι τον Ιούλιο, ενώ αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Επίσης ο Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του το 2015 εξήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υιοθέτηση σειράς μέτρων για την προστασία των μη βιώσιμων δανειοληπτών, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει. Ανέφερε επίσης ότι ο Υπ. Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στην τελευταία του παρουσία στην Επ. Οικονομικών της Βουλής, παρέπεμψε τη συζήτηση όσον αφορά τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες για μετά την εφαρμογή του «Εστία», προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι ικανοποιητικό αφού οι εκποιήσεις τρέχουν και μάλιστα με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Ακόμη, ο Άγγελος Βότσης του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε γιατί ανησυχούν οι τράπεζες για τις αλλαγές οι οποίες προωθούνται, αφού διαβεβαιώνουν ότι δεν γίνονται εκποιήσεις δανείων του «Εστία» και ότι τηρούν τον Κώδικα της Κ. Τράπεζας ο οποίος αφορά τις αναδιαρθρώσεις. Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για «αυξημένη αυθαιρεσία» των τραπεζών. Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι ο στόχος των αλλαγών στη νομοθεσία είναι να δοθεί ώθηση στις αναδιαρθρώσεις δανείων, αντί στις εκποιήσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβ. Νεοφύτου επιχείρησε να φέρει σε αντιπαράθεση τους καταθέτες και τους δανειολήπτες χωρίς μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με τους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει τα υπόλοιπα κόμματα, με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα (το οποίο καταψήφισε όλες τις αλλαγές στη νομοθεσία) να βρεθεί για άλλη μία φορά απομονωμένο.

Η επόμενη μέρα

Σημειώνεται ότι μετά την ψήφιση των νέων νομοθετημάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τρεις επιλογές. Η πρώτη –και πιο απίθανη– είναι να τα υπογράψει και να τα στείλει για δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ώστε να μετατραπούν σε νόμο. Η δεύτερη επιλογή είναι να τα αναπέμψει πίσω στη Βουλή εντός 15 ημερών και η τρίτη να τα παραπέμψει στο Ανώτατο Δικαστήριο ως αντισυνταγματικά.

Σημειώνεται ότι στο δεύτερο σενάριο θα πρέπει να συνέλθει εκ νέου η Ολομέλεια της Βουλής εντός 15 ημερών, ώστε να ψηφίσει κατά πόσο θα κάνει δεκτή ή όχι την αναπομπή, ενώ στο τρίτο σενάριο το θέμα παραπέμπεται σε βάθος χρόνου, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο θα χρειαστεί μερικούς μήνες για να εξετάσει τις αναφορές.

 

Δραματική αύξηση των εκποιήσεων

Σημειώνεται ότι οι εκποιήσεις αυξήθηκαν δραματικά, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου πέρσι τον Ιούλιο. Ενδεικτικά το πρώτο τρίμηνο οι τράπεζες έθεσαν σε πλειστηριασμό 867 ακίνητα αξίας €220,1 εκ., σε σύγκριση με 301 ακίνητα αξίας €60,5 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης, στο χορό των πλειστηριασμών μπήκαν τους τελευταίους μήνες και τα επενδυτικά ταμεία.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy