Όλα τα κράτη μέλη του ΣτΕ να ενταχθούν στο Κέντρο Βορρά-Νότου«Για να αντιμετωπίσουν καλύτερα παγκόσμιες προκλήσεις»

 

Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić, κάλεσε χθες όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να ενταχθούν στο Κέντρο Βορρά-Νότου του οργανισμού, για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον λαϊκισμό, την κλιματική αλλαγή και άλλες παγκόσμιες προκλήσεις.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Στρασβούργο, για την 30ή επέτειο του Κέντρου Βορρά-Νότου της Λισαβόνας, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί η Κύπρος και άλλα 20 κράτη μέλη του ΣτΕ, η Γενική Γραμματέας κάλεσε τόσο τα κράτη της Ευρώπης όσο και των γειτονικών τους περιφερειών να συμμετάσχουν στο Κέντρο Βορρά-Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν καλύτερα παγκόσμιες προκλήσεις όπως ο λαϊκισμός και ο ριζοσπαστισμός, η κλιματική αλλαγή, οι συγκρούσεις και η αστάθεια και οι μεταναστευτικές ροές που προκύπτουν από αυτές. «Αυτές οι σύγχρονες προκλήσεις δεν σταματούν στα σύνορα ή τις περιφέρειες, επηρεάζουν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και τους γείτονές μας. Με την αύξηση της συμμετοχής, το Κέντρο Βορρά-Νότου μπορεί να φτάσει περαιτέρω και να στοχεύσει υψηλότερα. Το έργο του Κέντρου Βορρά-Νότου σήμερα είναι πιο επείγον από ποτέ», υπογράμμισε η Marija Pejčinović Burić.

Επίσημα γνωστό ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Παγκόσμιας Αλληλεξάρτησης και Αλληλεγγύης του Συμβουλίου της Ευρώπης, το κέντρο προωθεί τον διάλογο μεταξύ των χωρών του βόρειου και του νότιου ημισφαιρίου, αυξάνει την ευαισθητοποίηση για την αλληλεξάρτηση και προάγει τη σταθερότητα. Ορίστηκε ως μια «Διευρυμένη Μερική Συμφωνία» που επιτρέπει στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να ενταχθούν. Σήμερα περιλαμβάνει 21 κράτη μέλη: Αλγερία, Ανδόρα, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Πράσινο Ακρωτήριο, Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Αγία Έδρα, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυροβούνιο, την Ισπανία και την Τυνησία.