Όλες οι αποφάσεις του Υπουργικού κατά τη σημερινή (15/10) του συνεδρία

ΠτΔ – Υπουργικό Συμβούλιο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. // PoR – Council of Ministers Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, presides over a meeting of the Council of Ministers.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:

·         Όπως από σήμερα τεθεί σε ισχύ ο περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νόμος του 2021 που αφορά την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

·         Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες διαμονής των γονέων των παιδιών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ ή και άλλων Νοσοκομείων του Δημοσίου, να εγκρίνει την εκμίσθωση στο Ίδρυμα Ronald McDonald, την επιπλέον έκταση περίπου 300 τ.μ. για σκοπούς δημιουργίας παιδότοπου. Υπενθυμίζουμε ότι το 2018 εγκρίθηκε η αρχική συμφωνία μίσθωσης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ronald McDonald House Charities of Cyprus. Το έργο βρίσκεται σε τελικό στάδιο υλοποίησης και αναμένεται η παράδοση του το τέλος του 2021.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται η περίοδος άδειας μητρότητας για σκοπούς φροντίδας του νεογέννητου και εξισορρόπησης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή και επέκτασης της θεσμικής προστασίας της μητρότητας. Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο προβλέπεται η επέκταση της περιόδου άδειας μητρότητας:

1.    Κατά τέσσερις επιπρόσθετες εβδομάδες, για όλες τις περιπτώσεις δεύτερου τοκετού ή υιοθεσίας ή απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.

2.    Κατά οκτώ επιπρόσθετες εβδομάδες, στις περιπτώσεις τρίτου ή μετέπειτα τοκετού ή υιοθεσίας ή απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.

Επιπλέον, τροποποιήθηκε ο βασικός νόμος, ώστε να αυξηθεί η χρονική περίοδος, για την οποία καταβάλλεται επίδομα μητρότητας, για δεύτερο παιδί, τρίτο παιδί και για μετέπειτα τοκετούς, υιοθεσίες και απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.

Επίσης, στο πλαίσιο του Σχέδιου κινήτρων για αγορά ποδηλάτου το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιχορήγηση αγοράς καινούργιου-μη ηλεκτρικού ποδηλάτου. Λεπτομέρειες για το σχέδιο θα ανακοινωθούν από τον Υπουργό  Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Αποφάσισε, επίσης, την επέκταση του προγράμματος οικονομικής στήριξης μαθητών/ριών νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και τεχνικής σχολής, που κατάγονται από τις πληγείσες από την πυρκαγιά της 3ης Ιουλίου 2021 περιοχές στις Επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού. Με βάση την απόφαση θα καταβληθεί  ποσό ύψους €500 σε κάθε φοιτητή/ρια του/της οποίου/ας η διεύθυνση διαμονής του γονέα/κηδεμόνα εμπίπτει στα γεωγραφικά όρια των πληγεισών από την πυρκαγιά της 3ης Ιουλίου 2021 περιοχών.

Αποφάσισε ακόμα την καταβολή οικονομικής βοήθειας μέγιστου συνολικού ύψους 2.2εκ. για ζημιές που προκάλεσαν αντίξοες καιρικές συνθήκες και άλλα αίτια σε γεωργικές καλλιέργειες  κατά τα έτη 2019, 2020 και 2021.

Εξάλλου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τους πιο κάτω διορισμούς:

·         Επικεφαλής Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου ο Δρ. Παύλος Δράκου

·         Βοηθός Χρηματοοικονομικός Επίτροπος στον Ενιαίο Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως κα. Βαλεντίνα Γεωργιάδου

·         Πρόεδρος Δημοσιονομικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Περσιάνης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.