Ολγκούν: Η αναγνώριση των Τ/κ ο μόνος τρόπος για επανέναρξη των συνομιλιών

O Ειδικός Αντιπρόσωπος του Ερσίν Τατάρ, Εργκούν Ολγκούν δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι η «επιβεβαίωση της εδαφικής κυριαρχίας και ισότιμη διεθνής αναγνώριση» των Τουρκοκυπρίων.


Μιλώντας σε συνάντησή του με τον Ενρίκε Μόρα, Αναπληρωτή ΓΓ και Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ είπε ότι για να μπορέσει να συνεισφέρει σε λύση του Κυπριακού και σταθερότητα, ασφάλεια και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει η ΕΕ “να σταματήσει να υποστηρίζει τους Ε/κ και να ακολουθήσει μια πολιτική η οποία να σέβεται τα κεκτημένα δικαιώματα των μερών”.

Η ΕΕ, είπε, δεν μπορεί να υπαγορεύει τις πρόνοιες μιας λύσης του Κυπριακού στους Τ/κ και ότι “οι Τούρκοι της Κύπρου και οι εγγυήτριες δυνάμεις μπορούν να το αποφασίσουν αυτό”. Αναφέρθηκε επίσης και στις προσπάθειες εξοπλισμού από την ε/κ πλευρά και ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση ενέχει δυνητικό κίνδυνο πρόκλησης νέας κρίσης τόσο στο νησί όσο και στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι “αυτές οι ενέργειες αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των Τούρκων της Κύπρου”.

Κάλεσε επίσης την ΕΕ να ενθαρρύνει τους Ε/κ να εφαρμόσουν τις έξι προτάσεις συνεργασίας που πρότεινε η τ/κ πλευρά.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.