Όλη η αλήθεια για τις τιμές των καυσίμων

Του Κώστα Κώστα*

Τις τελευταίες βδομάδες βλέπουμε και πάλι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό, να πούμε ότι ένα σεντ αύξηση στις τιμές ετησίως επιφέρει επιπρόσθετα κέρδη περίπου 10 εκατ. ευρώ στις εταιρείες.

Και ενώ σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, τα τελευταία χρόνια, οι αυξήσεις των τιμών στην Κύπρο είναι πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο αυξήσεων της Ε.Ε., η κυβέρνηση:

– Mέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει το ερώτημά μας, πώς είναι δυνατόν όταν η τιμή του πετρελαίου διεθνώς είχε ανέβει στα 140 δολάρια το βαρέλι, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Κύπρο είχε ανεβεί στο €1,40 το λίτρο, ενώ σήμερα που η τιμή του πετρελαίου διεθνώς είναι περίπου στα 63 δολάρια το βαρέλι, η τιμή της αμόλυβδης στην Κύπρο φτάνει μέχρι και το €1,21 το λίτρο και μάλιστα μετά από μείωση του φόρου κατανάλωσης κατά 5 σεντ;

– Δεν εφαρμόζει τις εισηγήσεις της δικής της μελέτης του 2015, για δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού, ο οποίος σήμερα είναι ανύπαρκτος, όπως έχει αποφασίσει και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

– Συνεχίζει την απαράδεκτη επιβολή ΦΠΑ και επί του Φόρου Κατανάλωσης παρ’ όλη τη συνεχιζόμενη αντίδρασή μας, αφού η ευρωπαϊκή οδηγία είναι δυνητική.

– Δεν προωθεί την υγραεριοκίνηση, για να δώσουμε την ευκαιρία στους πολίτες να προμηθεύονται ένα πιο φθηνό καύσιμο, με φόρο κατανάλωσης μόνο 7 σεντ το λίτρο και όχι 44 σεντ που επιβάλλεται σε βενζίνη και πετρέλαιο.

– Δεν παραχωρεί κίνητρα για να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση, όπως η επιδότηση αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων και η αύξηση των σημείων φόρτισης.

– Ποτέ δεν έκανε χρήση του διατάγματος καθορισμού ανώτατης λιανικής τιμής πώλησης (πλαφόν), παρ’ όλο που πλέον έχουν κλείσει τα κενά που υπήρχαν στη διαδικασία και καθορίστηκαν νέα κριτήρια.

– Εξακολουθεί να θεωρεί ότι το φαινόμενο του φτερού και της ρουκέτας, με τις άμεσες, τεράστιες και ταυτόχρονες από όλες τις εταιρείες αυξήσεις και τις ελάχιστες και με φοβερή καθυστέρηση μειώσεις των τιμών, είναι κάτι που δεν ισχύει στην Κύπρο.

– Αποφάσισε την υποχρεωτική πρόσμιξη βιοκαυσίμων στα καύσιμα, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να καλύψει το στόχο που μας έθεσε πριν χρόνια η Ε.Ε. για διείσδυση των ΑΠΕ στις μεταφορές, με αποτέλεσμα να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις τιμές.

Ως κόμμα, δεν θα κουραστούμε ποτέ να φωνάζουμε ότι υπάρχουν λύσεις αλλά η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να προστατεύσει τους πολίτες από την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των εταιρειών. Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ χιλιάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται μέσα σε συνθήκες φτώχειας, για να επιβιώσουν.

*Υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Λεμεσού

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy