Όλη η αλήθεια για τις τιμές των καυσίμων

Τις τελευταίες βδομάδες, βλέπουμε και πάλι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό, να πούμε ότι σε συνεδρία της Κοινοβ. Επιτροπής Ενέργειας το 2019, ο βοηθός Γενικός Ελεγκτής είχε αναφέρει, ότι ένα σέντ αύξηση στις τιμές ετησίως, επιφέρει επιπρόσθετα κέρδη περίπου 10εκ. ευρώ στις εταιρείες.

Ενώ ως κόμμα φωνάζουμε εδώ και χρόνια για τις ψηλές τιμές των καυσίμων, το Υπουργείο Ενέργειας ισχυρίζεται συνεχώς ότι κανένα σοβαρό πρόβλημα δεν υπάρχει, ότι αισχροκέρδεια δεν υπάρχει και ότι οι τιμές στην Κύπρο είναι λογικές.

Τι πραγματικά όμως συμβαίνει:

– Mέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει το ερώτημα μας, πως είναι δυνατόν όταν η τιμή του πετρελαίου διεθνώς είχε ανέβει στα 140 δολάρια το βαρέλι, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Κύπρο είχε ανεβεί στο  €1,40 το λίτρο ενώ σήμερα που η τιμή του πετρελαίου διεθνώς είναι περίπου στα 62 δολάρια το βαρέλι, η τιμή της αμόλυβδης στην Κύπρο φτάνει μέχρι και το €1,16 το λίτρο και μάλιστα μετά από μείωση του φόρου κατανάλωσης κατά 5 σεντ.

– Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, τα τελευταία χρόνια, οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων στην Κύπρο, είναι πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο αυξήσεων της Ε.Ε.

– Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις εισηγήσεις της δικής της μελέτης του 2015, την οποία ακριβοπλήρωσαν οι πολίτες, για δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού, ο οποίος σήμερα είναι ανύπαρκτος, όπως έχει αποφασίσει και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. Η πιο σημαντική εισήγηση της μελέτης, είναι η δημιουργία μικρών αυτοεξυπηρετούμενων πρατηρίων καυσίμων, για προσφορά πιο χαμηλών τιμών.

– Η κυβέρνηση συνεχίζει την απαράδεκτη επιβολή ΦΠΑ και επί του Φόρου Κατανάλωσης παρόλες τη συνεχιζόμενη αντίδραση μας αφού η ευρωπαϊκή οδηγία είναι δυνητική.

– Η κυβέρνηση δεν προωθεί την υγραεριοκίνηση, με κίνητρα όπως η επιδότηση τοποθέτησης συστημάτων, για να δώσουμε την ευκαιρία στους πολίτες να προμηθεύονται ένα πιο φθηνό καύσιμο, με φόρο κατανάλωσης μόνο 7 σεντ το λίτρο και όχι 44 σεντ που επιβάλλεται σε βενζίνη και πετρέλαιο. Να υπενθυμίσω ότι, η πλειοψηφία της Βουλής το 2019, καταψήφισε την τροπολογία μας για μείωση κατά 50% του τέλους άδειας κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα που κινούνται με υγραέριο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες.

– Η κυβέρνηση δεν παραχωρεί κίνητρα για να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση, όπως η επιδότηση αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων και η αύξηση των σημείων φόρτισης. Μάλιστα ο τέως Υπουργός Οικονομικών, είχε απαντήσει γραπτώς σε επιστολή της Επιτροπής Ενέργειας με την οποία ζητούσαμε κίνητρα, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

– Οι Υπουργοί Ενέργειας, ποτέ δεν έκαναν χρήση του διατάγματος καθορισμού ανώτατης λιανικής τιμής πώλησης (πλαφόν), παρόλο που πλέον έχουν κλείσει τα κενά που υπήρχαν στη διαδικασία και καθορίστηκαν νέα κριτήρια.

– Εξακολουθεί η κυβέρνηση να θεωρεί, ότι το φαινόμενο του φτερού και της ρουκέτας, με τις άμεσες, τεράστιες και ταυτόχρονες από όλες τις εταιρείες αυξήσεις και τις ελάχιστες και με φοβερή καθυστέρηση μειώσεις των τιμών, είναι κάτι που δεν ισχύει στην Κύπρο.

– Ζητήσαμε πολλές φορές από τη κυβέρνηση, να ελέγξει την κερδοφορία των εταιρειών για να δούμε αν πράγματι αισχροκερδούν και να μας παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας τους, χωρίς ανταπόκριση.

– Ρωτήσαμε πολλές φορές τη κυβέρνηση να μας απαντήσει, πως είναι δυνατόν, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών, να αγοράζουν τα καύσιμα τους από το ίδιο διυλιστήριο στο εξωτερικό και πως διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός. Ακόμα περιμένουμε.

–               Εδώ και 8 χρόνια ως ΑΚΕΛ φωνάζουμε, ότι λόγω της απίστευτης προχειρότητας και αδράνειας της κυβέρνησης, δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψουμε τους δεσμευτικούς στόχους που μας έθεσε η Ε.Ε. για διείσδυση των ΑΠΕ στις μεταφορές, μέχρι το 2020, με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε μόλις στο 6.5% κάλυψης του στόχου του 10%. Και αυτό μετά την υποχρεωτική πρόσμιξη βιοκαυσίμων στα καύσιμα κίνησης με διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, το οποίο έχει αυξήσει ακόμα περισσότερο τις ήδη πολύ ψηλές των τιμών. Και παρόλο που πήραν αυτή την απόφαση, πιθανότατα μας περιμένει βαρύ πρόστιμο από την Ε.Ε. γιατί ούτε με αυτό το τρόπο, δεν θα καλυφθεί ο στόχος.

Ως κόμμα, δεν θα κουραστούμε ποτέ να φωνάζουμε, ότι υπάρχουν λύσεις αλλά η Κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να προστατεύσει τους πολίτες από την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των εταιρειών. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ χιλιάδες συνανθρώποι μας, αγωνίζονται μέσα σε συνθήκες φτώχειας, για να επιβιώσουν.

Κώστας Κώστα

Βουλευτής ΑΚΕΛ, μέλος Κοινοβ. Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου

21/02/2021

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy