Όλο και πιο Τουρκία γίνονται τα κατεχόμενα – Τι προβλέπει το νέο πρωτόκολλο Τουρκίας-«τδβκ»

Το 53σέλιδο «πρωτόκολλο» προβλέπει μέτρα «δημοσιονομικής πειθαρχίας» στα κατεχόμενα, αύξηση των εσόδων, μείωση των εξόδων, υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και «νόμων» που θα μειώσουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και παροχή από την Τουρκία δωρεών ύψους 3 δισ 200 εκ ΤΛ και δανείων σε αμερικανικά δολάρια ύψους 1 δισ 50 εκ ΤΛ.

Ένα και πλέον μήνα μετά την υπογραφή του δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» το «πρωτόκολλο» οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους κι έτσι έγινε γνωστό, προκαλώντας αντιδράσεις.


Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι το «πρωτόκολλο» είχε υπογραφεί στις 14 Απριλίου 2022 και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 20 Μαΐου το βράδυ στην «επίσημη εφημερίδα».

 

Περαιτέρω περιορισμός ελευθεριών

Τα κυριότερα άρθρα του πρωτοκόλλου περιλαμβάνουν:


– Θα διασφαλιστεί ότι οι θρησκευτικές υπηρεσίες θα παρέχονται πιο αποτελεσματικά κάτω από μία στέγη σε ένα «θεσμικό πλαίσιο» εντός της «κρατικής νομικής προσωπικότητας».

– Θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και «νομικών ρυθμίσεων», για παρεμπόδιση των πολιτικών και ιδεολογικών δραστηριοτήτων των συντεχνιών που υπερβαίνουν τον σκοπό ίδρυσής τους, εκτός των συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων.

– Σε θέματα που αφορούν την άσκηση του δικαιώματος της συνάθροισης και της διαδήλωσης, θα γίνει ρύθμιση για αποζημίωση των ζημιών που προκαλούνται σε ιδιωτικές ή «δημόσιες» περιουσίες με υπέρβαση της άσκησης αυτών των δικαιωμάτων.


– Θα επανεξεταστεί η οικονομική δομή της «αρχής ηλεκτρισμού» («ΚΙΒ-ΤΕΚ») και θα αναδομηθεί.

– Θα αξιολογηθεί η ιδιωτικοποίηση του «εθνικού λαχείου» και των λιμανιών.

– Θα μειωθεί η χρήση συναλλάγματος στην «τδβκ» και η εξάρτηση από το συνάλλαγμα.


– Θα εξαπλωθεί η χρήση της ΤΛ που είναι το εθνικό νόμισμα και των εθνικών συστημάτων πληρωμής.

 

Θα ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής στο Βαρώσι

– Οι υποδομές και οι άλλες υπηρεσίες θα ολοκληρωθούν για να ετοιμαστεί το Βαρώσι για καθημερινή χρήση.


– Θα διασφαλιστεί ότι οι «πολίτες της τδβκ» θα επωφελούνται από το Ατομικό Σύστημα Συνταξιοδότησης της Τουρκίας και το Σύστημα Αυτόματης Συμμετοχής.

– Θα περιοριστούν και θα μειωθούν οι όροι που αφορούν την προϋπόθεση ότι χρειάζεται ντόπιος συνέταιρος για να κάνουν επενδύσεις στα κατεχόμενα ξένοι επενδυτές και θα μειωθεί το απαραίτητο κεφάλαιο.

– Θα μειωθούν οι περιορισμοί για την απόκτηση περιουσίας (από ξένους).


– Θα γίνει αναδόμηση του τομέα του ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα.

– Θα αναπτυχθεί η παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρισμού.

 

Διευκόλυνση παραχώρησης «υπηκοοτήτων»


 

– Θα επιτευχθεί αποτελεσματική συνεργασία ενάντια στην παραπληροφόρηση σε όλες τις πλατφόρμες επικοινωνίας και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

– Θα γίνουν οι «νομικές ρυθμίσεις» που θα διευκολύνουν τους όρους σε σχέση με την παροχή «υπηκοότητας» με σκοπό «την ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας».

– Για επίτευξη της περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών σε όλους τους τομείς που πηγάζουν από κοινές ιστορικές, πολιτιστικές, γλωσσικές, θρησκευτικές και πνευματικές αξίες και επίτευξη βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, οι «δύο χώρες» θα ενεργήσουν με μια αντίληψη στρατηγικής συνεργασίας, η οποία προβλέπει συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, διασφαλίζει την πιο αποτελεσματική χρήση των υπόγειων και υπέργειων φυσικών πόρων, καθώς και των οικονομικών και ανθρώπινων πόρβν, προς την κατεύθυνση των συμφερόντων των «δύο χωρών», βελτιώνει την τεχνική υποδομή της «χώρας», αυξάνει τον όγκο εμπορικών συναλλαγών Τουρκίας-«τδβκ» και τις δυνατότητες παραγωγής, εξαπλώνει την χρήση της ΤΛ εντός της «τδβκ» και στο διμερές εμπόριο και διασφαλίζει την παροχή της βοήθειας στην «τδβκ» με βάση την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα.


– Θα γίνουν εργασίες για αξιοποίηση των μεταλλευμάτων της χώρας και την απόδοσή τους στην οικονομία.

– Θα υλοποιηθεί το Ενοποιημένο Σύστημα Αγροτών με σκοπό την προγραμματισμένη γεωργική παραγωγή.

– Θα γίνουν εργασίες αναστήλωσης που θα διασφαλίσουν την ανάδειξη των αποτυπωμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο νησί προς ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας.


– Σκοπός είναι η ενίσχυση των κοινών ιστορικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δεσμών των δύο πλευρών παραγκωνίζοντας την παραπληροφόρηση που χρησιμοποιείται πολύ ευρέως από τρίτες χώρες και μη κυβερνητικές οργανώσεις και στοχεύει τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και γεωγραφικούς δεσμούς των σχέσεων Τουρκίας-«τδβκ» και ανάμεσα στους πολίτες τους.

Η Γενί Ντουζέν γράφει σήμερα ότι το «πρωτόκολλο» προβλέπει την αναδόμηση της «προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων» μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, την άμεση λήψη μέτρων για περιορισμό των δραστηριοτήτων των συντεχνιών και την διευκόλυνση της παροχής «υπηκοότητας» εντός του Μαΐου του 2022, την αλλαγή του καθεστώτος και του συστήματος συνταξιοδότησης των «δημοσίων υπαλλήλων», την ιδιωτικοποίηση του «εθνικού λαχείου» και των λιμανιών και τον διαχωρισμό της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής/προμήθειας του ηλεκτρισμού (από την «ΚΙΒ-ΤΕΚ») μέχρι τον Αύγουστο του 2022 και την ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου Κερύνειας και του νοσοκομείου 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία μέχρι τον Ιανουάριο του 2023.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.