Ολοκληρωμένη προσέγγιση στο προσφυγικό ζητούν οι ΗΠΑ

Μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση επιθυμεί να δει η αμερικανική κυβέρνηση σε σχέση με την προσφυγική κρίση, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, ο οποίος χαρακτήρισε τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης παγκόσμιας κρίσης και αυτό απαιτεί παγκόσμια προσοχή.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΚληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του Μπαν γκι-Μουν – ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους και να δράσουν στο πνεύμα της αλληλεγγύης μοιράζοντας την ευθύνη και αναζητώντας νομικούς τρόπους για όλους όσοι ζητούν άσυλο – ο κ. Τόνερ, αφού εξέφρασε μεγάλη συμπάθεια προς την Ελλάδα για το βαρύ φορτίο που σηκώνει δεχόμενη του μετανάστες, είπε ότι «Έχουμε πει πολλές φορές ότι θα θέλαμε να δούμε την ΕΕ να προσεγγίζει την κρίση των προσφύγων κατά ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο τρόπο διότι, όπως σημειώσατε, τώρα οι διαφορετικές χώρες λαμβάνουν διαφορετικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Θέλουμε να δούμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση».

«Ο πρόεδρος Ομπάμα το έχει πει. Είναι μια ανθρωπιστική κρίση που κανείς μας δεν μπορεί να αγνοήσει. Εμείς επικροτούμε τις χώρες αυτές σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην κρίση των προσφύγων με γενναιοδωρία και με συμπόνια και παρείχαν στους μετανάστες και τους πρόσφυγες στέγη, ασφάλεια και ζωτικής σημασίας βοήθεια σε περιόδους επείγουσας ανάγκης».

Πρόσθεσε ότι καθώς η ΕΕ επιχειρεί να καταπιαστεί με αυτή την πρόκληση, όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια και θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου».

Στο ερώτημα των συνοριακών ελέγχων και την απειλή αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «αυτά είναι εσωτερικά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Νομίζω πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι αποπέμποντας την Ελλάδα από τη ζώνη της Σένγκεν δεν θα έλυνε τη μεταναστευτική κρίση. Αναγνωρίζω πως αυτές είναι δύσκολες καταστάσεις και πως κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του. Όμως, απλά θα ζητήσουμε από όλα τα κράτη, όπως έκανε η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία χειριζόμενα τους μετανάστες», πρόσθεσε.

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοούσε η αναφορά του προ τριημέρου, ότι «κάθε κράτος έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ελέγχει το έδαφός του, συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού για όσους επιζητούν είσοδο», ο Αμερικανός αξιωματούχος τη συνέδεσε με το μεταναστευτικό πρόβλημα στις ΗΠΑ.

«Όπως ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιο είδος διαδικασίας ελέγχου ή κάποια διαδικασία με την οποία αυτοί που περνούν τα σύνορα θα καταχωρούνται», εξήγησε.

ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.