Ολοκληρωμένη πρόταση ΑΚΕΛ για επανέναρξη συνομιλιών

Αντιδράσεις κομμάτων για την προσπάθεια σύγκλησης άτυπης πενταμερούς διάσκεψης

 

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, ανησυχώντας από τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό με ενδεχόμενη εκτροπή του από τη συμφωνημένη βάση λύσης ΔΔΟ, συζήτησε χθες συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν να οδηγηθούμε στην άτυπη πενταμερή συνάντηση, αλλά και σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από το σημείο που έχουμε μείνει στο Κραν Μοντανά. Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ αναμένεται να κωδικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα δοθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αξιοποίηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε χθες ότι όλοι αντιλαμβάνονται σήμερα ποιες είναι οι συνέπειες από τα 3,5 χρόνια διαπραγματευτικού κενού στο Κυπριακό. Αφέθηκαν, είπε, τα 3,5 χρόνια  να παρέλθουν ανεκμετάλλευτα την ώρα μάλιστα που στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων βρισκόταν ένας υποστηρικτής της ομοσπονδιακής λύσης. Τώρα, καλούμαστε να εξουδετερώσουμε την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να τεθεί η λύση δύο κρατών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το συμφωνημένο πλαίσιο και βάση για τη λύση του Κυπριακού, όπως καθορίζεται και από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, αποτελεί το ισχυρό μας όπλο, σημείωσε ο Στ. Στεφάνου. Ταυτόχρονα, θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να είναι ξεκάθαρη, συνεπής και αταλάντευτη στη δέσμευση για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται από τον ΟΗΕ και στην ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και των συγκλίσεων. Τυχόν άνοιγμα συμφωνημένων συγκλίσεων, φιλολογία για «νέες ιδέες» και νέες παλινωδίες στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας ακυρώνουν την αξιοπιστία των διακηρύξεων της ε/κ πλευράς και θα είναι, σε αυτή τη φάση, διπλά ζημιογόνες τακτικές. Επίσης, η συζήτηση για «αποκεντρωμένη» και «χαλαρή» ομοσπονδία δεν μπορεί να βοηθήσει, την ώρα που δίνουμε μάχη απέναντι στην τουρκική προσπάθεια να εγκαταλειφθεί η ομοσπονδία και να φέρει στο τραπέζι λύση δύο κρατών.

Το ΑΚΕΛ, καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τη διολίσθηση των πραγμάτων στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας, που θα είναι η αρχή νέων περιπετειών και νέων κινδύνων. Mόνη εγγύηση για το λαό μας και το μέλλον του είναι η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας στο πλαίσιο μιας ειρηνικής, μέσω διαπραγματεύσεων, λύσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δ. Δημητρίου, ανέφερε ότι «η όποια πίεση πρέπει να στραφεί προς την τουρκική πλευρά, προς τον Τ/κ ηγέτη αφού φαίνεται ότι αναφέρθηκε σε άλλες λύσεις», εκφράζοντας την ευχή να διεξαχθεί στο άμεσο μέλλον η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, ούτως ώστε εκεί, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς.

Από πλευράς του ΔΗΚΟ, ο Γιώργος Σολωμού ανέφερε ότι η Τουρκία επιδιώκει αλλαγή της βάσης των συνομιλιών και προωθεί το σχέδιό της για λύση δύο κρατών και ο Πρόεδρος οφείλει να αντιληφθεί ότι η «ετοιμότητά του» να προσέλθει σε μια νέα πενταμερή, που θα αφήνει την τουρκική πλευρά να θέσει επισήμως τις διχοτομικές της θέσεις, οδηγεί είτε σε ένα νέο οδυνηρό αδιέξοδο, είτε σε αλλαγή της βάσης των συνομιλιών κατά παρέκκλιση του συμφωνημένου πλαισίου και με τρόπο που απενοχοποιεί την Τουρκία. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κ. Ευσταθίου υποστήριξε ότι είναι αποτυχημένη η συνταγή της πενταμερούς και ότι επαναλαμβάνεται με κίνδυνο όχι μόνο την κατάρρευσή της, αλλά και να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλες απαράδεκτες τουρκικές απαιτήσεις. Το Κίνημα Αλληλεγγύης καλεί τον Πρόεδρο να αποφύγει να πάει σε οποιαδήποτε πενταμερή διάσκεψη, η οποία συγκαλείται άνευ όρων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy