Ολοκληρώνεται το έργο ανάπλασης του Μνημείου Χριστοδούλας στον Δήμο Σωτήρας

Στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και παραλαβής έχει εισέλθει το έργο ανάπλασης του Μνημείου Χριστοδούλας και του περιβάλλοντα χώρου, στη Σωτήρα.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Σωτήρας αναφέρεται ότι «από το 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει, ως ελάχιστη ένδειξη χρέους προς τη Χριστοδούλα αλλά και τον αγώνα του κάθε καρκινοπαθούς συνανθρώπου μας, την ανέγερση ενός νέου μνημείου στο σημείο όπου άφησε την τελευταία της πνοή η ηρωική γυναίκα».

Προστίθεται ότι «η ανάπλαση του χώρου στοχεύει στο να τονίσει τον χαρακτήρα του μνημείου, αφού αυτό χωροθετείται σε πιο κεντρικό σημείο και τείνει να τονίσει την κίνηση του αγάλματος που θα τοποθετηθεί στον χώρο. Ο περιβάλλοντας χώρος με τη δημιουργία σκαλιών αμφιθεατρικού τύπου θα μπορεί να χρησιμοποιείται από το κοινό ως χώρος ξεκούρασης και ανάπαυσης αλλά και ως χώρος για τη διοργάνωση της καθιερωμένης ετήσιας Πορείας Χριστοδούλας».

Την κατασκευή του ανδριάντα «ανέλαβε ο γνωστός Κύπριος γλύπτης αλλά και γείτονας της στο Βαρώσι, Φίλιππος Γιαπάνης, ο οποίος μετά από προσωπική έρευνα, ενσωμάτωσε στο έργο μικρές λεπτομέρειες από άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές του χαρακτήρα της Χριστοδούλας. Συγκεκριμένα στο μνημείο η Χριστοδούλα απεικονίζεται να φορά κλειστά παπούτσια παρά το γεγονός ότι ήταν καλοκαίρι, αφού όπως εξήγησαν κοντινά της πρόσωπα, η ίδια δεν φορούσε ποτέ σανδάλια ή παντόφλες καθώς το θεωρούσε υποτιμητικό».

Ακόμα, στο μνημείο «η Χριστοδούλα απεικονίζεται να περπατάει με μια βαλίτσα, άτσαλα φτιαγμένη, αφού τα μισά ρούχα θα κρέμονται έξω απ΄αυτήν, άτσαλα, όπως βιαστικά έφυγε από το σπίτι για να φτάσει, εξαθλιωμένη και εξαντλημένη από τον καρκίνο, κάτω από την πορτοκαλιά, όπου άφησε την τελευταία της πνοή».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με την ολοκλήρωση του Μνημείου ο Δήμος Σωτήρας ευελπιστεί ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή και θα προσδώσει τις πρέπουσες τιμές στη Χριστοδούλα, τη γυναίκα – σύμβολο, αλλά και στους πραγματικούς μαχητές της ζωής, άνδρες και γυναίκες, που κτυπήθηκαν από την επάρατη νόσο και δίνουν καθημερινό αγώνα».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.