Ολοκλήρωση συντήρησης του νερόμυλου/υδραγωγείου Χρυσοχού

Την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του νερόμυλου/υδραγωγείου στο χωριό Χρυσοχού, στην Πάφο, ανακοίνωσαν, σήμερα, η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Το έργο χρηματοδοτήθηκε πλήρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ποσό των 107 περίπου χιλιάδων ευρώ. Οι εργασίες, που έγιναν από το UNDP, ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2015 , και ολοκληρώθηκαν το Φεβρουάριο του 2016, με στόχο την επιδιόρθωση των πέτρινων οικοδομημάτων για να αποφευχθεί η περαιτέρω πιθανή κατάρρευσή τους. Υπογραμμίζεται, εξάλλου, πως όλες οι εργασίες έγιναν με σεβασμό προς και διατηρώντας τον αυθεντικό χαρακτήρα και την ταυτότητα του αρχικού κτιρίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως με την ευκαιρία της συμπλήρωσης του έργου θα πραγματοποιηθεί τελετή στο χώρο στις 22 Ιουνίου, στις 11.30 το πρωί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μετίν Ερτόπ, πρώην κάτοικος του χωριού δήλωσε πως “μετά από τόσα χρόνια είμαστε ακόμη πολύ συνδεδεμένοι με το χωριό μας, με τα πέτρινα σπίτια του, το τέμενος και την παλιά του γέφυρα. Η αποκατάσταση του νερόμυλου/υδραγωγείου μας κάνει πολύ χαρούμενους, και μας δίνει την ελπίδα ότι το χωριό μας, όπως το θυμόμαστε, θα συνεχίσει να είναι εκεί για να το βλέπουν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές”.

`Οπως αναφέρεται, και οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι του χωριού επίσης καλωσορίζουν την ολοκλήρωση του έργου. “Αποτελεί μια πραγματική ευλογία που ο νερόμυλος δεν αφέθηκε στην ερήμωση”, είπε πως κοινοτάρχης Χρυσοχού, Ανδρέας Κουνιαϊδης. Τώρα ο νερόμυλος θα μείνει εδώ ώστε τις μελλοντικές γενιές να μάθουν πώς αυτοί οι μύλοι λειτουργούσαν πριν την ανάπτυξη των σύγχρονων συσκευών, ανέφερε.

`Οπως σημειώνεται, αυτό είναι το τρίτο έργο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά που θα ολοκληρωθεί στην περιοχή Πάφου, μετά το Χαμάμ της Πάφου και το τέμενος στην Ευρέτου, που ολοκληρώθηκαν το 2015.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην περιοχή Πάφου ετοιμάζονται επίσης νέα σχέδια για το Χαμάμ, κοντά στον τάφο του Χασάν Αγά, ο μιναρές του τεμένους Εμπουμπεκίρ, και δυο τεμένη στον `Αγιο Νικόλαο και στον `Αγιο Ιωάννη.

Οι επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου και Αλί Τουνσάι, δήλωσαν πως “όπως έχουμε ήδη δει σε άλλα μικρά χωριά, η σημασία των μνημείων στην καρδιά και στις ζωντανές αναμνήσεις των κατοίκων τους, συχνά είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με το μέγεθος της κοινότητας. Η αποκατάσταση του νερόμυλου/υδραγωγείου και ο τρόπος με τον οποίο αυτό το έργο καλωσορίστηκε από τους κατοίκους μας δίνουν την ελπίδα ότι η δουλειά μας εκλαμβάνεται ως σημαντική για την ειρήνη στην Κύπρο και ως μια πηγή για αειφόρο ανάπτυξη και συμφιλίωση”

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο νερόμυλος/υδραγωγείο είναι ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα αποτελούμενο από εφτά οικοδομήματα που κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές περιόδους.

Η Διευθύντρια Προγραμμάτων του UNDP, Τιζιάνα Ζενάρο, δήλωσε πως μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα, οι νερόμυλοι αποτελούσαν συστατικό στοιχείο της καθημερινής ζωής στην κυπριακή ύπαιθρο. Οι μύλοι ήταν χώροι κοινωνικής συναναστροφής. Σήμερα, συντηρημένα και επιδιορθωμένα, τα μνημεία μπορούν να αποκτήσουν και πάλι ένα δυναμικό ρόλο στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των ανθρώπων”, σημείωσε.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι εργασίες συντήρησης στο νερόμυλο/υδραγωγείο περιλάμβαναν αποκατάσταση των πέτρινων τοίχων, περιλαμβανομένων της επιδιόρθωσης τοίχων που υπέστησαν ζημιές και της επανασυναρμολόγησης των μυλόπετρων, απομάκρυνση της βλάστησης που προκαλούσε ζημιές και λήψη μέτρων, με κατάλληλα υλικά, προκειμένου να αποφευχθεί μελλοντική επαναβλάσταση, αποκατάσταση της στέγης, τοποθέτηση νέας πόρτας, οικοδόμηση νέου τοίχου αντιστήριξης για το υδραγωγείο, αποκατάσταση των πέτρινων σκαλοπατιών, συντήρηση και προστασία υφιστάμενων τμημάτων (πέτρινων και ξύλινων) του μηχανισμού του μύλου και διαχείριση των όμβριων υδάτων. Επίσης υπήρξε αποκατάσταση του άνω ορόφου της οικίας του μυλωνά, περιλαμβανομένης της τοποθέτησης θυρών και παραθύρων.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλα Φορέστι, δήλωσε πως η Επιτροπή εργάζεται σε στενή συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το UNDP, για τη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, από την αρχή του έργου της σε αυτή την πολύ σημαντική περιοχή, για συμφιλίωση και οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο”, σημειώνοντας πως οι εργασίες αυτές χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος για οικονομική βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Τα επιτεύγματα της Τεχνικής Επιτροπής αποτελούν ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα του πώς οι Κύπριοι μπορούν να εργαστούν για να προστατεύσουν την κοινή τους κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές, πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy