Ολοκλήρωση συζήτησης για σχολικούς κανονισμούς, διαφωνούν ΠΣΕΜ-γονείς

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Παγκύπριες εξετάσεις και τους κανονισμούς λειτουργίας Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, με την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) να προειδοποιεί με ενδεχόμενη αποχή από τα μαθήματα, καθώς οι οργανωμένοι μαθητές διαφωνούν με διατάξεις των κανονισμών, όπως ανέφερε εκπρόσωπος των μαθητών, διαμαρτυρόμενος ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας δεν επέτρεψε στη ΠΣΕΜ να διατυπώσει τις θέσεις της σε δύο συνεδρίες.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, παρέστη στη συνεδρία και παρουσίασε κείμενο κανονισμών με τους οποίους συμφώνησαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις προς διασφάλιση του αδιάβλητου των παγκυπρίων εξετάσεων.

Ο κ. Καδής είπε στην επιτροπή ότι μετά τη συνεδρία της περασμένης εβδομάδας έγινε επί του θέματος εσωτερική διαβούλευση στο υπουργείο Παιδείας και ακολούθως διαβούλευση με την ΟΕΛΜΕΚ και αποφασίστηκαν οι διαδικασίες για τη θεματοθέτηση των εξετάσεων.

Εξήγησε ότι η ρύθμιση θα αφορά την ενίσχυση του αδιαβλήτου των εξετάσεων και ανέφερε πως υπήρξε κατάληξη ότι πενταμελής επιτροπή θα συνέρχεται και κάθε μέλος θα υποβάλλει δύο ερωτήματα κατά τρόπο που για κάθε θέμα θα υπάρχουν δύο ερωτήματα από διαφορετικό μέλος.

Εξήγησε περαιτέρω ότι η επιλογή των θεμάτων θα γίνεται από την ολομέλεια των θεματοθετών και θα υπάρχει δευτεροβάθμια τοποθέτηση επί των θεμάτων που επελέγησαν.

Πρόσθεσε πως εάν προκύψουν διαφορές θα συνέρχονται οι δύο επιτροπές και εφόσον συνεχίζει να υπάρχει διαφωνία η τελική απόφαση θα λαμβάνεται κατά πλειοψηφία, αφού θα πρόκειται για επταμελή επιτροπή.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι έχει κλείσει το θέμα του αδιάβλητου των εξετάσεων και δεν αφήνεται παράθυρο με το οποίο να τρωθεί η διαφάνεια.

“Οι δύο επιτροπές θεματοθετών έγινε μία, θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο, ενώ θα υπάρχει εναλλαξιμότητα στους θεματοθέτες” είπε .

Σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς και το θέμα των εξετάσεων, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως αυτές θα είναι τετράμηνες για Γυμνάσιο και Λύκειο, εκτός της Γ` Λυκείου στην οποία οι τελικές εξετάσεις θα είναι ενιαίες.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι το υπουργείο Παιδείας θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί το σύστημα εξετάσεων και εφόσον προκύψουν προβλήματα θα λαμβάνονται διαρθρωτικές αποφάσεις και το 2020 και 2021 θα εξεταστεί το ενδεχόμενο για ενιαίες στην Α΄ και Β` Λυκείου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας είπε ότι οι οργανωμένοι γονείς ανησυχούν ότι με τις τετράμηνες εξετάσεις θα αυξηθούν τα διαγωνίσματα, προσθέτοντας ότι με βάση το Υπουργείο Παιδείας τα διαγωνίσματα θα μειωθούν και θα εισαχθούν και άλλοι τρόποι αξιολόγησης.

Αναφορικά με τα τέσσερα μαθήματα για τα οποία θα μπορούν οι μαθητές να ζητήσουν απαλλαγή παρακολούθησης (θρησκευτικά, φυσική αγωγή, γλώσσες και αρχαία ελληνικά), ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι τα μαθήματα θα είναι υποχρεωτικά και απαλλαγή θα γίνεται μετά από αίτηση του κηδεμόνα και έγκριση της.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, μετά την τοποθέτηση του Υπουργού στην Επιτροπή, είπε ότι με τη νέα ρύθμιση για τις Παγκύπριες εξετάσεις που συμφωνήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών οργανώσεων, κατευνάζονται οι όποιες ανησυχίες για το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Ο εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ Γιώργος Φαουζί σε δήλωση ανέφερε ότι προσπαθήσαμε “να εκφράσουμε την άποψη μας σε δύο συνεδρίες, αλλά δεν ακούστηκε η φωνή μας”, επειδή δεν προσκληθήκαμε και παραστήκαμε στη συνεδρία μόνο ως παρατηρητές”.

“Δεν θέλουμε να γίνονται οι εξετάσεις ανά τετράμηνο, επειδή οι μαθητές θα διεκδικούν το βαθμό και δεν καλλιεργούν την κριτική σκέψη,” είπε, πρόσθεσε ότι “θέλουν να μας αλλάξουν τη στολή και θέλουν να μειώσουν τις απουσίες” και διαφωνούμε.

Ο μαθητής είπε ακόμα ότι εντός της ημέρας θα συνεδριάσει η ΠΣΕΜ για να κρίνει πώς θα αντιδράσει λέγοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αποφασιστεί αποχή από τα μαθήματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του εκπροσώπου της ΠΣΕΜ είπε ότι οι θέσεις των μαθητών ακούστηκαν σε προηγούμενες συνεδρίες, προσθέτοντας ότι στη σημερινή συνεδρία δεν προσκλήθηκαν επειδή η εξέταση των νομοθετημάτων ήταν στο στάδιο της τοποθέτησης.

Είπε ακόμα πως διεξήχθη δημοκρατικός και διαφανής διάλογος, στο πλαίσιο του οποίου ουδείς προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις του στον άλλο, αλλά λαμβάνονται συναινετικές αποφάσεις.

Διευκρίνισε επίσης ότι για σκοπούς της συνεδρίας στην Επιτροπή ήρθαν και οργανωμένοι γονείς των οποίων οι θέσεις ακούστηκαν, αφού αυτοί ανέμεναν να ολοκληρωθεί η διαδικασία των τοποθετήσεων των Βουλευτών σε αντίθεση με τους μαθητές που επέλεξαν να φύγουν.

Κανονισμοί για συντάξεις και χορηγήματα στους υπαλλήλους του Οργανισμού Νεολαίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συζήτησε τους Κανονισμούς για τις συντάξεις και τα χορηγήματα των υπαλλήλων του Οργανισμού Νεολαίας και έδωσε πίστωση χρόνου δύο εβδομάδων στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα εμπλεκόμενα τμήματα να διαβουλευθούν και να καταλήξουν, καθώς ο Γενικός Ελεγκτή διατύπωσε διαφωνία ως προς την αναδρομική παροχή αυτών των δικαιωμάτων.

Στους κανονισμούς αναφέρεται ότι για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης του σχεδίου η 28η Απριλίου του 1994 και ότι μέλη του σχεδίου δύνανται να είναι όλοι οι υπάλληλοι που κατέστησαν μόνιμοι την 21η Δεκεμβρίου του 2007.

Τοποθετούμενος στην Επιτροπή ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως δεν είναι ορθό να παραχωρείς με αναδρομική ισχύ δικαιώματα σε υπαλλήλους, τα οποία δεν γνώριζαν κατά την πρόσληψη τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας χαρακτηρίζοντας δίκαιο το αίτημα των υπαλλήλων για συνταξιοδοτικό σχέδιο, ανέφερε πως δόθηκαν οι δύο εβδομάδες για να εξευρεθεί συμφωνημένο πλαίσιο. Διευκρίνισε ότι οι κανονισμοί αφορούν 27 άτομα που εργάζονται στον Οργανισμό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy