Ολοκληρώθηκε εκστρατεία ενημέρωσης λουομένων από την ΑΚΤΗ

Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ υλοποίησε και φέτος την καλοκαιρινή της εκστρατεία ενημέρωσης των λουομένων για τα σκουπίδια της θάλασσας, με σύνθημα «Αγαπάμε τις ακτές μας – δεν πετάμε σκουπίδια».

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Ξένια Λοϊζίδου, ακτομηχανικός, Διευθύντρια του Κέντρου Μελετών και Έρευνας της ΑΚΤΗΣ, που λειτουργεί ως μη κυβερνητικός οργανισμός, ανέφερε πως “κάθε χρόνο διαπιστώνουμε ότι τα σκουπίδια στις παραλίες μας είναι σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι λουόμενοι και όχι σκουπίδια της θάλασσας. Γι` αυτό οι εκστρατείες ενημέρωσης επί των παραλιών είναι πολύ σημαντικές”.

Η εκστρατεία της ΑΚΤΗΣ, συνέχισε, κάλυψε τις ακτές από τον Πρωταρά μέχρι το Νέο Χωριό της Πάφου, με τη συμμετοχή πολλών εθελοντών.

Για πρώτη φορά φέτος, είπε η κ. Λοϊζίδου, η καλοκαιρινή εκστρατεία της ΑΚΤΗΣ έχει ενταχθεί ως μια από τις υποχρεωτικές περιβαλλοντικές δράσεις της Γαλάζιας Σημαίας, και υποστηρίχθηκε από 10 Τοπικές Αρχές.

Η εκστρατεία συμπερίλαβε δύο συμβολικές δράσεις, όπως τους συμβολικούς καθαρισμούς της παραλίας, είπε σημειώνοντας πως “έγιναν 10 συμβολικοί καθαρισμοί παραλίας σε παραλίες που έχουν Γαλάζια Σημαία, δηλαδή ακτές που οι Τοπικές Αρχές καθαρίζουν. Οι καθαρισμοί και ο διαχωρισμός των σκουπιδιών χρησιμοποιούνται ως εργαλείο καλύτερης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των λουομένων”.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει επίσης τη δράση Chiringuitos Responsables στο πλαίσιο της οποίας οι χώροι ποτού και εστίασης στην παραλία ‘έλαβαν γνώση’ σχετικά με το πώς μπορούν να γίνουν πιο φιλικοί προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την κ. Λοϊζίδου, οι επιχειρήσεις που δεσμεύονται να στηρίξουν το Δεκάλογο των καλών πρακτικών που τους διανέμει η ΑΚΤΗ, γίνονται μέλη του δικτύου «Chiringuitos Responsables», δράση που υλοποιείται σε συντονισμό με την αντίστοιχη εκστρατεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ισπανίας.

“Η δράση είναι εθελοντική και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση. Φέτος το καλοκαίρι 48 παραλιακοί χώροι ποτού και εστίασης της Κύπρου έγιναν μέλη του Δικτύου της ΑΚΤΗΣ και δεσμεύτηκαν για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής τους συμπεριφοράς. Ανάμεσα στις δράσεις είναι και η συλλογή των σκουπιδιών, που αφήνουν οι λουόμενοι στην παραλία μπροστά από την κάθε επιχείρηση,” είπε.

Πρόσθεσε δε πως σε αριθμούς, τα αποτελέσματα της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης των λουομένων που πραγματοποίησε η ΑΚΤΗ τον Ιούλιο του 2016 έχουν ως εξής:

Συνολικά ενημερώθηκαν δια ζώσης πάνω από 2000 άτομα που βρίσκονταν στις παραλίες, πολλοί από τους οποίους άφησαν τις ξαπλώστρες τους, πήραν γάντια και συμμετείχαν με ενδιαφέρον στη διαδικασία διαχωρισμού των σκουπιδιών. Με αυτή τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται εμπράκτως τις πηγές των σκουπιδιών και συνήθως σοκάρονται με τον τεράστιο αριθμό από γόπες τσιγάρων που «κρύβει» μια καθόλα καθαρή (με το μάτι) παραλία, ανέφερε.

Για την καταγραφή των απορριμμάτων ανά κατηγορία, είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Λοϊζίδου, εφαρμόστηκε το Διεθνές Πρωτόκολλο του Ocean Conservancy.

Η κατανομή των σκουπιδιών ανά κατηγορία στις παραλίες λουομένων έχει ως εξής: Τα αποτσίγαρα διατηρούν κάθε χρόνο την πρωτιά με ποσοστό 58% επί του συνόλου των σκουπιδιών που συλλέχθηκαν από τις παραλίες λουομένων. Ακολουθούν με 20% τα κομμάτια πλαστικών και τα καλαμάκια και 10%, χαρτομάντιλα και περιτυλίγματα φαγητού.

Η κ. Λοϊζίδου είπε πως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ακτές στις οποίες πραγματοποιήθηκε η εκστρατεία ενημέρωσης ήταν ακτές λουομένων, οπότε και τα «μεγάλα» σκουπίδια (πχ πλαστικές μπουκάλες, σακούλες κλπ) συλλέγονται από τα συνεργεία των οικείων Τοπικών Αρχών.

Τα «μικρά» σκουπίδια, όπως είναι οι γόπες των τσιγάρων, δεν μπορούν να τα μαζέψουν οι μηχανές των συνεργείων καθαρισμού, σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι λουόμενοι, να ευαισθητοποιηθούν και να σταματήσουν να σβήνουν τα τσιγάρα τους στην άμμο, πάνω στην παραλία όπου παίζουν τα ίδια τα παιδιά τους. Επίσης να κάνουν τον κόπο να πετάνε τα καλαμάκια από τα ποτά τους στα καλάθια των σκουπιδιών.

Ανέφερε ακόμη πως η εκστρατεία αυτή πραγματοποιείται τα τελευταία 5 χρόνια από την ΑΚΤΗ.

“Παρατηρούμε ότι υπάρχει μείωση στα αποτσίγαρα που «ψαρεύουμε» κάθε χρόνο από τις παραλίες λουομένων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ακτής της Λεμεσού, όπου το ποσοστό των αποτσίγαρων, σε σχέση με τα σκουπίδια επί της παραλίας, έχει μειωθεί από 80% που ήταν το 2012 σε 56% το 2016 (ίδια ακτή, ίδια εποχή δειγματοληψίας, ίδια ώρα). Σε αυτή την ευχάριστη μείωση, σημαντικό ρόλο παίζει η συστηματική ενημέρωση των πολιτών κυρίως από Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, η ευαισθητοποίηση των παιδιών στα σχολεία καθώς και η προσπάθεια των Τοπικών Αρχών να προμηθεύουν τους λουόμενους με σταχτοδοχεία”, πρόσθεσε.

Καταλήγοντας η κ. Λοϊζίδου είπε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται γιατί στην Κύπρο, «αγαπάμε τις ακτές μας – δεν πετάμε σκουπίδια στη θάλασσα και τις παραλίες μας».

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy