Ολοκληρώθηκε η παράνομη άσκηση έρευνας και διάσωσης στα κατεχόμενα

Oλοκληρώθηκε χθες το θαλάσσιο σκέλος της παράνομης άσκησης έρευνας και διάσωσης που διεξήχθη με βάση δύο σενάρια σε περιοχή εκτός των «χωρικών υδάτων» του ψευδοκράτους και εντός της «τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης», αναφέρει η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα προστίθεται ότι το πρώτο σενάριο προέβλεπε σύγκρουση ενός φορτηγού πλοίου που μετέφερε πολλούς άτυπους μετανάστες με εμπορικό πλοίο στην εν λόγω περιοχή. Μετά από έκκληση των πλοίων για βοήθεια εστάλησαν στην περιοχή δύο κορβέτες της «ακτοφυλακής», τέσσερις άκατοι, ένα αεροπλάνο και τρία ελικόπτερα από το «κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης». Οι εμπλεκόμενοι στο δυστύχημα διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο πλοίο έρευνας και διάσωσης, ενώ ταυτοχρόνως εμποδίστηκε και η διέλευση του πλοίου που μετέφερε άτυπους μετανάστες, οι οποίοι επίσης μεταφέρθηκαν στο πλοίο της «ακτοφυλακής».

Στο δεύτερο σενάριο, ένα εμπορικό πλοίο συγκρούεται με τάνκερ που μετέφερε καύσιμα, τα οποία χύνονται στη θάλασσα. Οι εμπλεκόμενοι στο δυστύχημα διασώζονται και μεταφέρονται με ελικόπτερο στο «κρατικό νοσοκομείο» Αμμοχώστου, ενώ ταυτοχρόνως τοποθετούνται φράγματα για να εμποδίσουν την εξάπλωση των καυσίμων στη θάλασσα.

Στην άσκηση συμμετείχαν από την Τουρκία μία φρεγάδα, δύο κορβέτες της ακτοφυλακής, τέσσερις άκατοι της ακτοφυλακής, πέντε ελικόπτερα, δύο αεροπλάνα, ένα μη επανδρωμένο πτητικό μέσο (drone), μια ειδική μονάδα της ακτοφυλακής και μια ειδική μονάδα δυτών έρευνας και διάσωσης. Από τα κατεχόμενα συμμετείχαν τρεις άκατοι της «ακτοφυλακής», δύο ελικόπτερα, δύο άκατοι ασφαλείας, ένα ρυμουλκό και μια μονάδα έρευνας και διάσωσης.

Τατάρ: Δείξαμε στον κόσμο τι μπορούμε να κάνουμε

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της άσκησης, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι είναι “δείγμα εξουσίας” στις θάλασσες η επέμβαση στις «περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας» της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στη Μεσόγειο, στην «αποκλειστική οικονομική ζώνη» τους σε διάφορα γεγονότα με τις ομάδες, τον εξοπλισμό, τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους.

«Δείχνουμε σε όλο τον κόσμο τι πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν εδώ με την εξουσία μας και τις τελευταίες τεχνολογικές δυνατότητες που έχουμε σε αυτή την περιοχή, στις ανοικτές θάλασσες και στη γαλάζια πατρίδα σε συνεργασία με την Τουρκία. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διαρκέσει η ειρήνη σε αυτή την περιοχή βεβαίως. Είδαμε όλοι μαζί πόσο πολύτιμες και σημαντικές για εμάς είναι διάφορες εργασίες που διεξάγονται στο πεδίο κυριαρχίας μας είτε στις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε αυτή την περιοχή, στη Γαλάζια Πατρίδα στις θάλασσες. Όμως το σημαντικό είναι πως παρακολουθήσαμε τι θα μπορούσαν να επιτευχθούν εδώ με συνεργασία τδβκ-Τουρκίας», είπε.

Ο κ. Τατάρ ευχαρίστησε τις αρχές της Τουρκίας, τον τουρκικό κατοχικό στρατό και τις «δυνάμεις ασφαλείας» για τη συνδρομή τους στην άσκηση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.