Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος για την Κλιματική Αλλαγή, παρών ο Υπ. Γεωργίας

Με την ενεργό συμμετοχή και του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Κουγιάλη, ολοκληρώθηκε επιτυχώς με τη συμφωνία ορόσημο η 21η Σύνοδος των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC – COP21) που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Γεωργίας, συμμετείχε ενεργά στη διαπραγμάτευση και μεταξύ άλλων ανέλαβε να εκπροσωπήσει την ΕΕ μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του συνομολογώντας το Προοίμιο της Συμφωνίας.

Η ομάδα υποστήριξης του Υπουργού στη διαπραγμάτευση αποτελείτο από τους Ολυμπία Στυλιανού, Κώστα Χατζηπαναγιώτου, Θεόδουλο Μεσημέρη, Ανθούλα Χαραλάμπους Σαββίδη και Χριστίνα Πανταζή.

Η ιστορική Συμφωνία του Παρισιού εγκρίθηκε ομόφωνα από 196 χώρες και προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών πρέπει να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 κάτω από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου και να προσπαθήσουν να την περιορίσουν ακόμη περισσότερο στον 1,5 βαθμό.

Το κείμενο της Συμφωνίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το 2020, προβλέπει ακόμη ότι οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται το ταχύτερο δυνατό ενώ στο δεύτερο μισό του αιώνα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν στα επίπεδα που μπορούν να απορροφούν τα δάση, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια ισορροπία μηδενικών καθαρών εκπομπών.

Προβλέπει επίσης ότι όλες οι χώρες θα εγγραφούν σε κοινό σύστημα αναφοράς, παρακολούθησης και επιβεβαίωσης των εκπομπών.

Η Συμφωνία προβλέπει όπως από το 2020 οι ανεπτυγμένες χώρες θα προσφέρουν βοήθεια 100 δισ. δολαρίων το χρόνο προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να στραφούν σε καθαρές πηγές ενέργειας και να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που φέρνει η κλιματική αλλαγή, με την υπόσχεση ότι το κονδύλι αυτό θα αυξηθεί στο μέλλον.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Συμφωνία δεν θέτει νομικά δεσμευτικούς στόχους για τις εκπομπές άνθρακα και ως εκ τούτου, καθεμία από τις 196 χώρες-μέλη της Συνθήκης Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική αλλαγή θα πρέπει να παρουσιάσει εθελοντικούς στόχους για τη μείωση ή συγκράτηση των εγχώριων εκπομπών, οι οποίοι θα επανεξετάζονται κάθε πέντε χρόνια από το 2018.

Η ΕΕ υπέβαλε τις εθνικά καθορισμένες προθέσεις συνεισφοράς τους με δεσμευτικό στόχο μείωσης τουλάχιστον κατά 40 % των εγχώριων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών, σημειώνεται ότι η Κύπρος θα καταβάλει το ποσό των 350 χιλιάδων ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την πρώτη ημέρα της διάσκεψης στο Παρίσι.

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις τουλάχιστον 55 χωρών, στις οποίες πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy