Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη- Λουτ – Συγκαλεί Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, Λευκωσία 11 Ιανουαρίου 2021.

Νέο γύρο επαφών με τις δύο πλευρές πραγματοποιεί σήμερα στη Λευκωσία η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, σε συνέχεια των επαφών που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΤΚ ηγέτη Ερσίν Τατάρ την πρώτη Δεκεμβρίου.

Mask Proedro Scaled
Ο πρόεδρος της δημοκρατίας κ. Νίκος αναστασιάδης δέχεται την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των ηνωμένων εθνών για το κυπριακό κα τζέιν χολ λουτ, λευκωσία 11 ιανουαρίου 2021.

 

Καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή τόνισε στον Astra 92,8 , ότι αυτή τη στιγμή πρωταρχικός στόχος των επαφών της Τζέιν Χολ Λουτ είναι να εξασφαλίσει την επιτυχία της πενταμερούς διάσκεψης, δηλαδή να διανοίξει προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Στις σημερινές συναντήσεις της κ Λουτ με τις δύο πλευρές αναμένεται να γίνει, όπως μας λέχθηκε, κάποια συζήτηση ως προς το χώρο και χρόνο διεξαγωγής της Διάσκεψης κάτι που αποτελεί το εύκολο μέρος των συζητήσεων. Η πενταμερής πολύ πιθανόν να γίνει τον Φεβρουάριο. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί το Μάρτιο.

Το γεγονός ότι η κ. Λουτ επιστρέφει στην Κύπρο σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, όπως μας εξήγησε η ίδια πηγή, δείχνει ότι υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει καθώς οι δυσκολίες είναι εμφανείς και πρέπει να δούμε πως ξεπερνιόνται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη άφιξη της κ. Λουτ, την πρώτη Δεκεμβρίου, μέχρι και σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έλαβε ήδη γραπτώς τις θέσεις των δύο πλευρών μέσω δύο επιστολών, μιας του Προέδρου Αναστασιάδη και μίας του ΤΚ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ο Γενικός Γραμματέας υπέβαλε ως ανεπίσημο έγγραφο στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεση σε σχέση με την αποστολή των καλών υπηρεσιών του, στην οποία όπως πληροφορούμαστε δεν συμπεριλαμβάνεται αναφορά σε ομοσπονδιακή λύση.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι αυξάνεται ο σκεπτικισμός σε σχέση με την επιστροφή των δύο πλευρών στις συνομιλίες και επισημαίνει τις αναφορές αναλυτών για τις αποκλίνουσες θέσεις που δηλώθηκαν δημοσίως από τους κ Αναστασιάδη και Τατάρ συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου λύσης που πρέπει να επιδιωχθεί.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να σημειωθεί η κριτική προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα ως προς το ότι οι δύο πλευρές δεν αξιοποίησαν την πανδημία ως ευκαιρία δικοινοτικής συνεργασίας. Υπενθυμίζω ότι στις προηγούμενες του εκθέσεις καλούσε τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία κτίζοντας μέτρα συνεργασίας.

Πάντως υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει –σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας- ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται λύση δύο κρατών, αλλά διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και εισηγείται στα πλαίσια μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την ένταξη της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου καθώς και του αεροδρομίου της Τύμπου κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης ως προς το κεφάλαιο των υδρογοναναθράκων σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία και προτείνει κατάθεση του μεριδίου των ΤΚ από τα πιθανά έσοδα σε ειδικό ταμείο.

Ο Ερσίν Τατάρ υποστηρίζει μεν την άτυπη πενταμερή συνάντηση του ΟΗΕ για να καθοριστεί εάν υπάρχει ένα νέο κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών για μια βιώσιμη συμφωνία, ωστόσο αναφέρει ότι επιδιώκει λύση στη βάση σχέσης συνεργασίας που να βασίζεται σε δύο ίσα κυρίαρχα κράτη. Για τον Τ/κ ηγέτη δεν τίθεται θέμα να συνεχιστεί η διαδικασία από εκεί όπου σταμάτησε στο Κραν Μοντάνα.

 

Σε δηλώσεις του ο κ.Κούσιος μετά το πέρας της συνάντησης,  ανέφερε οτι ο ΠτΔ εξέφρασε την σημασία προώθησης ουσιαστικών ΜΟΕ, τα οποία θα δημιουργήσουν το κλίμα για κατάληξη στο Κυπριακό.

Η κ. Λουτ ενημέρωσε τον ΠτΔ, για την πρόθεση Γκουτέρες για να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή εντός του Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο την Πέμπτη η ώρα 11:00 για να ενημερώσει για τη συνάντηση με Λουτ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.