Ολοκληρώθηκε το κουκούλωμα του κατασκοπευτικού βαν – Αθώοι και οι αστυνομικοί και ούτε γάτα ούτε ζημιά

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Το κουκούλωμα του σκανδάλου με το κατασκοπευτικό βαν ολοκληρώθηκε με την αθώωση των αστυνομικών που είχαν τεθεί υπό διερεύνηση για εμπλοκή στην υπόθεση των μαζικών παρακολουθήσεων. Όπως αποκαλύφθηκε χθες, οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν ότι δεν έχει εντοπιστεί οτιδήποτε μεμπτό εναντίον τους, ούτε σε ποινικό, αλλά ούτε σε πειθαρχικό επίπεδο. Κατά συνέπεια, η υπόθεση έκλεισε και αρχειοθετήθηκε.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην ποινή-χάδι που επιβλήθηκε από το δικαστήριο στους ιδιοκτήτες του κατασκοπευτικού βαν, η οποία ήταν στην ουσία πλήρης αθώωση, αφού η τιμωρία των υπεύθυνων για ένα σκάνδαλο μαζικής κατασκοπείας πολιτών περιορίστηκε σε πρόστιμο μερικών χιλιάδων ευρώ.

Η αυλαία στη δικαστική υπόθεση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του βαν και των τριών στελεχών της έπεσε στις 22 Φεβρουαρίου 2022 με την απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, το οποίο επέβαλε την εξευτελιστική ποινή του προστίμου 76 χιλιάδων ευρώ στην εταιρεία Ws Wispear Systems Limited, ενώ σε προηγούμενο στάδιο τα τρία στελέχη της εταιρείας που ήταν επίσης στο κατηγορητήριο, απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε αναστολή ποινικής δίωξης για όλα τα κατηγορούμενα στελέχη της εταιρείας που διαχειριζόταν το βαν την ώρα που η εταιρεία παραδέχθηκε ενοχή για εξαιρετικά σοβαρά αδικήματα μαζικής κατασκοπείας πολιτών και όχι μόνο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει απαντηθεί πάνω σε ποια νομική βάση απαλλάχθηκαν τα στελέχη μιας εταιρείας που ομολογεί ενοχή.

Να σημειώσουμε ότι από την αναστολή ποινικής δίωξης στα τρία φυσικά πρόσωπα που είναι ο Ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν και οι Ελληνοκύπριοι Ανδρέας Χριστοφόρου, από τη Λεμεσό και Δημήτρης Χριστοδούλου, από το Τραχώνι, μέχρι σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έχει ακόμα δώσει εξήγηση ως προς τη νομική βάση πάνω στην οποία βάσισε την αναστολή ποινικής δίωξης.

Στις 30 Νοεμβρίου 2021, ο συνήγορος της εταιρείας Ws Wispear Systems Limited παραδέχθηκε εκ μέρους της εταιρείας ενοχή σε 42 από τις 91 κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, παραδέχθηκε κατηγορίες που αφορούν κατασκευή ηλεκτρονικών μηχανημάτων, παράνομη υποκλοπή του διεθνούς αριθμού συνδρομητή 626 καρτών κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούνταν από πολίτες, διάθεση προγράμματος υπολογιστή που είχε σχεδιαστεί με σκοπό τη διάπραξη του αδικήματος της παράνομης υποκλοπής ηλεκτρονικών δεδομένων, παράνομη δημιουργία δικτύου ηλεκτρονικών υπηρεσιών, χρήση ραδιοσυχνοτήτων χωρίς εξουσιοδότηση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πολιτών.

Ενδεικτικό της μαζικότητας των παρακολουθήσεων πέραν της υποκλοπής της διεθνούς ταυτότητας συνδρομητή από 626 χρήστες, είναι και η παράνομη συλλογή και αποθήκευση πέραν των 100 χιλιάδων μοναδικών αριθμών διευθύνσεων που αντιστοιχούσαν σε ηλεκτρονικές συσκευές!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεράσπιση της εταιρείας, ζητώντας μετριασμό της ποινής, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι αυτά τα δεδομένα αποθηκεύτηκαν από ανθρώπινο λάθος στο πλαίσιο παρουσιάσεων που έκανε η εταιρεία σε πελάτες της! Επίσης, για το γεγονός ότι το βαν εισήχθη στην Κύπρο ως μετεωρολογικός σταθμός, η θέση της υπεράσπισης ήταν ότι αυτό έγινε από καλόπιστο λάθος και απερισκεψία!

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.