Ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ

Με το δείπνο, κατά το οποίο τιμήθηκαν η Ελληνοαμερικανίδα διευθύντρια Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Ψάκη και ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ οι επίσημες εργασίες του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ. Το κλείσιμο πάντως θα γίνει σήμερα με σύντομο απολογισμό του συνεδρίου.

Η χθεσινή μέρα περιλάμβανε συναντήσεις με πολλά μέλη σημαντικών Επιτροπών της Βουλής και της Γερουσίας, καθώς και την κλειστή ενημέρωση από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αντιπροέδρου Μπάιντεν, Κόλιν Κάλ, και το διευθυντή Ευρώπης Μάικλ Κάρπεντερ, που ενημέρωσαν τους αντιπροσώπους για την αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου και τον αμερικανικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Σε παρέμβασή του στο συνέδριο, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Νέας Ιερσέης Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε πως παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί μετά την αλλαγή ηγέτη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, στο τέλος όλα θα κριθούν από τη στάση της Τουρκίας, όπως συνέβη και με τις παραβιάσεις του «Μπαρμπαρός».

«Στο τέλος, αυτό που θα καθορίσει την ευκαιρία είναι πόσο οι προσπάθειες που καταβάλλουμε προς την αμερικανική κυβέρνηση έναντι της Αγκυρας θα αποδώσουν», είπε.

Ο κ. Μενέντεζ ανέλυσε τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία, όχι μόνο με την Κύπρο, αλλά και το Ισραήλ, την προσπάθεια αντιμετώπισης του ISIL κ.α, και σημείωσε πως η δημιουργία εργοστασίων κατασκευής προηγμένων οπλικών συστημάτων αλλάζει το ισοζύγιο στην περιοχή.

Τόνισε ότι η Αγκυρα υπονομεύει, όχι μόνο τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού, αλλά και αφήνει ανοιχτή την επέκταση των κρίσεων στην περιοχή.

Επικρίνοντας την ανεκτικότητα που, όπως είπε, επιδεικνύει η αμερικανική κυβέρνηση προς την Τουρκία, ανέφερε πως ενώ ζητείται από την Ελλάδα να μην προχωρήσει στον αγωγό με ρωσικό αέριο, αντίθετα δεν τολμούν καν να θέσουν το θέμα αυτό στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ ανέφερε πως “η πορεία μας συνεχίζεται παρά τα προβλήματα και την απογοήτευση. Συνεχίζουμε τον αγώνα και προσδοκούμε και εμείς σαν τον Οδυσσέα να φτάσουμε αισίως στο τέρμα που για μας είναι η Κύπρος μας».

Παρουσία αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι από τις από τις συζητήσεις που είχαν με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, τον εξέπληξε το ότι η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζονται να έχουν κάτι το μαγικό και τους δικαιολογούν για τα πάντα.

«Θεωρούν την Τουρκία το κλειδί για τα πάντα. Σίγουρα για μας πάντως έχουν το κλειδί για το Κυπριακό και εκεί πρέπει να στραφούν οι πιέσεις για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα», ανέφερε. Τόνισε πάντως ότι όσο η Τουρκία διατηρεί κατοχική δύναμη 43.000 στην Κύπρο, δεν μπορεί να βρεθεί λύση.

Παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις συζητήσεις που παρακολούθησε στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ και συνεχάρη τους απόδημους που 41 χρόνια μετά την εισβολή πράττουν το καλύτερο.

«Χωρίς τους απόδημους δεν νομίζω να καταφέρναμε πολλά», είπε, μεταφέροντας και τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα για να πιεστεί η Τουρκία για να συμβάλει στη λύση, ενώ προέτρεψε όλους να εργαστούν από κοινού και ενωμένοι για να φτάσουμε στον κοινό μας στόχο.

Αφιέρωσε τη διάκριση στις μητέρες των αγνοουμένων, που πολλές ακόμη περιμένουν για 41 χρόνια να διακριβωθεί η τύχη των παιδιών τους. «Αυτές είναι οι πραγματικές ηρωίδες», συμπλήρωσε.

Η επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Ψάκη μίλησε για τις ελληνικές της ρίζες που ξεκινούν από τον προπάππο της που ήλθε στις ΗΠΑ σε ηλικία 14 ετών στις αρχές του 20ού αιώνα και σπούδασε γιατρός.

Διευκρινίζοντας ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις, είπε ότι οι καιροί δεν είναι εύκολοι για την Ελλάδα και την Κύπρο, παραμένουν ωστόσο ελπίδες ότι και για τις δύο χώρες τα ιδιαίτερα προβλήματα θα ξεπεραστούν.

«Πιστεύω ότι το πάθος των Ελλήνων κι αγάπη τους για την πατρίδα θα τους οδηγήσει στο ξεπέρασμα των προβλημάτων», είπε.

Γραπτό μήνυμα με το οποίο συγχαίρει την Τζένιφερ Ψάκη για τη διάκριση έστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο οποίο ωστόσο δεν περιέχονται αναφορές για το Κυπριακό.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις, διαβεβαιώνοντας ότι η Εβραϊκή κοινότητα στέκεται στο πλευρό της Ελληνοαμερικανικής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy